Po letih razprav le podpis pogodbe o obnovi vodovodnega sistema?

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.06.2020 18:11

19 občin Spodnjega Podravja naj bi le pristopilo k skupnemu razpisu za izdelavo projektne dokumentacije obnove vodovoda, a izključno za skupne vode

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi na tokratni seji niso bili prisotni vsi župani.
Hojka Berlič

Da se v okviru skupnega sklopa za vse občine strinjajo izključno s sofinanciranjem izdelava projektne dokumentacije za skupne vode v dolžini slabih 75 kilometrov in objekte, ki so vsem prioriteta, saj da denarja za celotno obnovo tako ni pričakovati, je bilo slišati v na trenutke dokaj pregreti razpravi županov na današnji izredni seji Kolegija županov Spodnjega Podravja. Tako so iz razpisa izključili tudi transportne vode, ki povezujejo posamezne občine. Priprave projektne dokumentacije za vse ostalo - torej za transportne, primarne in sekundarne vode - naj bi se tako občine lotile vsaka zase.

Nujna celovitost sistema

Glede ključa za sofinanciranje, sicer naj bi upoštevali porabo količine vode v kubičnih metrih po občinah v letu 2016, tokrat ni bilo pomislekov. Čeprav bi ostale v skupnem projektu, pa je pet slovenskogoriških občin - Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Destrnik, Trnovska vas, Cerkvenjak in Sveta Trojica v Slovenskih goricah - tudi tokrat vztrajalo, da želijo izvesti samostojno naročilo projektne dokumentacije. Kot je v razpravi poudarila Darja Vudler, županja Svetega Andraža, pet občin s tem, da si želi znotraj enega javnega naročila svoj sklop, ne ovira nikogar: "Prepričana sem, da s tem omogočamo prijavo večjemu številu projektantov in bomo s tem dobili tudi ugodnejšo ponudbo."

Pogodba predvidoma v petek

Po dvourni razpravi je vendarle vseh 16 prisotnih od sicer 19 županov občin, vključenih v projekt z dvigom rok le potrdilo skupno financiranje in skupno javno naročilo. Kot je dejala Vudlerjeva, peterica občin pač ni nikoli odstopila, ampak so ves čas le govorili, da želijo postopek pospešiti, kar naj bi jim tudi uspelo.
Čeprav na seji ni bilo vseh petih županov, Vudlerjeva verjame, da bodo tudi izostali podprli sklep: "Upamo, glede na to, kar smo se dogovorili, da bomo, v kolikor bo cena 'neužitna', postopek tudi razveljavili." Ptujska županja Nuška Gajšek pa kljub potrjenemu sklepu ostaja zadržana: "Počakajmo do petka, ko bo pogodba pripravljena in dana v podpise. Takrat bomo vedeli, pri čem smo." Župani naj bi si bili namreč že tudi v preteklosti kljub sprejetim sklepom že večkrat premislili in obračali besede, zato se vrtijo v krogu že skoraj leto in pol. Če bo vse po sreči, bi lahko bilo vse za razpis pripravljeno še letos.

Nujna tretja povezava bregov

Zbrani župani pa so potrdili tudi predlog nujnih investicijskih vlaganj v vodovodni sistem v tem in prihodnjem letu v skupni višini nekaj manj kot 390 tisoč evrov. Med dražjimi je izvedba globinskega vodnjaka v naselju Lancova vas, ki bo stala 115 tisoč evrov, 98 tisoč evrov bo stala vgradnja filtra za odstranjevanje železa in mangana ter gradnja objektov za namestitev filtrov v Lancovi vasi, še 80 tisoč evrov zamenjava nedelujočih hidrantov na sistemu. Med predlogi vlaganj pa je tudi izdelava projektne dokumentacije za cevovod na Puhovem mostu v višini 15 tisoč evrov.
Zakaj potemtakem ni med vlaganja vključena tudi izdelava projektne dokumentacije ob gradnji kolesarske steze v Kidričevem, kjer bodo morali očitno sami zamenjati tudi cevovod, se je ob tem spraševal kidričevski župan Anton Leskovar. "Povezava čez Puhov most je tako nujna, da mora biti narejena, preden bo zaživel projekt celovite obnove vodovodnega sitema. Drugače boste na levem bregu zelo hitro ostali brez vode," je pojasnil Širec. Gre za tretjo vodovodno povezavo med levim in desnim bregom Drave, poleg sedanjih na starem mostu čez Dravo in v gladini Drave. Cevovoda, ki poteka po starem mostu čez Dravo, namreč ne bodo obnavljali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta