Ptuj bo poln gladiatorjev, legionarjev, senatorjev in drugih likov iz starega Rima

sta, rr
06.08.2024 17:00

Na Ptuju prihodnji teden znova v čase rimskega Poetovia. V treh dneh pričakujejo med pet in sedem tisoč obiskovalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalna prireditev na Ptuju, povorka skozi mesto
Saso Bizjak

Ptuj se bo med 16. in 18. avgustom že 17. doslej za tri dni spremenil v rimski Poetovio, kjer bodo skupine z več kot 800 udeleženci iz sedmih držav predstavljale življenje in običaje iz obdobja pred 2000 leti, ko je bil kraj veliko trgovsko in obrtno središče. Mesto bodo tako napolnili gladiatorji, legionarji, senatorji in drugi starodavni liki.

Kot je pred dogodkom povedal predsednik Društva Poetovio LXIX Andrej Klasinc, že skoraj dve desetletji pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope, s čimer si prizadevajo obuditi zgodbe, stare več kot dve tisočletji, ter predstaviti zgodovino najstarejšega slovenskega mesta.

"Na to smo zelo ponosni, saj nas spet pridejo obiskat skupine iz držav skoraj celotnega nekdanjega rimskega imperija," je poudaril Klasinc in dodal da bo glavo dogajanje v soboto, 17. avgusta, ko bo osrednja povorka v starem mestnem jedru Ptuja, spremljevalno dogajanje pa bo na mestni tržnici.

V rimskem kampu Poetovio, nedaleč od mestnega središča, bo znova predstavitev življenja v starem Rimu, tam bo tudi rimski tabor z legionarji, gladiatorji in barbari, z otroškim taborom pa bodo spet poskrbeli za najmlajše obiskovalce. Precej bo tudi kulinaričnih dobrot, na štirih hektarjih velikem prostoru pa bodo svoje spretnosti iz antičnega obdobja prikazovali udeleženci posameznih skupin.

Dogodek se bo sicer začel s petkovim slovesnim odprtjem, zaključil pa v nedeljo z družinskim dnevom, ko se bodo obiskovalci lahko zabavali na rimski način, z rimskimi trgatvami in slovesnim zaključkom, na katerem bodo med drugim posvetili glavni steber za naslednje, 18. Rimske igre.

Po besedah Klasinca letos v treh dneh pričakujejo med 5000 in 7000 obiskovalcev, kar je odvisno tudi od vremena, zlasti sobota je vselej zelo dobro obiskana. Predvsem za najmlajše se skušajo iz leta v leto bolj truditi, so se pa za zdaj odrekli večdnevnim otroškim taborom, ki so jih nadomestili z več različnimi krajšimi dogodki.

Nekaj gostov prihaja tudi iz tujine, a pri teh gre predvsem za resnične ljubitelje antičnega obdobja. Po besedah Klasinca pa imajo v prihodnje velike načrte tudi pri večji internacionalizaciji dogodka, za kar pa bo potrebnega še precej marketinškega napora. Med tujimi skupinami, ki so redni gostje dogodka, je omenil predvsem skupini iz Splita in Pulja. Iz Dalmacije prihajajo zelo cenjeni legionarji, iz Istre pa gladiatorji, ki nekajkrat letno nastopijo v puljski areni pred tudi do 5000 gledalci. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta