Protipoplavna varnost Polskave in Dravinje: Milijoni za varstvo pred visokimi vodami

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
11.02.2021 06:00
Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval dobrih sedem milijonov evrov za urejanje Polskave in Dravinje. Ljudje ob obeh vodotokih že leta opozarjajo na vse pogostejše poplave.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protipoplavno urejanje Dravinje so na območju Majšperka začeli že lansko poletje. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Po letih priprav na protipoplavno urejanje Polskave in Dravinje je Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko nedavno izdala sklep o finančni podpori projektu Zmanjševanje poplavne ogroženosti porečja Drave - Dravinja s Polskavo. Za nekaj več kot 18 milijonov evrov vredni projekt, ki ga bo vodila Direkcija Republike Slovenije za vode, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dobrih sedem milijonov evrov.

​Dela bodo začeli na Polskavi

Nekdanja ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je že pred tremi leti, med opravljanjem tekočih poslov, napovedala protipoplavne ukrepe na Dravinji in Polskavi ter z župani Kidričevega, Vidma in Slovenskih Konjic podpisala sporazuma o sofinanciranju protipoplavnih projektov. S protipoplavnim urejanjem omenjenih vodotokov v porečju reke Drave naj bi tako poskrbeli za zmanjševanje poplavne ogroženosti Dravinje in Polskave na območju Slovenskih Konjic, Slovenske Bistrice, Majšperka, Kidričevega in Vidma. Urejanja vodotokov se veselijo predvsem domačini, ki živijo ob Polskavi in Dravinji in jim vse pogosteje narasle vode povzročajo škodo tako na objektih kot na kmetijskih površinah pa tudi na cestni in drugi infrastrukturi. Več kot 945 objektov, napovedujejo snovalci ukrepov, naj bi tako zavarovali pred visokimi vodami in poplavami.

Urejanje obeh vodotokov bo razdeljeno v več faz, začeli pa naj bi z urejanjem Polskave od Lancove vasi v občini Videm do sotočja s Framskim potokom v Župečji vasi v občini Kidričevo. Sosednji občini sta se že pred več kot štirimi leti skupaj lotili urejanja Polskave in Framskega potoka, ki pogosto poplavljata, zdaj naj bi bila v pripravi razpisna dokumentacija za izbiro izvajalca del, obenem pa že odkupujejo zemljišča in pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Polskava pri Trnovcu pogosto prestopi bregove. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Po napovedih Direkcije za vode bi lahko dela na terenu, če bodo postopki potekali brez zapletov, stekla že v drugi polovici letošnjega leta. S tem, da je po vseh letih priprav končno zagotovljen denar za protipoplavno urejanje vodotokov, je zadovoljen župan Kidričevega Anton Leskovar in pravi, da se obetata ureditev zadrževalnika Medvedce na Polskavi in ureditev Framskega potoka, kar bo pomenilo večjo poplavno varnost v naseljih Stražgonjca in Šikole. "Nadejamo se treh milijonov evrov za ureditev potoka Polskava, kar pomeni, da bodo pred njegovimi visokimi vodami poslej varni prebivalci naselij Trnovec, Sela, Barislavci in Lancova vas. V omenjenih krajih bo v prihodnje mogoča tudi stanovanjska gradnja, ki je bila prav zaradi poplavne nevarnosti v preteklosti nemogoča," dodaja Branko Marinič, župan občine Videm, in spomni, da so z Občino Kidričevo že leta sodelovali pri projektu, ki je naposled dobil zeleno luč za izvedbo, in kar je še pomembnejše, zagotovljen je tudi denar za dela na terenu.

​Varovalna vloga zadrževalnika Medvedce

Protipoplavno urejanje potokov Polskava in Dravinja vključuje tudi ureditev zadrževalnika Medvedce, ki je tretja največja sklenjena vodna površina v panonskem delu Slovenije. Zgrajen je bil leta 1990, sprva za zadrževanje visokih voda številnih poplavnih potokov in za potrebe namakanja kmetijskih površin. Danes opozarjajo na pomen zadrževalnika ornitologi, saj je za varstvo ptic izjemnega pomena, z gospodarskega vidika pa služi kot ribogojnica.

Od leta 2008 ima zadrževalnik Medvedce skupaj z okoliškimi poplavnimi gozdovi status mednarodno pomembnega območja za ptice. V zadnjih letih so začeli domačini okolico zadrževalnika, ki je poznan tudi kot Sestrško jezero, urejati. Vse več je tam sprehajalcev, a kot poudarjajo ornitologi, je to zavarovano območje, obenem pa je to vodnogospodarski objekt, ki ga bo treba v prihodnje, kot pravijo strokovnjaki, urediti tako, da bo služil prvotnemu namenu, torej zadrževanju vode in varovanju pred poplavami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta