Prisluhnite zgodbi o zgodovinski zaroti, ki so jo skovali na gradu Rače

05.09.2021 04:00
Dve sredi zapored brezplačni vodenji o spletki grofa Tattenbacha s hrvaškimi plemiči zoper avstrijskega cesarja, ki se je zgodila v Račah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grad Rače stalno dobiva nove vsebine. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinsek

Letos je leto Josipa Jurčiča, ker mineva 140 let od njegove smrti. Med njegovimi deli je tudi roman Ivan Erazem Tattenbach. Zgodba, da je Tattenbach v 17. stoletju s hrvaškim grofom Nikolo Zrinjskim in Krstom Frankopanom koval zaroto proti avstrijskemu cesarju Leopoldu, je popisana tudi v Jurčičevem romanu, ki velja za prvi zgodovinski roman. V občini Rače - Fram so ponosni, da je prizorišče tega prvega slovenskega zgodovinskega romana grad Rače, ki je tako postal zanimivejši za domačine in turiste. "Slovenska turistična organizacija vodnikom plačuje tematska vodenja, zato so ta brezplačna za udeležence. Naša lokalna turistična agencija Pozejdon turizem bo tako z Literarnim klubom (KUD Rače) predstavila udeležencem omenjeno zgodbo našega gradu," vabi Polona Račič.

Zaradi Račičeve je občina Rače - Fram tudi natisnila ponatis Jurčičevega romana. In vabi vse domačine, da v sredo, 8. septembra, in v sredo, 15. septembra, vsakokrat ob 16. uri brezplačno prisluhnete zgodbi Grad Rače, kjer emocije literature predstavljajo turizem. Zaradi evidence Račičeva prosi zainteresirane za prijavo na telefonsko številko 040 466 931.

Andrej Petelinšek

Grad Rače izhaja iz 16. stoletja. Desetletja je propadal, a je občina Rače - Fram poskrbela za njegovo celostno obnovo, ki je danes v ponos občanom. Danes sta v kleti urejena vinska klet in predstavitev izdelkov lokalnih ponudnikov. V pritličnih prostorih je Grilova etnološka zbirka predmetov. Poleg baročne Bele dvorane in kapele, posvečene sv. Janezu Nepomuku, kjer je restavriran bogato okrašen baročni oltar, pravkar prenavljajo še pritlične prostore, kjer bo kmalu zaživela nova knjižnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta