Ptujski Božičkov tek in pohod: Predvsem priložnost za druženje

Hojka Berlič Hojka Berlič
26.12.2018 16:49

Na Ptuju je letos potekal že sedmi Božičkov tek, ki se od nekaterih drugih po Sloveniji razlikuje predvsem po poudarku na druženju in netekmovalnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
lani se je zbralo okoli 400 tekačev in pohodnikov in tudi letos jih ni bilo veliko manj.  
Hojka Berlič

Več sto tekačev z rdečimi božičkovimi kapami se je danes popoldne podalo na osemkilometrski tek ali pohod po Ptuju in okolici. Številni od njih se Božičkovega teka redno udeležujejo, med njimi tudi kar nekaj znanih obrazov. "Zame je glavnega pomena na tem dogodku druženje. Mislim, da sem izpustil le prvega, ostalih pa sem se vseh udeležil, prav zaradi te pozitivne note, ne tekmovalnosti in kot sem že dejal, druženja. To je tisto, kar je najbolj dragoceno," je povedal upokojeni boksarski šampion Dejan Zavec, ki pravi, da mu dolžina teka ne dela težav, več težav pa je s tempom, ki je vsakemu prilagojen in postanki, tako da, kot se je pošalil, ta tek vidi kot enega najboljših priložnosti za grajenje ekipnega duha, kar si jih je mogoče zamisliti.
Redna udeleženka zdaj že tradicionalnega ptujskega teka je tudi aktualna ministrica za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, sicer tudi drugače navdušena rekreativna tekačica: "Ker veliko časa sedaj preživljam v Ljubljani, resnično pogrešam Ptuj. Zato vsako tako priložnost, da se lahko na enem kraju srečam z mnogimi Ptujčani, si stisnemo roke in si zaželimo kaj dobrega, rada izkoristim. In ker sem se udeležila vse božičnih tekov do sedaj, tudi tega nisem želela izpustiti. Sicer pa v zadnjem času tečem vedno manj, saj resnično ni časa oziroma imam toliko obveznosti, da imam priložnost za tek le ob koncih tedna, ko tečem na prav na Ptuju in v okolici".

7. Božičkov tek na Ptuju v letu 2018
Hojka Berlič

Le manjši zabavni dogodek ali kaj več?

Ptujski Božičkov tek je sicer skupina navdušencev, ki so se poimenovali ekipa Božiček ptujski, prvič organizirala leta 2012. Kasneje je predvsem s strani starostnikov prišla pobuda, da bi vključili še pohod. Za otroke pa organizirajo tudi Otroški Božičkov tek. "Za tek ni potrebno nič plačati, pa tudi rezultatov ne merimo. Tako da je to eno tako medgeneracijsko druženje Ptuja, Spodnjega Podravja, cele Slovenije," pravi vodja ekipe Matija Brodnjak.
Ogromno pa je po njegovem mnenju tudi še priložnosti za izboljšave. Predvsem je pomembno, da s tudi gostinci zavedajo, da je to priložnost, da ob dogodku tudi nekaj iztržijo. "Verjamem, da se bomo v prihodnjih letih morali resno usesti skupaj in se vprašati, kaj si sploh želimo od vsega tega. Ali dogodek organiziramo kot neko rekreativen zabavni dogodek, kot zaključek rekreativnega leta. Ali pa bomo morda iz tega naredili kak resen turističen produkt, saj se na Ptuj v zadnjih letih tudi vedno bolj razvija športni turizem," razmišlja ob že sedmem Božičkovem teku Brodnjak. Nenazadnje, še dodaja, je že lepo zaživela Dravske kolesarska pot, prihodnje leto pa se v Kidričevem obeta še ena pomembna nova pridobitev - rekreacijski park Zeleno jezero.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta