Podravsko podjetje leta: V KZ Ptuj bi odkupili še lenarške poslovalnice

08.10.2021 05:30
Skupina KZ Ptuj je lani ob 157 zaposlenih dosegla 54 milijonov evrov prihodkov in dobrih 400 tisoč evrov čistega dobička
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktor KZ Ptuj Branko Valenko pravi, da so zadovoljni s tekočim poslovanjem, a da dobiček ni edini cilj njihove zadruge, ki je ob KZ Trebnje največja v državi. Foto: Barbara BRADAČ
Barbara Bradač

Kmetijska zadruga (KZ) Ptuj, ki jo kot direktor vodi Branko Valenko, šteje 1040 članov in ima 143 zaposlenih. Pod njeno okrilje sodita še podjetji Zadružna oskrba, v katerem se ukvarjajo z veleprodajo kmetijskega repromateriala, in Oljarna Fram, ki je znana po proizvodnji bučnega olja. KZ Ptuj je lani ob 42,1 milijona evrov prihodkov prigospodarila tudi 276 tisoč evrov čistega dobička, na ravni vseh treh podjetij pa je imela 54 milijonov evrov prihodkov in dobrih 400 tisoč evrov čistega dobička, obenem je bilo v skupini zaposlenih 157 ljudi. Njeni lastniki so člani zadruge, v kateri ima vsak član en glas, ni pa v prvi vrsti naloga kmetijskih zadrug, tudi KZ Ptuj ne, ustvarjati enormnih dobičkov, saj po večini odkupujejo pridelke od svojih članov, kmetov.

​Povečali število poslovalnic

Zadnji dve leti KZ Ptuj vodi Branko Valenko in poslovanje zadruge ostaja še naprej stabilno. Še več, s prevzemom sedmih poslovalnic KZ Lenart, ki je pristala v stečaju, ima KZ Ptuj po novem 40 poslovalnic, njihovim dvanajstim zadružnim enotam (Rogoznica, Hajdina, Videm, Gorišnica, Trnovska vas, Vitomarci, Juršinci, Markovci, Majšperk, Korena, Pesnica in Ormož) pa se je kot trinajsta priključila še tista v Lenartu. "Naše letošnje poslovanje ostaja zaradi ukrepov glede koronavirusa oteženo, predvsem v poslovalnicah, ki ne sodijo pod živilske, temveč tehnične trgovine. Kljub temu nam prihodki rahlo rastejo, pri Oljarni Fram so podobni lanskim, nekaj nižji so le pri Zadružni oskrbi," aktualne poslovne razmere v skupini KZ Ptuj opiše Valenko.

Marjan Janžekovič, nekdanji direktor, in Branko Valenko, sedanji direktor KZ Ptuj
Darja Lukman Žunec

​Veliki odkupovalci grozdja in mleka

V KZ Ptuj so zadovoljni z aktualnim gospodarskim okoljem in večjih nihanj v svojem poslovanju ne pričakujejo. "Vse, kar kmetje pridelajo, od njih odkupimo, in vse, kar potrebujejo, jim prodamo," pove Branko Valenko in doda, da pri njih odkupijo veliko grozdja (lastne vinske kleti sicer nimajo), pa tudi 25 litrov mleka, katerega polovico prodajo Ljubljanskim mlekarnam, drugo polovico pa na Hrvaško. Odkupijo tudi veliko jabolk, krompirja, pšenice, koruze, rdeče pese, prav tako prašičev in goveda. V njihovi framski oljarni je glavni proizvod bučno olje, saj zajema kar 80 odstotkov njihove celotne prodaje, je pa Oljarna Fram tudi največja proizvajalka bučnega olja v Sloveniji, trdi Valenko. Celo večja od slovenskobistriške Gee ali oljarne Jeruzalem Sat iz Središča ob Dravi. Največji prihodnji izziv KZ Ptuj je, da bi odkupili sedem poslovalnic nekdanje KZ Lenart, ki jih imajo v najemu in za kar bodo potrebovali predvidoma okrog 3,5 milijona evrov, prav tako želijo določene novosti uvesti v framski oljarni, sklene prvi mož KZ Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta