Ptuj: Kristalni medalji za najboljša študenta

Hojka Berlič
07.02.2021 06:00
Najboljša študenta ptujske občine v šolskem letu 2019/20 sta Živa Šuta in Luka Medic.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristalni medalji z grbom Mestne občine Ptuj
MO Ptuj

Komisija za podeljevanje priznanj in nagrad najboljšim študentom mestne občine Ptuj je za naj­boljšo študentko 1. stopnje študija za študijsko leto 2019/20 izbrala Živo Šuta, ki je diplomira­la na Pravni fakulteti v Mariboru. Za najboljšega študenta 2. stopnje študija pa Luko Medica, ki je magistriral na Fakulteti za mate­matiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

O položaju žvižgačev in obveznem cepljenju

Živo Šuta na študijski poti, kot so v komisiji zapisali v obrazložitvi, spremlja rek Jeanna Moneta, ki se glasi: "Nisem optimist, sem odločen." Ob študiju jo zelo veseli raziskovanje aktualnih problemov v Evropi in po svetu. Svoja razmišljanja je že v prvem letniku strnila v članku Trajni sodniški mandat. Sodelovala je tudi pri projektu Po kreativni poti do znanja, v katerem so raziskovali položaj žvižgačev v EU in zakonodajne predloge EU za njihovo zaščito.

Živa Šuta, naj­boljša študentka 1. stopnje študija v ptujski občini
Osebni arhiv

V letu 2020 je sodelovala na tekmovanju Študentska pravda na Pravni fakulteti v Mariboru na temo opustitve obveznega cepljenja ter v sklopu projekta Študentski inovativni projekti za družbeno korist raziskala temeljne pravice in izzive digitalizacije v teoriji in praksi. Sodelovala je tudi v raziskavi o pravnih vidikih varstvoslovja in nadzora nad policijo, ki je potekal v sodelovanju s Fakulteto za varnostne vede.Za najboljši študijski uspeh v generaciji je leta 2018 prejela priznanje dekanice Pravne fakultete. Od junija lani je tudi pravna svetovalka v humanitarnem društvu Pravo za vse.

Uspešen raziskovalec, tudi športnik

Luka Medic je magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, smer fizika kondenzirane snovi, z magistrskim delom Topološka kvantizacija prevodnosti v Josephsonovem stiku z Rashbovo interakcijo. Med študijem je pridobival prve raziskovalne izkušnje na različnih področjih. Sodeloval je pri projektnem delu v raziskovalni skupini Medicinska fizika, področje raziskave so bile integracijske sfere. Sodeloval je pri raziskavah na Inštitutu Jožefa Stefana, od oktobra lani je mladi raziskovalec, asistent na Inštitutu Jožefa Stefana na področju raziskave Josephsonov stik.

Luka Medic, najboljši študent 2. stopnje študija v ptujski občini
Osebni Arhiv

Med študijem se je vključil v znanstveni forum matične fakultete in svoje prve raziskovalne probleme objavil v štirih člankih revije Matrika - izbrane teme sodobne fizike in tematike. Kot soavtor je bil uspešen tudi v mednarodnih znanstvenih objavah.

Štiri leta zapored je prejemnik dekanovega priznanja za dosežen odličen študijski uspeh. Od marca lani pa je tudi aktivno soudeležen v projekt Covid-19 Sledilnik. V prostem času je aktiven v številnih športih - v atletiki, kolesarstvu, jadralnem letalstvu. Je tudi atletski sodnik I. ranga. Govori tudi kitajski jezik.

Na ptujski občini najboljših študentov zaradi trenutnih razmer niso mogli slavnostno sprejeti, kot je to sicer navada. Je pa naj študentoma za dosežene uspehe čestitala ptujska županja Nuška Gajšek in jima zaželela vse dobro na njuni nadaljnji poti. Hkrati se jima je zahvalila s knjižno nagrado ter kristalno medaljo z grbom Mestne občine Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta