Ptuj: Mestni pečat Branku Lahu za več kot 50 let predanosti gasilstvu

16.10.2021 04:00
Ptujska županja Nuška Gajšek je nedavno na sprejem v mestno hišo povabila Branka Laha, ki je večji del svojega življenja namenil prostovoljnemu gasilstvu ter zaščiti in reševanju. V svojem domačem kraju Podvinci je član gasilske organizacije že od leta 1970, kar 27 let je bil poveljnik sektorskega oziroma kasneje občinskega gasilskega poveljstva v ptujski občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
PGD Podvinci Foto: Arhiv Društva
Arhiv Društva

Ptujska županja Nuška Gajšek je nedavno na sprejem v mestno hišo povabila Branka Laha, ki je večji del svojega življenja namenil prostovoljnemu gasilstvu ter zaščiti in reševanju. V svojem domačem kraju Podvinci je član gasilske organizacije že od leta 1970, kar 27 let je bil poveljnik sektorskega oziroma kasneje občinskega gasilskega poveljstva v ptujski občini. Od leta 2009 je bil med drugim član štaba civilne zaščite v ptujski občini. Je prejemnik srebrnega znaka civilne zaščite, za svoje delo pa je prejel tudi številna gasilska priznanja, med drugim nedavno tudi kipec gasilca, kar je drugo največje gasilsko priznanje v državi.

"Dragi Branko, predanost, požrtvovalnost, solidarnost in humanost so vrednote, ki so vseskozi spremljale vaše delovanje na področju gasilstva ter zaščite in reševanja. Generacijam ste bili vzornik in mentor, kar tudi ostajate. Tudi zaradi vas in vašega dela ima ta skupnost prostovoljce, ki z vso svojo srčnostjo čutijo in živijo gasilstvo. So vaša zapuščina, na katero ste lahko več kot ponosni. Pustili ste res izjemen pečat in vem, da se danes ne poslavljamo, temveč odpiramo le novo poglavje," je v svojem nagovoru zbranim med drugim dejala ptujska županja, ki je Lahu v zahvalo podarila tudi pečat mesta Ptuj s sliko svetega Jurija.

Branko Lah je še posebno ponosen na uspešno delo s številnimi mladimi. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Letos je poteklo 51 let Lahovega gasilstva in prav toliko let vodenja gasilcev. Začel je kot vodja mladine v njihovem društvu. V mladih letih je bil tekmovalec ter mentor številnim mladim generacijam gasilcev, tudi na tekmovalnem področju. Sedaj je mentor starejšim gasilcem. V prostovoljnem gasilskem društvu Podvinci je bil od vstopa do danes nosilec vrste funkcij in nalog, vključno z vlogo predsednika in poveljnika društva. "Težko je kaj izpostaviti. Bila so različna tekmovanja, izobraževanja. Izpostavil bi morda letovanja naših pionirjev. Trikrat sem bil mentor na Debelem rtiču. In seveda tekmovanje moje desetine, kjer sem sodeloval kot član. Bili smo drugi na državnem prvenstvu, naše punce, ki sem jim bil mentor, pa prve. Najbolj sem vesel, da sem vzgojil ogromno mladega kadra, kar je danes zelo težko. Otroci se odločajo za druge stvari, na voljo imajo veliko dejavnosti. In danes imamo tako kar malo težav pri pridobivanju mladih gasilcev," je ob sprejemu dejal Lah. Na vprašanje, kaj ga je gnalo, da je vztrajal vsa ta leta, je Lah odgovoril: "Marsikdaj sem rekel, da se moraš gasilec malo roditi. Takrat si pravi gasilec. Potem pa še dodaš srce in voljo in je to tisto pravo. Mene je to pač vleklo. Vedno sem bil pripravljen, v prvih vrstah, nikoli nisem stopil stran. Vodil sem naše gasilce in jih bom tudi naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta