Ptujska vinska klet znova v slovenskih rokah

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
22.01.2022 06:30

Vodilni postali večinski lastniki vinarstva, ki je doslej pripadalo skupini Perutnina Ptuj v ukrajinski lasti. Optimizem in veselje med zaposlenimi in vinogradniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujska klet je po desetletjih v sklopu nekdaj Kombinata Ptuj in nato Perutnine dobila nove lastnike.
Bojan Tomažič

Kot so te dni sporočili iz uprave Perutnine Ptuj, so Vinarstvo - Ptujsko klet, ki je doslej delovala pod njihovim okriljem, prodali vodilnim v tem hčerinskem podjetju. Poročali smo, da si je Perutnina Ptuj vse od vstopa ukrajinskih lastnikov prizadevala najti kupce za klet. Za nakup so se med drugim zanimale tudi Radgonske gorice, katerih lastnik so Celjske mesnine. Naposled se je Perutnina odločila, da klet proda podjetju Pullus Wines, ki so ga kot enakovredni lastniki lani ustanovili Tine Kek, direktor Ptujske kleti, vodja prodaje na tujih trgih Vinko Mandl in glavni enolog kleti Maksimiljan Kadivec. Preostanek imata v lasti holding ACH Invest v lasti Rasta Oderlapa in strokovnjakinja za odnose z javnostjo Metka Kejžar.

Tine Kek
Črtomir Goznik

"Ptujska klet je tako dobila lastnike iz vinarske dejavnosti, katerih primarni interes sta ohranjanje in razvoj vinarstva na Ptuju ter vinogradništva v Halozah in Srednjih Slovenskih goricah," so poudarili v Perutnini. Višina kupnine je poslovna skrivnost, premoženje in družbo pa so prodali kot celoto. "S prodajo stoodstotnega poslovnega deleža je preneseno celotno lastništvo v družbi, ki ohranja vse premoženje in pravice ter obveznosti," so še pojasnili.

Prvi med enakimi

Tine Kek o razlogih vodilnih v kleti za nakup: "Mi smo že vsi skupaj manj ali več let v tem podjetju in smo zadnja leta spremljali namero lastnikov Perutnine, da Vinarstvo proda. K odločitvi nas je spodbudilo dejstvo, da v družbi nismo imeli sicer nujnih naložb, in v nekem trenutku tudi dejstvo, da nas delo veseli ter da bi radi ohranili dobre kontakte s kooperanti in zaposlenimi. V tej zgodbi smo videli tudi sebe, zato je bila naša odločitev nekako logična. Poudarjam, da se vodilni štejemo za prve med enakimi, saj smo že doslej v podjetju poprijeli prav za vsako delo in bo tako tudi poslej ali še v večji meri, posebno v času dokupa pridelka. Posebno smo ponosni, da se Ptujska klet zopet vrača v slovensko last, kar je za to panogo in tudi območje zelo pomembno."

Keka povprašamo, kakšna bo usoda zaposlenih v Ptujski kleti. Pojasni nam: "Vseh skupaj nas je 24 in zagotovim lahko, da je bodočnost vseh dobra, lahko rečem kar svetla. Ni nobenega strahu, da bi zmanjšali število zaposlenih. Prej obratno, saj bomo v bližnji prihodnosti dodatno zaposlovali, ker se želimo na nekaterih področjih okrepiti." Glede plač Kek zagotavlja, da bodo te v skladu z zakonodajo oziroma z določili za novo vrednost minimalnih plač in plačnimi razredi po kolektivni pogodbi za kmetijstvo.

Ptujska klet v povprečju letno pridela okoli milijon litrov vina.
Črtomir Goznik

"Imeli smo individualne pogovore z vsemi zaposlenimi, kjer smo ugotovili, da smo vsi malenkost trpeli znotraj tujega lastništva, a smo si zdaj malo oddahnili in se sprostili, ker nam je klet uspelo znova pripeljati v domače, slovenske roke in smo vsi zadovoljni," je še dodal Kek.

Pogodbeniki so ključni

Zanimalo nas je, ali bodo poslej kakšne spremembe v odnosih s pogodbeniki vinogradniki. Nekaj čez 30 jih je z območja osrednjih Slovenskih goric in Haloz, ki kleti prodajajo grozdje. Kek: "Kot smo s spremembo zadovoljni zaposleni, so zadovoljni tudi naši pogodbeniki. Ker tudi oni niso imeli doslej dolgoročne stabilnosti, saj ukrajinskim lastnikom pridelava vin ni bila prioriteta. Nam so pogodbeniki ključni in brez njih ne moremo poslovati, saj grozdje v celoti odkupujemo od njih. Zavedamo se, da je naša prihodnost samo v dobrem sodelovanju z njimi. Pogodbe so sklenjene, odkupne cene pa definiramo tik pred trgatvijo, ko se vidi, kakšno je stanje pridelka, kar je odvisno tudi od vremenskih razmer. Kooperantom plačujemo, kot se odločijo, večinoma mesečno. In lahko se pohvalim, da s plačili nismo niti enkrat zamudili niti za en dan." Kar zadeva lastne vinogradniške površine, Kek pravi, da bodo v prihodnosti razmišljali tudi o nekaj lastne pridelave grozdja.

Ptujska klet v svojem bogatem arhivu hrani tudi najstarejše slovensko vino Zlata trta iz leta 1917.
Slavko Podbrežnik

Jasno je, da so zaradi stagniranja kleti v zadnjih letih nujne predvsem tehnološke posodobitve oziroma naložbe v novo opremo. Kek: "Pravkar pripravljamo ta načrt, smo pa že lani pričeli s prenovo strojev, letos bomo nadaljevali. Gre predvsem za opremo, ki nam zagotavlja nemoteno osnovno proizvodnjo, in do trgatve bomo posodobili tehnološke rešitve pri prevzemu grozdja."

V Ptujski kleti letno v povprečju pridelajo okoli milijon litrov vina. Na domačem trgu prodajo skoraj 80 odstotkov. Pri liniji Pullus pa denimo izvoz znaša kar 50 odstotkov. Največ izvažajo v ZDA, predvsem sivi pinot, kot trg prihodnosti štejejo Kitajsko.

Kek: "Pri liniji vin se zaenkrat ne bomo lotevali novosti, predvsem bomo pospeševali izvoz svojih paradnih vin. V prvi fazi sta tukaj uveljavljeni blagovni znamki Haložan in Pulllus, ki se dobro prodajata tako doma kot v tujini. In tudi v bodoče bo naš fokus dodatno utrjevanje teh blagovnih znamk in žganih pijač. Seveda vsi že razmišljamo o linijah z večjo dodano vrednostjo, a vse ob svojem času ..."

Kot pravi Kek, so se razmere pri prodaji vina po predlanskem covidnem letu lani izboljšale, saj so bili odprti hoteli, restavracije in gostišča. Med kriznimi ukrepi so se odločili predvsem za destilacijo vin, pri zaposlenih pa so uporabili ukrep skrajšanega delovnika: "Prodaja je bila lani neprimerno boljša kot leto pred tem in tudi lanski november in december sta bila kljub krizi precej boljša."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta