Priprave na kolesarski Poli maraton v polnem teku: Za vsakega udeleženca drevo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
24.05.2023 08:00

Letošnji Poli maraton na Ptuju je dobil še okoljevarstveno noto varovanja dreves mangrove v priobalni Keniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Na Ptuju se že pripravljajo na tradicionalni, 21. kolesarski Poli maraton. Kot običajno tudi tokrat pričakujejo več tisoč kolesarjev, ob tem pa so v Perutnini in Kolesarskem klubu (KK) Perutnina Ptuj, ki sta organizatorja tega množičnega rekreacijskega dogodka, pripravili nekaj novosti. Največja med njimi je, da bodo v sodelovanju z organizacijo Treecelet za vsakega udeleženca prispevali denar za posaditev drevesa.

Lani se je dogodka udeležilo 4000 kolesarjev

Kot so nam povedali v omenjeni okoljevarstveni organizaciji iz Domžal, bodo izkupiček od Poli maratona porabili za sajenje dreves mangrove v priobalnem pasu v Keniji. Lani se je dogodka udeležilo več kot štiri tisoč kolesarjev, tako da bo s podobno udeležbo celoten trajnostno naravnan projekt zagotovo uspešen. Perutnina Ptuj in KK z maratonom že več kot dve desetletji spodbujata gibanje in rekreacijo, ki je ob uravnoteženi prehrani pomemben del zdravega življenjskega sloga.

Na lanskem, 20. Poli maratonu, se je na proge podalo nekaj več kot štiri tisoč kolesarjev.  
Hojka Berlič

"Kot trajnostno usmerjeno podjetje vlagamo v zdravje zaposlenih in projekte, ki prispevajo k ohranjanju našega planeta. Eden izmed njih je tudi sajenje dreves, ki je na skrčenih območjih dreves izjemno pomembno za ohranjanje našega planeta. Drevesa imajo ključno vlogo v uravnavanju podnebja, saj z absorpcijo ogljikovega dioksida iz zraka pomagajo zmanjšati količino toplogrednih plinov, ki prispevajo k segrevanju planeta. Poleg tega drevesa zadržujejo vodo in zmanjšujejo erozijo tal, kar prispeva k ohranjanju biotske raznovrstnosti in zmanjšanju tveganja za naravne katastrofe, kot so poplave in plazovi. Sajenje dreves pomaga tudi izboljšati kakovost zraka in krepiti lokalne ekosisteme, ki nudijo hrano in zatočišče za različne rastlinske in živalske vrste. Zato je še posebej pomembno, da se zavedamo pomena sajenja dreves in aktivno prispevamo k ohranjanju našega planeta za prihodnje generacije," pred Poli maratonom poudarja generalni direktor Perutnine Ptuj Enver Šišić.

Udeležba v živo ali v virtualni obliki

Letošnji Poli maraton poteka na dva načina, saj se ga je mogoče udeležiti v živo ali se vanj vključiti v virtualni obliki. Kolesarji lahko v soboto, 3 junija, izbirajo med tremi kolesarskimi trasami, dolgimi 2 km, 23 ali 52. Virtualni maraton lahko od 2. do 4. junija prevozijo kjerkoli. Spletne prijave potekajo na spletni strani poli.si, ob tem pa organizatorji poudarjajo, da je prijavnina simbolična in je za otroke, rojene po letu 2016, udeležba brezplačna. Vsakemu udeležencu bodo podarili kolesarsko vetrovko, promocijska darila in jim pripravili bogato kulinarično pogostitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta