Politična (ne)volja kroji usodo ptujske urgence

Slavica Pičerko Peklar
26.12.2020 12:00
Na covid oddelku ptujske bolnišnice so do sredine tedna zdravili 442 bolnikov. Kdaj bo Vlada potrdila investicijo, ki pomeni začetek gradnje urgentnega centra?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja urgentnega centra še kar stoji. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Poslovanje v času koronakrize je bila osrednja točka še zadnje letošnje, tudi tokrat na daljavo, seje sveta ptujske bolnišnice, kjer vodstvo poudarja, da je tačas še nemogoče z gotovostjo napovedati poslovni izid ob koncu letošnjega leta. "Zaradi obvladovanja epidemije, ki je povezano z neplačanimi višjimi stroški, se je poslabšala tudi naša likvidnostna situacija," poudarja Anica Užmah, direktorica Splošne bolnišnice Ptuj, ki je od januarja do oktobra poslovala s presežkom odhodkov nad prihodki v višini dobrih 342 tisoč evrov: "Skupni prihodki bolnišnice so bili realizirani v višini 26 milijonov evrov. Po sedaj znanih določilih interventne zakonodaje in Aneksa k splošnemu dogovoru za leto 2020 ocenjujemo, da je poslovanje bolnišnice kljub vsemu še vedno pozitivno."

​Člane sveta zavoda je tokrat seveda zanimalo, kako uspešna je bolnišnica v boju z epidemijo covid-19. "V jesenskem valu epidemije, ko smo tudi pri nas odprli covid oddelek, je bilo v bolnišnico sprejetih 442 bolnikov s koronavirusom. Spremenjena organizacija dela nam še omogoča izvajanje nujnih in v največji možni meri tudi nenujnih zdravstvenih storitev ter na drugi strani zdravljenje bolnikov, obolelih s covid-19," dodajajo v vodstvu ptujske bolnišnice. Člani sveta zavoda so obvladovanje epidemije ocenili kot zelo uspešno in se vsem zaposlenim zahvalili za požrtvovalno in strokovno delo.

Tudi tokrat so člani sveta del razprave namenili pripravam na izgradnjo urgentnega centra. Direktorica Užmahova: "Končna investicijska dokumentacija novega projekta z ocenjeno vrednostjo v višini 5,7 mio evrov je bila že februarja letos predana Ministrstvu za zdravje, kjer so zaradi takratne menjave Vlade RS in obvladovanja epidemije zastale vse nadaljnje potrebne aktivnosti. Vodstvu bolnišnice kljub številnim poskusom s sedaj že nekdanjim ministrom za zdravje v tej zadevi ni uspelo vzpostaviti dialoga kljub temu, da so izpolnjeni vsi pogoji za realizacijo projekta. Med drugim smo na novo pridobili tudi gradbeno dovoljenje, saj se je prvotno, zaradi dolgotrajnega procesnega mlina v prvi polovici leta, izteklo. Edino nerešeno vprašanje tako ostaja podaja predloga za potrditev investicije na Vlado RS, ki je v rokah Ministrstva za zdravje, s čimer bi se končno zaprla finančna konstrukcija in omogočila objava razpisa za izbiro izvajalca." Svetniki so tokratno razpravo zaključili z mislijo, da je več kot očitno edina ovira na poti do prve lopate na gradbišču ptujskega urgentnega centra ostaja le še politična (ne)volja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta