Ptujske Karitas pomagajo v stiski: Dobrodelnosti ni nikdar preveč

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
09.02.2022 06:00

Ljudje, še posebej starejši, težko spregovorijo o težkih socialnih razmerah, v katerih živijo. Tri ptujske karitas pomagajo, pri tem pa sodelujejo z RK, centrom za socialno delo in še kom, ki prisluhne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na Ptuju ljudem pomagaj prostovoljci treh župnijskih karitas.
 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Tri župnijske karitas so humanitarne organizacije, ki na Ptuju poleg Rdečega križa (RK) pomagajo ljudem v stiski. Od lanskega leta, ko jim je MO Ptuj iz svojega proračuna za pomoč soljudem namenila skupaj dobrih 23 tisoč evrov, pred tem skupaj tri tisoč evrov, je pomoč ljudem večja, več pa je, kot ugotavljajo v župnijskih karitas, tudi tistih, ki potrkajo na njihova vrata.

Med prostovoljci največ upokojenk

V mestni občini Ptuj delujejo župnijske karitas sv. Jurija, sv. Petra in Pavla in sv. Ožbalta. Njihova vrata, kjer delijo pomoč in prisluhnejo someščanom, so odprta ob sredah, kar je objavljeno tudi na vratih njihovih skladiščnih prostorov, ki so jih uredili v posameznih župniščih. "V naši karitas deluje 13 aktivnih članov, po večini članic, upokojenk, ki smo lani opravile kar 1300 prostovoljnih ur, razdelile skoraj sedem ton hrane in blizu 200 kilogramov oblačil, ob tem pa so nekatere naše članice obiskovale še stanovalce doma upokojencev, imamo pa tudi članico, ki dnevno obiskuje starejšo žensko in ji pomaga pri vsakdanjih opravilih," pravi Marija Draškovič iz župnijske karitas sv. Ožbalta, kjer so lani del denarnih sredstev namenili skavtom, že leta pa pomagajo tudi učencem OŠ dr. Ljudevita Pivka in Ljudski vrt. "Dobro sodelujemo s centrom za socialno delo in RK, in ko vidimo, da je med nami družina, ki ne zmore plačati, denimo šole v naravi za svojega otroka in podobno, pomagamo, kolikor lahko," pravi Draškovičeva. Dodaja, da želijo stike navezati s starejšimi, predvsem tistimi, ki živijo sami, a je to velikokrat težko, saj ljudje pogosto ne želijo razkriti razmer, v katerih so se znašli.

"Na vasi se vsi poznajo, vedo, kako kdo živi, kdo je tisti, ki pomoč potrebuje, v mestu, kjer delujemo mi, so največje stiske velikokrat še vedno skrite. Pripravimo pa konec leta tudi pakete, s katerimi razveselimo naše najstarejše občane." Dejavni so člani karitas tudi v župniji sv. Jurija, kjer je aktivnih 12 prostovoljcev. "Mi smo lansko leto opravili 936 prostovoljnih ur. Preteklo leto smo razdelili dobrih 4500 kilogramov hrane in pol tone oblačil, pomagamo našim ljudem tudi s higienskimi pripomočki, šolarjem s šolskimi potrebščinami. Lansko leto smo poskrbeli za napeljavo vodovoda v eno od hiš starejših ljudi, kar je bila širša akcija, v katero so se vključil tudi Rdeči križ, MO Ptuj in nekatera podjetja," pravi Simon Medved, ki opaža, da je potreb po pomoči vse več, pa tako pomagajo, kot v vseh karitas, socialno ogroženim tudi pri plačilu računov, nakupu kurjave. "Uradne ure imamo ob sredah med 9.30 in 11.30, ko delimo tudi hrano, oblačila in prisluhnemo našim ljudem, saj predvsem starejši velikokrat svojim domačim ne želijo razkriti, da jim je hudo in potrebujejo pomoč."

Ptujske župnijske Karitas so lani pomagale blizu 200 družinam.
Slavica Pičerko Peklar

V svoje vrste vabijo mlade

Župnijsko karitas sv. Petra in Pavla vodi Janez Rožmarin, mestni svetnik, ki je predlagal, da Mestna občina Ptuj njihovemu delovanju nameni več denarja, kar so brez oklevanja podprli tako županja kot svetniki. "V župnijski karitas sv. Petra in Pavla, svoje prostore smo uredili na dvorišču samostana, je aktivnih 20 članov, ki so v preteklem letu opravili kar dobrih 900 ur prostovoljnega dela. Med ljudi so razdelili dobrih 5300 kilogramov hrane in tono oblačil," pravi župnik Milan Kos, ki opaža, da so najbolj dejavni člani karitas po večini starejši ljudje, še največkrat upokojenke, pa zato osnovnošolce v letu pred birmo povabijo, da vsaj enkrat pomagajo tudi v karitas. "Mladi se radi odzovejo, pomagajo pri delitvi hrane, poskrbijo za urejenost skladišča oblačil, zdaj je na nas, da to njihovo sodelovanje še razširimo in jim približamo dobrodelnost in prostovoljstvo." Da obiskujejo starejše in bolne tudi na njihovih domovih ali v domu upokojencev, dodaja Rožmarin: "V preteklosti smo že pomagali pri urejanju kopalnice, ogrevanju, naredili kak vodovodni priključek. Ljudje težko sami zaprosijo za kakšno večjo pomoč, po hrano in kakšno oblačilo še pridejo, sicer pa svoje stiske varujejo pred javnostjo, a s pogovori velikokrat odkrijemo, da je komu potrebna še kakšna pomoč več, in takrat stopimo skupaj in pomagamo."

Največ denarja za delovanje vseh treh ptujskih karitas zagotavlja Mestna občina Ptuj, kot darovalci pa se najdejo tudi posamezni meščani. Lansko leto so skupaj razdelili kar deset ton hrane, ki so jo prejeli iz Evropske unije. Še šest ton so je kupili sami, v dogovoru s trgovino Hofer ob petkih prevzemajo hrano, ki se ji izteka rok uporabe, in to takoj razdelijo med tiste, ki so se znašli v največji stiski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta