Prišel je čas za klopotanje klopotca

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
21.08.2022 06:40

Pretekli konec tedna so v Dravcih postavili klopotec in izpeljali kmečke igre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani KTD Klopotec Soviče - Dravci so postavili klopotec in se ob tem še lepo imeli. 
KTD Klopotec

V Kulturno-turističnem društvu (KTD) Klopotec iz Sovič in Dravcev v videmski občini že tradicionalno postavljajo klopotec kot simbol in zaščitni znak pokrajine žlahtnega vina. Hkrati je tudi zvočno oznanilo za bližajočo se trgatev in služi odganjanju ptic, ki jih vse bolj zrelo grozdje nadvse privlači. Ob tem, da odganja ptice, pa vinogradnike opozarja na novo trgatev. Ta mu bo pokazala, kako skrbno je opravljal dela v vinogradu in kako uspešno je v odnosu z naravo pridelal dragoceno grozdje. Le malo je še mojstrov, ki znajo zbrati pravi les in izdelati klopotec, včasih pa so jih delali pri domala vsaki vinogradniški ali viničarski družini. Izdelovali so jih predvsem pozimi, ko ni bilo dela v vinogradu ali na poljih. Klopotce so viničarji v težjih časih celo prodajali ali zamenjali za hrano.

Pomembna dediščina

Ker klopotec spada v slovensko kulturno dediščino, je pomembno, da domačini znanje o njegovi izdelavi ohranjajo tudi za prihodnje rodove. V zadnjem času izkušnje in znanja v Halozah kar vzorno obujajo. Prav tak je tudi namen KTD Klopotec, ki v krajevni skupnosti videmske občine Soviče - Dravci vsako leto slovesno postavi klopotec. Prireditev s kulturnim in zabavnim programom pripravijo članice in člani KTD Klopotec v sodelovanju z Društvom za ohranjanje dediščine (DOD) Haloze. Tudi letos so se zbrali na kmetiji Korpič, pred etnološko zbirko Od zrna do kruha v Dravcih. Na prireditvi so gostili člane prijateljskega Turističnega društva iz Slovenskih Konjic.

Zbralo se je precej domačinov in ljubiteljev starega običaja postavljanja klopotca tudi od drugod. V kulturnem programu so nastopili ljudski pevci iz KTD Klopotec in DOD Haloze, ljudski godci iz Kulturnega društva Franceta Forstneriča iz Vidma pri Ptuju, pevec Ivan Švajgl, Mi trije - Dani Polajžer ter humoristki Cila in Liza iz Turističnega društva Podlehnik. Na križišču cest v Dravcih ob društvenem klopotcu pozdravlja vse mimoidoče tudi klopotec velikan, ki tehta okrog tisoč kilogramov in ima krila oziroma peresa dolga štiri metre.

V slogi je moč

Po blagoslovu klopotca so izpeljali družabne kmečke igre, dan pa končali ob glasbi skupine Trio škorci, dobri hrani in prijetnem druženju. Ob koncu prireditve so se v društvu zahvalili vsem svojim članom za predano pomoč, ki najbolj odraža slogan V slogi je moč, saj društvena dela z veseljem in predanostjo opravljajo že več kot 25 let. Program je zanimivo in šaljivo povezovala Zdenka Golub. Zdaj ko je klopotec postavljen, se že bliža najljubše vinogradnikovo opravilo, saj bodo prve trgatve že kmalu v septembru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta