Prometna varnost na Ptuju: Da noben otrok ne bi bil udeležen v nesreči

Hojka Berlič Hojka Berlič
31.08.2023 17:00

Varnost šolskih poti se na Ptuju izboljšuje, ob začetku šolskega leta odpravljajo še nekatere pomanjkljivosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ptujske občine, ravnatelji ptujskih osnovnih in srednjih šol, ptujskih vrtcev ter drugi odgovorni za varnost otrok so se ta teden znova zbrali na rednem letnem posvetu pred začetkom novega šolskega leta. Tudi letos bodo od danes pa do 15. septembra za dodatno varnost otrok ob prihodu v šolo in odhodu domov na številnih točkah ob šolskih poteh skrbeli policisti, redarji in člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Ptuj. "Vse voznike pozivamo, da nam pri tem pomagajo s svojim zglednim vedenjem. Prosimo jih, da ob prisotnosti otrok ob cestah zmanjšajo hitrost in previdno peljejo mimo. Želeli bi, da tudi v tem šolskem letu noben otrok ne bi bil udeležen v prometni nesreči," je ob začetku šolskega leta na voznike apeliral predsednik sveta Franc Kozel.

Poostreni nadzori hitrosti v okolici šol

Policisti pa bodo ob začetku novega šolskega leta, kot napoveduje Tomislav Sledič s Policijske postaje Ptuj, izvajali tudi poostrene nadzore hitrosti v okolici šol, preverjali tehnično brezhibnost šolskih avtobusov, še posebno pozornost pa bodo posvetili mladim, ki so v prometu udeleženi kot pešci, kolesarji, vozniki električnih skirojev ali motornih koles.

Previdno, šolarji se vračajo v promet!  
Hojka Berlič

Delovne skupine, ki so jih sestavljali člani sveta, predstavniki Policijske postaje Ptuj in predstavniki četrtnih skupnosti, so si sicer že v avgustu ogledale urejenost ptujskih šolskih poti, prometne signalizacije ob poteh ter avtobusnih postajališč. Kot je pojasnil Kozel, so ugotovili, da je bilo v vseh osmih četrtnih skupnostih kar nekaj prometnih znakov zakritih z zelenjem, pa tudi, da ni bilo nekaterih talnih označb avtobusnih postajališč ali pa so bile pomanjkljive. "V ČS Grajena je veliko težav tudi s samimi postajališči, saj jih je kar nekaj med njimi vrisanih le na eni strani cestišča. Potreben je dogovor, da ta postajališča vrišejo ali pa da prevozniki tudi po pouku otroke odlagajo na isti strani ceste. Sedaj namreč očitno vozijo v nasprotni smeri in ustavljajo zunaj označenih postajališč," je izpostavil Kozel.

Uredili bodo pločnik na delu Volkmerjeve ceste

Ponekod so opazili tudi težave z vidnostjo talnih označb kolesarskih poti ter nekaterih prehodov za pešce. Ob ugotovljenih pomanjkljivostih pa je Kozel izpostavil tudi pozitivne plati. V zadnjem letu je bilo namreč v občini urejenih kar nekaj kolesarskih stez, kar bo prav gotovo izboljšalo prometno varnost najšibkejših udeležencev v prometu. "Poteka rekonstrukcija Ceste 8. avgusta, kar bo vsekakor zagotovilo večjo prometno varnost, saj do sedaj ni bilo pločnikov do avtobusnih postajališč. Občina pa bo uredila tudi pločnik na delu Volkmerjeve ceste." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta