Po Ptuju potekajo obnove javnih površin, ljudje pa se prebijajo v lokale in domov po blatu

16.10.2021 06:30
Na območju sicer težko pričakovane obnove dela ptujskega jedra razburjeni zaradi razmer, zagotovili jim niso niti pohodnega podesta. Muzikafe bo začasno zaprl vrata
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako se ob vseh ogradah in gradbenih strojih prebiti do Muzikafeja, je uganka celo za Ptujčane. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Številne je ta teden presenetila objava lastnikov priljubljene ptujske kavarne Muzikafe na družbenih omrežjih, da kmalu zapirajo vrata. "Muzikafe in midva v njem vas z veseljem pričakujemo še do 25. oktobra, ko bomo zaprli naš prostor zaradi (pre)velikega upada prometa in pretrganih ključnih poti do nas ... Želeli bi odpreti spet v začetku marca, če bodo poti do nas prehodne ... Do takrat pa vabljeni, da se prebijete do našega interierja, ki sva ga v koroni osvežila za vas," je na facebooku obiskovalcem sporočila Stanka Vauda Benčevič.

Mini bager in dva delavca

Kavarna in prenočišče Muzikafe je namreč locirana na Vrazovem trgu, na katerem potekajo dela v sklopu projekta revitalizacije Stare steklarske in Vrazovega trga z bližnjimi ulicami.

Stanovalci Jadranske ulice so se domov minule dni prebijali po globem blatu. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Spomnimo, dolgo pričakovani projekt sofinancirata Evropska unija in država. Mestna občina pa je z izbranim izvajalcem gradbeno-obrtniških del, podjetjem Javne službe Ptuj, pogodbo v višini okoli 3,5 milijona evrov podpisala konec junija. Dela naj bi bila po pogodbi končana do izteka leta 2022.

Vprašanje je, kdo si upa stopiti mimo ograj z opozorili, ki ga pričakajo na vseh ulicah, ki vodijo do Vrazovega trga. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

A številni tamkajšnji prebivalci in lastniki lokalov so po le kakih treh mesecih od začetka del popolnoma obupani. Izvajalec se del lotil hkrati na vseh ulicah, ki vodijo do Vrazovega trga. Stanovalcem pa ob tem ni zagotovil pohodnih podestov, da bi lahko prišli do svojih hiš, zato morajo do svojih vrat gaziti po blatu. In bojijo se, da bo ob vse slabšem vremenu le še huje.

Revitalizacija Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Nihče pa ne ve, kako dolgo bo to trajalo. Kot pravijo stanovalci, so pričakovali, da bodo izvajalci delali po odsekih in pospešeno, ne pa "z enim mini bagrom in dvema delavcema z lopatama". Na začetku vseh ulic ograje in table mimoidoče opozarjajo, da gre za območje gradbišča, kamor je nepooblaščenim vstop prepovedan. "Tisti, ki hoče priti do nas, mora biti pravzaprav pogumen. Tu živim že vse življenje, pa ne vem, kako naj pridem do svoje hiše," se je pridušala ena od mimoidočih.

Na zgornjem delu Jadranske ulice sedaj hkrati potekajo arheološka in gradbena dela. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

To, da Muzikafe zapreta, je po besedah Igorja Benčeviča posledica ocene, da žal trenutno ni druge rešitve, saj njun lokal v središču gradbišča. Z odločitvijo sta sicer čakala mesec dni, saj sta želela videti realne številke o tem, kaj se dogaja s prometom, koliko dela vplivajo na prihod gostov, kako se bo iztekel oktober: "In takoj se je pokazal 50-odstoten upad. Pri prenočitvah nekoliko manj, saj ti gostje ne vedo, na kaj bodo naleteli. V gostinskem delu pa je upad več kot polovičen." A sedaj zapirajo tudi prenočitvene kapacitete, saj, kot pravi Benčevič, težko pogleda gostom v oči, če nimajo zagotovljene varne poti do tja. Benčevič pravi, da sta bila že ves čas v pripravljenosti, da v času obnove ne bo preprosto, zato že vse od zaprtja zaradi epidemije nista najemala dodatne delovne sile. Predvidoma do pomladi se bosta znašla po svoje. "Ker sva se pripravljala na to, sva delala celo poletje. V hiši je treba marsikaj postoriti. Stanka ima svoj poklic in svoje delo, zaposlena je s svojimi projekti," o tem, kako nameravata preživeti ta čas, razloži sogovornik.

Kdo bo odgovarjal?

"Pred začetkom del so mi obljubili, da bodo delali fazno. Najprej Staro steklarsko, potem posamezne ulice. In da bodo najprej končali zgornji del ulice, da bodo lahko stranke do mojega lokala dostopale od spodaj. Prav tako da bodo v čim krajšem času dela končali. Sedaj so stranke, ko pridejo do mene, šokirane. Mislila sem, da bo to trajalo dva meseca ali tri. Sedaj delajo tri mesece, pa še prav začeli niso. Najprej je bilo zaprto zaradi epidemije, sedaj pa še to. Imam veliko starejših strank in te sedaj do mene ne morejo, ne morejo jih niti pripeljati. Poleg tega so povsod označbe, da je dostop na gradbišče prepovedan. Kdo bo odgovarjal, če se tu komu kaj zgodi?" se sprašuje lastnica frizerskega salona v Jadranski ulici Lidija Kolbl, ki ji je mož zato včeraj kar sam izdelal stopnico za lažji dostop do salona.

Globoko jamo, ki so jo skopali arheologi, naj bi v prihodnjih dneh zasuli. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Nezadovoljni so tudi v društvu za glasbeno umetnost Arsana v Jadranski ulici, kjer se neformalno izobražuje okoli 50 otrok. "Že pred dvema mesecema smo zaprosili za nadomestni prostor. Pričakovali pa bi vsaj, da bi ob robu ulice naredili lesen podest, da stanovalcem in obiskovalcem ne bi bilo treba gaziti po blatu. Na to smo čakali in za to prosili, pa se ni zgodilo nič," je dejal predstavnik društva Mladen Delin.

Izvajalec je uredil dostop do prostorov društva Arsana. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Na ptujski občini odgovarjajo, da so, ker dela potekajo v središču mesta, že v pripravi projekta ogromno pozornosti usmerili v potek in faznost gradnje z optimalnim zagotavljanjem dostopov do vseh objektov na območju: "Rekonstrukcijo ulic s pripadajočo infrastrukturo je zaradi ožin na severu območja mogoče izvajati le na način, kot se izvaja. V prvi fazi severni del Jadranske ulice in Ulice Tomaža Šalamuna, povezovalna ulica od Vrazovega trga do Aškerčeve ulice ter severni pas Vrazovega trga. V naslednji fazi pa južni del območja. Če bi gradnjo razdelili na še manjša območja, bi se bistveno podaljšala, kar pa nikomur ni v interesu."

Dostop je marsikje prepovedan in onemogočen. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

​Ob tem na ptujski občini odgovarjajo, da izvajalec glede na zastavljen terminski plan z deli zamuja. Izvajalec pa je v skladu z gradbeno pogodbo ves čas gradnje dolžan tudi zagotavljati varne dostope do vseh objektov na območju gradnje. "Občina je bila z uporabniki poslovnih lokalov in stanovalci v kontaktu že v času priprave projekta. Prav tako pa komunikacija poteka še danes," zagotavljajo na občini.

Globoko jamo, ki so jo skopali arheologi, naj bi v prihodnjih dneh zasuli. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Prav včeraj, po tem, ko sta jim napisala dopis, so se predstavniki občine po naših informacijah sestali tudi z lastnikoma Muzikafeja. "Pristopili smo k dogovorom z oškodovanimi in se bomo dogovorili kako in kaj. Kaj več je v tem trenutku preuranjeno," so nam pojasnili.

V Javnih službah Ptuj pa na naše vprašanje, kdaj načrtujejo, da bodo prehodne vsaj prve ulice, odgovarjajo: "Izvajalec sproti planira gramoz in ureja poti, da omogoča dostope za stanovalce na delih, ki so v izvedbi. Je pa mogoč dostop samo za peš promet." In ob tem zagotavljajo, da je izvajalec pred pričetkom del stanovalcem poslal obvestila z vsemi informacijami, prav tako naj bi potekala sprotna, vsakodnevna komunikacija na gradbišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta