Prej so se mladi omemljali zaradi radovednosti, zdaj za sprostitev

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
06.02.2021 06:25
Kot glavni razlog za uživanje alkohola devetošolci navajajo predvsem željo po zabavi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ormoški dijaki Imajo tudi svoj band.
Lenka Keček Vaupotič

Medobčinska lokalna akcijska skupina (LAS) za preprečevanje zasvojenosti na območju občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž je lani izvedla šesto anketo o rabi alkohola in drugih drog med mladimi. V njej so sodelovali učenci devetih razredov vseh treh občin ter dijaki drugega in četrtega letnika gimnazij Ormož in Ljutomer. Kot pravi avtor raziskave, šolski psiholog Marjan Škvorc, so rezultate petih dosedanjih anket po navadi predstavili na okroglih mizah, običajno v novembru - mesecu boja proti zasvojenostim, predstavitev šeste na podoben način pa jim je onemogočila epidemija covida-19.

Marjan Škvorc, šolski psiholog, ki ga rezultati ankete o zasvojenosti mladih skrbijo
(FOTO: Darja Lukman Žunec)
Darja Lukman Žunec

Škvorc povzema osnovna spoznanja: "Odgovori kažejo, da se tako osnovnošolci kot srednješolci redno srečujejo z alkoholnimi pijačami ali kot uživalci ali kot tisti, ki se družijo z uživalci alkoholnih pijač. Približno polovica devetošolcev uživa alkoholne pijače enkrat mesečno, polovica dijakov še pogosteje, dva- do štirikrat mesečno."

Lahek dostop do alkohola

V anketi jih denimo zanima, kako in kje mladi sploh pridejo do alkoholnih pijač. Škvorc: "Tri četrtine devetošolcev odgovarja, da doma ali pri prijateljih. Torej so starši tisti, ki bi lahko učinkovito regulirali uživanje alkoholnih pijač pri osnovnošolcih. Pri dijakih je ta delež nižji, saj le ena tretjina pride do pijače doma ali pri prijateljih."

Iz odgovorov je mogoče sklepati, da je bil v zadnjem mesecu vinjen vsak deseti devetošolec, tretjina dijakov drugega letnika in dve tretjini dijakov četrtega letnika. To Škvorca skrbi. Ker anketo izvajajo skozi več let, lahko opazijo tudi določene spremembe: "V preteklih anketah so učenci in dijaki kot poglavitni razlog za uživanje alkohola navajali radovednost. V letošnji anketi se je predvsem med dijaki dvignil delež tistih, ki uživajo alkohol za zabavo. Med maturanti je takih odgovorov kar 83 odstotkov. Alkohol je mnogim sredstvo za sprostitev, da bi se počutili srečni in bi bili bolj družabni. Tako menijo dve tretjini dijakov in približno tretjina devetošolcev. Dve petini devetošolcev in dijakov drugega letnika ter dve tretjini dijakov četrtega letnika odgovarja, da z uživanjem alkohola pozabijo na težave. Torej uporabljajo alkohol kot sredstvo za reševanje težav."

​Vloga staršev je ključna

Kako se spopadajo s temi izzivi in kdo ima pri tem, da se ne podajo v uživanje alkohola ali lahkih drog, največ vpliva? "Med razlogi za nepitje alkohola jih je velik delež odgovorilo, da zato, ker starši temu nasprotujejo. Tako je menilo 43 odstotkov devetošolcev, 33 odstotkov dijakov drugega letnika gimnazije in 26 odstotkov dijakov četrtega letnika. Torej so starši pomemben dejavnik in tudi v obdobju mladostništva lahko močno vplivajo na srečevanje mladih z alkoholom," izpostavlja Škvorc.

Pomembno je, da so dijaki ustvarjalni.
Arhiv Gimnazije Ormož

V letošnji anketi so spraševali še o poznavanju tako imenovanih športnih drog in njihovem uživanju. In ugotovili, da se je med dijaki drugega letnika povečalo število tistih, ki poznajo različne športne droge. Vendar kljub povečanju poznavanja zatrjujejo, da jih ne uživajo. Škvorc ugotavlja, da so anketirani dobro poučeni o škodljivosti alkoholnih pijač. Povpraševali pa so jih še o ukrepih, za katere menijo, da bi bili učinkoviti za zmanjšanje pitja alkohola. "Delež tistih, ki dvomijo, da takšni ukrepi obstajajo, se povečuje. Med devetošolci je takih četrtina, med dijaki pa več kot polovica. Mnogi pritrdijo, da bi k zmanjšanju pitja prispevala večja ponudba prostočasnih aktivnosti za mlade in več zabav, na katerih se ne toči alkohola."

Za mnenje o spoznanjih iz ankete smo povprašali svetovalno delavko ormoške gimnazije prof. Polono Kosec Krajnc, saj se jasno kaže trend naraščanja zlorabe alkohola in drugih drog med gimnazijci. "Ta sovpada s povečanjem nasilja v družinah, s porastom ostalih kemičnih in nekemičnih zasvojenosti ter posledično s porastom stisk na področju duševnega zdravja otrok. Mladim uživanje alkohola pomeni nadomestek za zadovoljevanje temeljnih potreb po pripadnosti, ljubezni, varnosti, spoštovanju in zabavi."

Kje vidi rešitve teh težav? Sogovornica odvrne: "Nujno je poiskati nabor dejavnosti, ki bi mladim omogočale zadovoljevanje teh potreb, in vanje vključiti tudi starše. Raziskava kaže, da so omamne snovi dijakom zelo dostopne tako doma kot izven doma. Tukaj umanjka ničelna toleranca staršev do uživanja alkohola, kar je odsev celotnega stanja lokalnega in širšega družbenega okolja. Pri tem mislim na kulturo pitja, tradicijo praznovanj, povezanih s pitjem alkohola, brezposelnost in naposled tudi epidemijo."

Marjan Škvorc
Darja Lukman Žunec

Prepričana je, da represivni in od zunaj vsiljeni ukrepi ter ukrepi staršev niso dovolj uspešni. Pogreša preventivne in promocijske programe na sistemski ravni, socialno mrežo in zdrave skupnosti v lokalnem okolju ter več priložnosti za ustvarjalnost mladih: "Ni problem v posedovanju informacij o posledicah zlorabe alkohola. Teh imajo, kot kaže raziskava, mladi dovolj. Ključni so odrasli - starši, vzorniki, ki mladim ob neposrednem vzgledu in kontinuiranem ozaveščanju pomagajo k pravim odločitvam."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta