Propadajočo stavbo nekdanje usnjarne Koteks na Ptuju naj bi rušili še to poletje

Hojka Berlič
17.06.2021 15:36
Ptujska občina je dobila kulturnovarstveno soglasje za rušitev stavbe nekdanje usnjarne Koteks ob Dravi. Kaj naj bi zraslo na izpraznjenem zemljišču, še ni znano.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj, ko je občina dobila dovoljenje za rušenje stavbe, je vprašanje, kaj umestiti na to prestižno lokacijo. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Zdaj je končno jasno, da bo propadajočo stavbo nekdanje usnjarne Koteks po vseh letih dogovarjanj ptujska občina porušila. Konec maja je občina namreč prejela kulturnovarstveno soglasje za njeno odstranitev. "Odločitvi ministrstva so zagotovo botrovala mnenja strokovnjakov gradbene stroke, iz katerih izhaja, da uporaba objekta ni varna, saj lahko pri posameznih delih ostrešja ali stropov nastane hipna samodejna porušitev. Stanje objekta kot celote predstavlja neposredno in zdajšnjo nevarnost za okolico in kot tak ne izpolnjuje bistvenih zahtev glede zaščite pred ogrožanjem zdravja in življenja ljudi, prometa in sosednjih objektov. Zato je smiselno objekt porušiti, saj se stroškovni vidik vložka v sanacijske posege ne bo izkazal in upravičil v sami vrednosti," so na naše vprašanje, kaj je botrovalo takšni odločitvi ministrstva, zapisali na občini.

O tem, da propadajoča stavba nekdanje usnjarne Koteks hudo kazi podobo Ptuja, se govori že leta. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je ob tem vseskozi zagovarjal stališče, da bi bilo treba stavbo obnoviti. V preteklem mandatu je bila aktualna ideja o obnovi stavbe za potrebe Glasbene šole Karola Pahorja. "Zavod se je v preteklosti zavzemal za umestitev primerne dejavnosti v objekt, ki bi lahko revitalizirala celotno območje, in za celovito načrtovanje poteze ob Dravi, za kar bi bila pri strateški lokaciji tega tipa nujna preveritev strokovnih rešitev s postopkom vabljenega ali javnega natečaja," je v nedavnem intervjuju za Večer na to temo dejal vodja mariborske enote zavoda Srečko Štajnbaher.

Kot sedaj pojasnjujejo na občini, lahko začnejo odstranjevati objekt brez gradbenega dovoljenja na podlagi prijave začetka gradnje v skladu s 63. členom gradbenega zakona, po katerem je treba priložiti vso zahtevano dokumentacijo, predvsem arhitekturni posnetek obstoječega stanja objekta. Priprava te dokumentacije pa je v zaključni fazi. Ob tem, še dodajajo na občini, morajo pred nameravano odstranitvijo o tem obvestiti ZVKDS in jim predložiti tehnične prikaze dejanskega stanja. Po odstranitvi pa mora občina obvestiti ZVKDS, da je treba posodobiti register kulturne dediščine.

Strošek rušitve Koteksa ocenjujejo na 60 tisoč evrov. Začetek rušenja načrtujejo v poletnih mesecih.

Na vprašanje, kakšne načrte imajo z izpraznjenim zemljiščem, pa na občini za zdaj odgovarjajo precej nedoločno: "Ptuj je staro mesto novih doživetij. V zdravi, zeleni in aktivni termalno-panonski destinaciji, kamor se na turističnem zemljevidu uvršča Ptuj, želimo zagotoviti ponudbo namestitev, sprostitve, kulinarično ponudbo iz lokalnega okolja in gostinsko ponudbo. Gostje bi tako lahko doživeli neposreden in pristen stik z naravo - Dravo in mestno zgodbo starega mestnega jedra Ptuja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta