Projekt zaDravo: Za naravo in obiskovalce

Hojka Berlič Hojka Berlič
21.01.2021 06:00
V okviru širšega projekta zaDravo bodo pol milijona evrov namenili tudi za čiščenje Krajinskega parka Šturmovci in zasaditev z avtohtonim rastjem. Zaživela bo še učna pot.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela na terenu naj bi končali najkasneje do prve polovice leta 2022.
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Krajinskem parku Šturmovci naj bi v prihodnjih dveh letih ponovno uredili travniške površine, po katerih je pokrajina znana in na katerih med drugim cvetijo redke divje rastoče orhideje ali kukavičevke. Končno pa naj bi uredili tudi učno pot. Urejanje v Šturmovcih je sicer del širšega, skupno dobrih šest milijonov evrov vrednega projekta Drava - Natura 2000, reka za prihodnost ali krajše zaDravo. Gre za projekt, s katerim si sedem vključenih slovenskih partnerjev želi izboljšati neugodno stanje dravskega rečnega in obrečnega ekosistema ter dvigniti kakovost življenja v dravskem obrečnem prostoru med Mariborom in državno mejo pri Središču ob Dravi. Tako za ogrožene živalske in rastlinske vrste kot tudi za človeka.

​Območje večinoma že očistili

Ker so te dni temperature nekoliko nižje, so se tudi dela v Krajinskem parku Šturmovci malo zaustavila. A kot pravi Iztok Uhan iz Znanstvenoraziskovalnega središča (ZRS) Bistra Ptuj, ki je eden od partnerjev v projektu, si želijo že v prihodnjem tednu nadaljevati v novembru začeta dela na šestih hektarjih površin na območju parka, ki so jih za desetletje vzeli v najem od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Posegi v naravo so namreč na tem območju po besedah Uhana zaradi lovskega zakona mogoči le od 1. avgusta do 1. marca. Kot še pojasnjuje Uhan, so od lani na površinah, ki so bile zaraščene z zlato rozgo, izvedli globoko travniško mulčenje. V nadaljnjih letih upravljanja naj bi ponovno zaraščanje površin s tujerodnimi travniškimi rastlinami preprečili z ustreznimi termini košnje, osemenitvijo z lokalnim avtohtonim senenim drobirjem in z ekstenzivnim upravljanjem travnikov. Na treh hektarjih površin pa so odstranili tudi lesno zarast in izvedli mulčenje. V tem in prihodnjem mesecu načrtujejo še dodatno izravnavo travniških površin, da bi jih pripravili na spomladansko strojno košnjo. "Na 0,4 hektarja zemljišča bomo v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za varstvo narave, ki je tudi partner v projektu, zasadili avtohtone drevesne in grmovne vrste, ki so značilne za mehkolesno loko in poplavno območje reke Drave. To so vrba, beli topol, dob, črna jelša, poljski brest, divja češnja in čremsa," je še povedal Uhan. Vsi posegi naj bi tudi živalim omogočili čim boljše naravno okolje, ki je bilo do sedaj v pretirani meri zaraščeno.

Na to, da dela v Šturmovcih potekajo, opozarjajo tudi table.
Slavica Pičerko Peklar

​Novopostavljena učna pot

V sklopu celotnega projekta načrtujejo ureditev vsebin za doživljanje narave. Ob Dravski kolesarski poti bodo na posameznih mestih interpretacijsko-informacijske točke. V Spodnjem Podravju bodo interpretacijske table namestili v Hajdini, Gorišnici, Moškanjcih in Muretincih. Uhan: "Hkrati pa tudi v Šturmovcih načrtujemo umestitev daljše učne poti, na kateri bodo tudi predstavitve živali in rastlin, ki živijo na tem območju. Uredili jo bomo prihodnje leto, saj so potrebna strokovna mnenja in dovoljenje za poseg v naravo." Pot bodo uredili kot sprehajalno, s klopmi, z osnovnimi usmerjevalnimi, obveščevalnimi in interpretacijskimi tablami, tudi z razglednimi oziroma opazovalnimi točkami. To bo neke vrste nadaljevanje Dravske kolesarske poti.

​Moderen informacijski center

Biotsko raznovrstnost Krajinskega parka Šturmovci sicer nameravajo predstavljati tudi v novem ptujskem informacijskem centru, ki bo največji na tem območju in ga bodo postavili v kletnih prostorih stavbe uprave Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož v Prešernovi ulici. Opremljen bo, kot pojasnjujejo v ZRS Bistra, z inovativnimi obveščevalnimi in interpretacijskimi panoji, razstavnimi eksponati, maketami območja in drugimi animacijsko-didaktičnimi pripomočki. Poleg tega bodo v prostorih pošte v Vidmu uredili info točko. Vse interpretacijske točke, učna pot in informacijski center pa bodo opremljeni še z gradivi za "samovodenje", ki jih bodo v tiskani obliki razdelili tudi med okoliške šolske in turistične centre. "Vse bo hkrati povezano z Borlom. Gre namreč za komplementaren projekt oživitvi gradu Borl. Tako bodo domačini in obiskovalci dobili informacije o informacijskem centru tudi na Borlu in obratno," še pravi Uhan. V ZRS Bistra imajo za svoje aktivnosti na voljo slabega pol milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta