Pravi obraz krize se bo šele pokazal: Na Ptujskem eno najvišjih povišanj brezposelnosti

Hojka Berlič Hojka Berlič
12.05.2020 06:30

Povpraševanje po prehranskih paketih je na Ptujskem že povečano, pri CSD vrhunec pričakujejo šele v prihodnjih mesecih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljudje so nestrpno pričakovali delitev prehranskih paketov za ta mesec. 
Hojka Berlič

V ponedeljek zjutraj, ko so se ob osmih odprla vrata skladišča ptujskega Rdečega križa in so začeli z mesečno delitvijo prehranskih paketov, se je čez dvorišče že vila vrsta ljudi. "Dva tedna sem na zavodu za zaposlovanje, ker mi je potekla pogodba o zaposlitvi. Za zdaj nove zaposlitve še nisem iskala, saj jih ni. A tudi prej je bila plača tako nizka, da sem redno prihajala sem in dobila še nekaj zraven, vsaj mleko in stvari, ki jih imajo otroci radi. Imam še vrt, da nekaj zrase. Če otroke navadiš, da jedo vse, potem ni taka težava," pove ena od čakajočih, samska mamica dveh šoloobveznih otrok, ki so se v teh dneh znašli še v večji stiski kot običajno. V le pol ure je prehranske pakete prevzelo že 35 ljudi, kar je, kot pravi sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ptuj Marjana Cafuta, precej več kot običajno, ko se jih tudi pozimi v tem času zvrsti do največ 25: "Tudi pričakovali smo, da bo prvi dan večji obisk, že zaradi številnih klicev, ki smo jih prejeli v zadnjih štirinajstih dneh."

Za hrano tudi 50 klicev dnevno

Od 13. marca, ko se je začela kriza, povezana z epidemijo koronavirusa, pa do konca aprila so v ptujskem območnem združenju razdelili pomoč 2440 uporabnikom, kar je za 10 do 15 odstotkov več kot običajno. Kakšne bodo številke pri novi delitvi, ki se je začela včeraj, za zdaj še težko napovedujejo, a so pretekli teden dnevno prejeli tudi do 50 klicev ljudi, ki jih je zanimalo, kdaj bo hrana znova na voljo. "Pripravljene imamo pakete za tisoč ljudi, upamo, da bo dovolj. Običajno smo namreč v eni delitvi razdelili hrano do 900 ljudem. Za zdaj so v skladišču zaloge od nakupa, ki smo ga financirali s sredstvi občin. Pričakujemo pa, da bo po 15. maju začela pritekati tudi pomoč iz EU, tako da bomo do junijske delitve, ko računamo, da bo še vedno več obiska zaradi epidemije koronavirusa - zaradi ljudi, ki so na čakanju na delo, zaradi otrok, ki niso v šoli -, imeli dovolj hrane," pojasni Cafutova in doda, da še posebno skrb posvečajo velikim družinam, v tem času pa so zaradi posebnih razmer prehranske pakete delili tudi tistim, ki niso imeli odločb, a se je izkazalo, da pomoč potrebujejo. Po besedah Cafutove je bilo aprila takšnih okoli 15 odstotkov. In čeprav običajno delitve avgusta niso imeli, se bodo letos ravnali glede na trenutne potrebe.

Večje potrebe najverjetneje z zamikom

Ob koncu aprila 2020 je bilo sicer po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje registriranih 88.648 brezposelnih, kar je 13,9 odstotka več kot marca. V primerjavi z aprilom 2019 je bila brezposelnost večja za 19,9 odstotka. Aprila se je sicer brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah (OS) zavoda, najbolj v OS Kranj, za 22,2 odstotka, sledi OS Koper, za 20,6 odstotka, na tretjem mestu pa je z 18,7 odstotka OS Ptuj. Vse območne službe zavoda so aprila beležile tudi večjo brezposelnost kot pred letom dni, pri čemer je OS Ptuj s 33,5 odstotka zabeležila drugo največje medletno povečanje brezposelnosti, takoj za OS Kranj s 37,3 odstotka.
Povečano število brezposelnih in posledično večja stiska ljudi pa se za zdaj na območju Spodnjega Podravja ne odraža pri številu upravičencev do denarne socialne pomoči in izredne pomoči. "Število upravičencev se je sicer v prvih štirih mesecih tega leta povečalo v primerjavi z istim obdobjem preteklega leta, a ne tako zelo. Za šest odstotkov pri denarni socialni pomoči, pri izredni pomoči pa le za tri odstotke. Pa še od teh smo imeli izredno povečanje števila že januarja. Se pravi, da smo imeli na našem območju že prej relativno slabo socialno sliko. Mislim pa, da se bo pri nas stanje odrazilo šele v prihodnje, tudi pri denarni socialni pomoči, saj imajo nekateri še pravice iz dela. Na nas se zdaj bolj obračajo samostojni podjetniki. Tisti, ki so dobili odpoved iz poslovnih razlogov, pa so tako upravičeni do nadomestila za brezposelnost," o stanju pravi Miran Kerin, direktor Centra za socialno delo Spodnje Podravje. Na centru pa opažajo, da se zdaj nanje obračajo ljudje, ki doslej niso bili še nikoli prejemniki kakršnekoli pomoči. Ker niso seznanjeni s postopki, imajo tudi zelo veliko vprašanj.

Na ptujskem območnem združenju Rdečega križa naj bi imeli dovolj hrane tudi za pokritje povečanih potreb. 
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta