(PROSTI ČAS) Skriti dragulj, ribnik Partovec bodo uredili

Natalija Sinkovič
13.08.2023 05:10

Občina Oplotnica je bila uspešna na razpisu za ureditev pri ribniku Partovec, ki je razglašen tudi za naravni spomenik

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Idilični ribnik je oaza za domačine in obiskovalce.
Miha Matavž

V središču slikovite pokrajine, obdane z zelenimi griči in gozdovi, v občini Oplotnica, leži skrit dragulj - ribnik Partovec. Ta idilični ribnik, znan po svoji izjemni naravni lepoti in rekreacijskih možnostih, je oaza za prebivalce Oplotnice in obiskovalce iz vseh koncev Slovenije. Poleg ribolova nudi tudi možnosti za raznovrstne rekreacijske dejavnosti. Ob obali so urejene sprehajalne poti, ki vabijo na prijetne sprehode v naravi. Številni obiskovalci radi izkoristijo priložnost za kolesarjenje ali piknik ob vodi. Za tiste, ki želijo spoznati bogato floro in favno ribnika še bolje, so na voljo tudi vodeni izleti in naravoslovne učne poti. Ribnik z okoliškim traviščem in gozdom okrog njega je habitat ogroženih rastlinskih in živalskih vrst in redek ekosistem mokrišča, zato je območje tudi zavarovano kot naravni spomenik z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti.

Ribnik Partovec pa ni le naravni biser, ampak tudi priložnost za razvoj turizma v regiji. Občina Oplotnica si ga zato že dlje časa prizadeva urediti in ga umestiti v svojo turistično ponudbo. Pred leti so tako okoli ribnika že uredili sprehajalno učno pot, pred kratkim pa so se razveselili novice, da so bili uspešni na javnem razpisu ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah.

ribnik partovec sprehajalna pot klopi Arina Pušnik
Arina Pušnik

V sodelovanju z ekipo Turistične destinacije Rogla-Pohorje so prijavili projekt Pujte v Oplotn'co. "Namen projekta je trajnostno preoblikovanje javne turistične infrastrukture z vlaganji v obnovo in izgradnjo le-te in pa izboljšanje funkcionalnosti, varnosti in kakovosti javne turistične infrastrukture ter dviga kakovosti storitev doživetij turistov in prebivalcev. Ureditev naravne znamenitosti pomeni za občino Oplotnica ter širše gledano za destinacijo Rogla-Pohorje dodano vrednost k že obstoječi turistični ponudbi," pojasnjuje Arina Pušnik iz TIC Oplotnica in dodaja: "V projektu se osredotočamo na dvig kakovosti in konkurenčnosti ene od potencialno glavne naravne turistične znamenitosti v občini Oplotnica – Naravni biotop Partovec."

Projekt je sestavljen iz šest sklopov, ki se bodo izvajale do konca septembra leta 2025. Postavili bodo označevalne (informativno-usmerjevalne) table, in sicer dvojezične klasične označevalne table s kodami QR v Partovcu ter informativne table v parku Oplotnica, pred gostiščem Sovič ter pri vstopni točki Partovec. V sklopu projekta bodo zgradili razgledne (ogledne) površine, to je šest tematskih pomolov, ki bodo služili opazovanju in proučevanju flore in favne v ribniku, opazovanju ptic, sprostitvi in oddihu v naravi. Pred vstopno točko v Partovec bodo postavili parkirišče in tako omejili dostop motornega prometa do območja opazovalnih ploščadi. Prav tako bodo obnovili kočo, ki jo je občina pred leti kupila od takratnega Gozdnega gospodarstva Maribor. Energetsko oziroma trajnostno jo bodo prenovili, zamenjali kritino in okna. Poskrbeli bodo tudi za počivalnike, mize in klopi. Kočo je mogoče tudi najeti.

Okvirna vrednost projekta je ocenjena na 110.000 tisoč evrov, od tega bo polovico sredstev zagotovilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v okviru sredstev evropskega sklada za okrevanje in odpornost, preostalo pa Občina Oplotnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta