Ptuj: Vsak mesec kulinarični dogodki na eni od zgodovinskih lokacij mesta

Hojka Berlič
19.06.2021 05:00
V letu, ko je Slovenija nosilka naziva evropska gastronomska regija, Ptuj ponuja številne priložnosti za edinstvena kulinarična doživetja in obisk kulinaričnih dogodkov, ki so sedaj zbrani v promocijski publikaciji Kulinarično potovanje po Ptuju skozi čas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že lani je bil precej odmeven projekt Večerja na mostu. Foto: Stanko Kozel za Zavod za turizem Ptuj
Stanko Kozel

Ob že tradicionalnih festivalih in dogodkih, kot so Salon Sauvignon, Dobrote slovenskih kmetij, Kuhna na dvorišču in Odprta Kuhna, bodo posebna poslastica letošnjega leta, kakor napovedujejo na Zavodu za turizem Ptuj, tudi kulinarična doživetja na zgodovinskih prizoriščih, v okviru katerih so se na pobudo zavoda povezali ptujski gostinci in lokalni vinarji.

Sodelovanje nujno za uspešno zgodbo

Vsak mesec od junija do decembra bo tako kot kulinarična kulisa zgodbe Začinjeno s ščepcem zgodovine oživela ena od zgodovinskih lokacij Ptuja - grajski park Turnišče, ptujski grad, most za pešce, dominikanski samostan, Ptujska klet in Grand Hotel Primus. "V luči številnih in zahtevnih izzivov, ki nam jih je v zadnjih dveh letih prinesla epidemija, smo še toliko bolj prepričani, da lahko samo s skupnim sodelovanjem ustvarjamo uspešne kulinarične zgodbe," je prepričan vodja gostilne Ribič Vlado Pignar.

Mestni trg
Hojka Berlič

Skupaj z Gregorjem Brodnjakom iz Štajerske hiše kulinarike prevzemata vlogo glavnih organizatorjev dogodkov, pri tem pa se jima v vlogi soorganizatorjev in s sodelovanjem gostujočih chefov pridružujejo Gostilna Rozika, restavracija Grand Hotela Primus in Gostilna Grabar ter vinarji Ptujska klet, Kobal Wines, Gönc Winery, Conrad Fürst & Sohne, Vina Zavec in Vina Gorjup. Pri izvedbi in organizaciji kulinaričnih večerov na zgodovinskih prizoriščih se jim bo pridružil tudi Šolski center Ptuj - Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo. "Kot šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo že z imenom, hkrati pa seveda tudi z vsebino naših učnih programov, izpostavljamo pomembnost povezovanja gastronomije, kmetijstva in turizma. Uspešnost razvoja teh panog, ki so izjemnega strateškega pomena, pa je odvisna prav od usposobljenega in motiviranega kadra. Veseli nas, da bomo z dijaki in mentorji pristopili k sodelovanju pri aktivnostih Zavoda za turizem Ptuj v okviru projekta Evropska gastronomska regija. Izkušnje iz prakse so namreč bistvenega pomena za uspešno opravljanje vsakega poklica," je prepričana ravnateljica šole Darja Harb.

Andrej Petelinšek

Razstava in voden ogled

Priložnost za spoznavanje kulinarične tradicije Ptuja ponuja tudi razstava na mestni tržnici Prehranjevanje na Ptuju in v njegovi okolici od nekoč do danes, ki jo je zavod pripravil v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož (PMPO). "Predstavljamo zgodovinski pregled prehranjevanja na obravnavanem območju, katerega prehranske značilnosti segajo do rimskega časa, ko so v Petovioni s kuharskimi veščinami takratnih mojstrov ali mojstric začeli večstoletno kulinarično pot izbranih okusov," pojasnjujeta avtorici razstave Nataša Kolar in Mojca Vomer Gojkovič iz PMPO. Posebno doživetje ptujske gostoljubnosti in kulinarične tradicije je mogoče doživeti tudi skozi vodeni kulinarično obarvani ogled mesta Zgodbe ptujskih gostiln. "Na Zavodu za turizem Ptuj smo si zastavili cilj, da v letu, ko je Slovenija nosilka naziva evropska gastronomska regija 2021, kot edinstveno razlikovalno prednost Ptuja izkoristimo povezanost zgodovine in kulinarike ter dolgo kulinarično tradicijo, s katero se ponaša naše mesto. Pri tem nam je v posebno veselje, da nam je pri pripravi vsebin in dogodkov uspelo povezati ključne deležnike na destinaciji, od gostincev, vinarjev in organizatorjev dogodkov do ključnih institucij, ki delujejo na tem področju," izpostavlja Katja Ertl z Zavoda za turizem Ptuj.

Razstavo na ptujski mestni tržnici bodo v ptujskem muzeju nadgradili z razstavo Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh, na kateri bo predstavljena z gastronomijo povezana (ne)premična in nesnovna dediščina. Odprtje razstave na ptujskem gradu bo predvidoma 24. septembra, v sklopu projekta Dnevi evropske kulturne dediščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta