Pri projektu vodovoda v spodnjem Podravju voda že pošteno teče v grlo

08.09.2021 06:00
Župani občin spodnjega Podravja se že peto leto ukvarjajo z vprašanjem celovite obnove vodovodnega sistema. Med stalnimi vprašanji, ki jim kar ni videti konca, so, kdo bo kaj plačal in kdo kaj gradil.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj. Kolegij županov (foto: Slavica Pičerko Peklar)
Slavica Pičerko Peklar

Regijski projekt Celovita obnova vodovodnega sistema Spodnje Podravje, ki ga je pred letom za nekaj časa zapustilo pet slovenskogoriških občin, da bi se ločeno od skupnega projekta prijavile na razpise za pridobitev evropskega denarja, je spodnjepodravske župane zaposloval tudi na prvem jesenskem kolegiju. Je pa takratna grožnja z odhodom iz skupnega projekta vendarle nekoliko zbližala župane, da so pospešili postopke, ki vodijo k izbiri izvajalca za pripravo potrebnih projektov, brez katerih ni mogoče kandidirati za prepotrebna evropska sredstva.

Iščejo izvajalca za pripravo dokumentacije

A po letu se zdi, da je začetek gradnje še zelo oddaljen, saj se je zaiskrilo tudi na zadnjem kolegiju, tokrat sta se glasneje, kot bi bilo treba, soočila župan občine Kidričevo Anton Leskovar in Franc Pukšič, župan slovenskogoriške občine Destrnik, ki pravi, da ima "vsega dovolj". Leskovar, ki ga je pred meseci motilo, da so nekatere občine v projekt obnove vključile več lokalnih vodovo­dov, sam pa je vztrajal, da se skupaj financirajo le transpor­tni vodi, za preostali del omrežja pa po­skrbijo občine same, je zdaj prepričan, da bi morali slediti končnemu cilju: "Kar naprej se zatika, nam pa v resnici že teče voda v grlo in pot do dolga leta načrtovane obnove vodovodnega sistema je še dolga. Res je, še vedno nismo razrešili vprašanj, povezanih z lastništvom sistema, razhajamo se pri plačilu projektov, ne vemo, kaj sodi v skupno gradnjo, a če hočemo, da se projekt premakne naprej, je zdaj treba podpreti ponovljeni postopek javnega naročanja za izdelavo projektne dokumentacije za tako imenovani sklop ena, projekt je razdeljen na tri sklope. Gre za izdelavo projekta za povezovalne cevovode s skupno infrastrukturo in objekte s tehnološko opremo za pripravo pitne vode, kot so filtri za železo in mangan. Konec avgusta smo se sestali člani komisije za pregled in ocenjevanje ponudb ter se seznanili z vsebino prejetih ponudb in potrebnimi dopolnitvami. Zdaj je na občinah, da nas pri našem delu podprejo, da torej pripravimo vse, kar je treba za prvi sklop projekta, ki med drugim obsega gradnjo 72 kilometrov vodovodnega omrežja. " V prihodnjem tednu, so se dogovorili župani, tudi tisti, ki so bili prisotni na daljavo, naj bi dorekli še zadnje dileme, povezane s prvim delom projekta.

Nova vodovodna cev čez Dravo

Komunalno podjetje Ptuj upravlja 1130 kilometrov vodovodnega omrežja v kar 17 občinah. Kot poudarja Janko Širec, direktor ptujske komunale, je spodnjepodravski vodovodni sistem star že več kot pol stoletja in je močno dotrajan, z več deset kilometri še vedno azbestnih cevi in resnično potreben celovite obnove, ki je vredna vsaj 50 milijonov evrov. S tem denarjem naj bi v prihodnjih letih obnovili 250 kilometrov vodovodnega omrežja in zgradili tudi novo in nujno potrebno povezavo med desnim in levim bregom reke Drave. Da je zdajšnji sistem potreben prenove, kaže podatek, da se Komunalno podjetje Ptuj zdaj sooča s kar 25-odstotno izgubo pitne vode in z vse več okvarami na vodovodnem omrežju. Zgolj priprava vse dokumentacije naj bi občine, po zdajšnji oceni, stala milijon. Da je treba pohiteti, je župane že pred letom opozarjala Mojca Šibila iz ptujskega Znanstvenoraziskovalnega središča (ZRS) Bistra, in dodala, da je evropski denar mogoče dobiti za celovite regijske projekte. Da bi izvedbo projekta morali začeti še pred koncem letošnjega leta, je pred meseci poudarjala ptujska županja Nuška Gajšek, kar pa bo, kot kaže počasnost, povezana s pridobivanjem projektne dokumentacije, težko izvedljivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta