Ptuj: Ignac Habjanič že desetletje zbira zamaške v humanitarne namene

Hojka Berlič
12.06.2021 04:00
Ignac Habjanič je kljub težavnim časom organiziral nov odvoz zamaškov, pospremil ga je nekdanji maratonec Mirko Vindiš. Izkupiček je tokrat namenjen fizioterapevtki in njenim malim pacientom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji maratonec Mirko Vindiš je z vesejem pomagal pri tokratni akciji.
Hojka Berlič

Skoraj leto dni je zaradi izrednih razmer med epidemijo potreboval ptujski humanitarec Ignac Habjanič, da je zbral dovolj plastičnih zamaškov od plastenk, okoli tri tone, za še enega v vrsti odvozov. Izkupiček od prodaje zamaškov običajno podari eni od družin, večinoma za pomoč pri plačilu zdravljenja ali terapij za otroke.

"Zadnji odvoz je bil lani, ob ptujskem občinskem prazniku. S somišljeniki mi je sedaj znova uspelo nabrati primerno količino zamaškov. A je čas do odvoza precej daljši, ker nam življenje na vseh področjih kroji koronavirus. Zaprti so bili šole, vrtci, gostinski lokali. Nekaterih očitno sploh ne bodo več odprli. In ti so na nek način moji največji dobavitelji. Dela je bilo več, več prevozov, več dogovarjanja, ali je mogoče dobiti zamaške. V tem času bi v normalnih okoliščinah izpeljal vsaj dva odvoza," je povedal Habjanič. S tokratnim odvozom je tudi obeležil deset let vztrajanja pri svojem poslanstvu in ga hkrati posvetil pripadnikom Slovenske vojske, ki so mu pri tem s tovornim vozilom in z nalaganjem zamaškov že dvajsetič priskočili na pomoč.

Pripadniki Slovenske vojske so že dvajsetič Ignacu Habjaniču priskočili na pomoč pri odvozu zamaškov.
Hojka Berlič

Dobrih 63 ton zamaškov

Ko se je pred desetletjem lotil dobrodelnega zbiranja zamaškov, ni niti pomislil, da bo to počel tako dolgo, pravi. V tem času jih je zbral 60.175 kilogramov, k čemur je treba prišteti še zadnje tri tone. "To je za posameznika logistično in po organizacijski plati velik projekt. In, konec koncev, moram se pohvaliti, tudi uspešen," je ob tem dejal Habjanič.

Zamaške je začel zbirati na pobudo nečakove hčerke, ki je takrat v vrtcu tako vneto sodelovala pri zbiranju zamaškov za humanitarne namene, da jih doma nikoli niso mogli nabrati dovolj: "Zato sem v ožjem bivalnem okolišu na zabojnike, predvidene za zbiranje odpadne embalaže, obesil posodice z napisom plastični zamaški. In ker deklici tudi to ni bilo dovolj, saj se je po njenem mnenju zbralo premalo zamaškov, sem s prošnjo za zbiranje obiskal še večino okoliških gostinskih lokalov. Mnogo se jih je odzvalo in tako sem vse do te epidemije po lokalih vsak mesec pobral zamaške, kolikor so jih zbrali. Obiskovati sem začel tudi šole, najprej na Ptujskem, kasneje širše. Tako smo do danes nabrali teh 60 in nekaj ton." Kot je pojasnil, je prvih 30 ton zamaškov predal preko humanitarnega društva iz Ljubljane, a je sodelovanje z njim prekinil, saj je bilo delovanje tega društva po njegovem mnenju nekoliko netransparentno. Ljudje pa so se že tako po pomoč obračali nanj, zato se je odločil, da jim bo pomagal neposredno.

Ignac Habjanič in Mirko Vindiš pred škatlami z imeni številnih aktivnih v desetletju akcije zbiranja zamaškov.
Hojka Berlič

Kljub oviram, pravi Habjanič, v pokoju pač mora nekaj početi: "Da ti ni dolgčas in da nimaš časa za neumnosti. Hkrati se počutiš koristnega, pomagaš ljudem in naravi, ki jo vsi zanemarjamo. Ko prideš med ljudi, pa vidiš, da te zaradi opravljenega na nek način spoštujejo." Njegovo delo mu je prineslo pozitivne in negativne izkušnje: "Tu je bila deklica iz Medvod, ki so ji zdravniki dejali, da ne bo nikoli hodila. A je, če si jo držal za roke, kasneje vendarle zmogla korake. So pa tudi grenke izkušnje. Družina, ki sem ji daroval zamaške, bi morala prisostvovati odvozu, a ni. Ko sem jih poklical, so mi dejali, da ne dovolijo, da se z njimi promoviram. In da je 3300 kilogramov zamaškov, kolikor sem jih za njih zbral in zanje dobil 860 evrov, zanje mala malica."

Pri Habjaničevem delovanju ni zanemarljivo, da je v tem desetletju z njim ozavestil kar nekaj najmlajših. "Če otroke v vrtcih in šolah ozavestimo, da lahko z odpadkom komu pomagajo in da lahko ta odpadek v drugačni obliki znova uporabimo, je to ogromen kapital," je prepričan.

Izkupiček na račun Rdečega križa

Tokratni, jubilejni odvoz je pospremil poseben gost, slovenski maratonec Mirko Vindiš. Ob tem je povedal, da je z veseljem priskočil na pomoč, saj zelo dobro pozna Habjaničevo delo in namen njegovih akcij: "Vedno sem pripravljen pomagati komurkoli in kjerkoli. Že kot športnik sem bil zagovornik ferpleja ter pomoči vsakomur na progi in zunaj nje. In tudi v vsakdanjem življenju sem vedno pripravljen pomagati sosedu, znancu in neznancu." Vindiš je pri omenjenem sodeloval prvič, čeprav so ga, prizna, povabili že večkrat, a se do sedaj preprosto ni izšlo.

Ignac Habjanič si že dlje časa prizadeva, da ob odvozih zbranih zamaškov povabi znane obraze, predvsem iz sveta športa in zabave. "Če zamaške zbira star, kosmat dedec in je to na televiziji, stvar pač nima teže," pravi humanitarec. Po zapletih z družino, ki ji je tokrat želel nameniti pomoč, se je odločil, da bo izkupiček od kar dvakratno jubilejnega odvoza nakazal na račun Rdečega križa, s katerega bo lahko fizioterapevtka Dragica Šilak dobila denar za terapije njenih malih bolnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta