Ptujski mestni svet: Energetski koncept pod streho, sledijo vlaganja

Darja Lukman Žunec
24.01.2022 18:05

Mestni svetniki so sprejeli lokalni energetski koncept, ki med drugim predvideva preureditev glavne kotlovnice za prehod s plina na lesno biomaso. Odobrili so zadolžitev ZRS Bistra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kotlovnico za sistem daljinskega ogrevanja na Volkmerjevi cesti bodo preuredili za prehod na lesno biomaso.

Hojka Berlič

Na današnji seji so ptujski mestni svetniki sprejeli predvsem odloke, ki zadevajo urejanje infrastrukture, in lokalni energetski koncept. Spremembe pri kategorizaciji občinskih cest, kar bo omogočilo vzdrževanje in nekatera nova vlaganja, so, ker na soglasje Direkcije za infrastrukturo še čakajo, premaknili na eno od naslednjih sej. V sprejetem lokalnem energetskem konceptu pa je glavna novost obnova kotlovnice ob Volkmerjevi cesti, ki naj bi prešla na lesno biomaso. Svetnik Milan Klemenc je ob tem predlagal tudi čimprejšnjo izdelavo operativnega načrta, ki bi opredelil predvsem vlaganje v obnovljive vire, kot je denimo namestitev sončnih elektrarn na strehe domov krajanov.

Vlaganje v posodobitev kotlovnice

"Obnovo bi izvedli z razširitvijo obstoječe toplotne centrale z izgradnjo skladišča lesnih sekancev in vgradnjo kotla na lesno biomaso. V toplotni centrali so zdaj trije kotli na zemeljski plin moči po 7,0 MW. Rekonstrukcija bi pomenila odstranitev enega kotla in na njegovo mesto bi postavili novi kotel na lesno biomaso moči 2,5 MW. Ob tem bi namestili še opremo za delovanje kotlovnice in uredili prostor za skladiščenje lesnih sekancev. Novi kotel na lesno biomaso zmogljivosti 2,5 MW lahko ob 24-urnem delovanju proizvede 62,5 MWh energije. Njegovo delovanje 120 dni letno na polni moči predstavlja 2880 ur delovanja in lahko proizvede 7,5 GWh energije. Ob upoštevanju celotne kurilne sezone lahko deluje 4000 ur in proizvede teoretično 10,416 GWh letno in s tem pokrije 80 odstotkov potreb po toplotni energiji," so med drugim zapisali predlagatelji koncepta.

Sprejeli so tudi investicijski program za drugi del obnove Ulice 5. prekomorske, na odseku od Osnovne šole Ljudski vrt do križišča s Peršonovo ulico. Vrednost te naložbe je skoraj 806 tisočakov in jo bo v celoti plačala ptujska občina. Finančni kazalniki zanjo so sicer negativni, saj ne prinaša neposrednih prihodkov. Upravičenost pa na občini utemeljujejo s širšimi družbenimi, razvojnogospodarskimi in socialnimi vidiki. Sprejeli so tudi investicijski projekt za ureditev novih dostopov do Osnovne šole Olge Meglič in stavbe v Prešernovi ulici 29 ter za zagotovitev požarne varnost zanju in dopolnili sklep o določitvi javne infrastrukture na področju kulture.

V sredo bo v veliki dvorani Gasilskega doma PGD Ptuj še izredna seja o kanalizaciji. 

Hojka Berlič

Nekaj razprave o soglasju za zadolžitev

Nekaj razprave je bilo pri vlogi za izdajo soglasja za zadolžitev javnega zavoda ZRS Bistra Ptuj. "V skladu z odlokom o proračunu Mestne občine Ptuj za leto 2022 prosimo za izdajo soglasja k zadolžitvi zavoda v višini 300 tisoč evrov za dobo 23 mesecev oziroma z odplačilom glavnice najkasneje do 31. 12. 2024. Viri za odplačilo glavnice in obresti ne bodo bremenili proračunskih virov ustanoviteljice. V vseh dosedanjih letih delovanja našega zavoda, ki se v primerjavi z ostalimi zavodi večinsko financira izven virov ustanoviteljice Mestne občine Ptuj, smo primorani najemati premostitvene kredite za uspešno izvedbo številnih projektov," so pojasnili na zavodu Bistra. Na podlagi dosedanjih uspešnih prijav iz finančne perspektive 2014-2020 izvajajo namreč 15 projektov, za katere so v preteklih letih najeli kratkoročne premostitvene kredite, ki jih morajo letos vrniti. Za naslednjo finančno perspektivo (od leta 2021 do 2027) so oddali 24 novih projektov, ki pa jih ne bo mogoče izvajati brez kratkoročnih zadolžitev. Za ves denar iz evropskega kohezijskega sklada namreč velja pravilo, da so izvajalci do povračil upravičeni le, če so vse operacije izvedene v skladu s pogodbo in so hkrati poplačani vsi nastali stroški. V sprejetem poročilu o delu častnega razsodišča Mestne občine Ptuj za leto 2021 so zapisali, da zoper voljene ali imenovane predstavnike lokalnih oblasti lani niso uvedli nobenega postopka.

Brez načrta za kakovost zraka

Svetniki so z gradivom dobili odgovore na vprašanja in pobude z decembrske seje. Gorazd Orešek iz svetniške skupine Lista za Ptuj je izpostavil, da občani ptujske občine ne morejo zaprošati za subvencije Eko sklada, ker občina naj ne bi imela sprejetega odloka o načrtu za kakovost zraka: "Zato naši občani niso upravičeni do teh sredstev. Zanima me, ali na tem področju potekajo kakšne aktivnosti." Odgovorila mu je Zdenka Bezjak iz Skupne občinske uprave za Spodnje Podravje: "Na Ptuju od 2017. preverjamo kakovost zraka, da bi ugotovili, ali lahko tudi mi sprejmemo takšen odlok. Te odloke pripravlja pristojno ministrstvo, sprejema pa jih vlada. Pogoj za pripravo in sprejetje takšnega odloka je vsaj dveletno preseganje vrednosti onesnaženja zraka, kar se na Ptuju ne dogaja. Izjema je bilo eno leto, ko so meritve v celotni dolini pokazale presežene vrednosti. Meritve še vedno izvajamo na lokacijah pri bolnišnici, v središču mesta in ob Ormoški cesti v Spuhlji. V naslednjih letih lahko pričakujemo spremembo pri pridobivanju denarja za okoljske naložbe, po kateri občine z odloki o načrtih za kakovost zraka poslej ne bodo več imele prednosti." Za sredo je ptujska županja Nuška Gajšek sklicala še izredno sejo občinskega sveta. Na njej se bodo posvetili poteku naložb in projektom za nadaljnjo širitev kanalizacijskega omrežja v Spodnjem Podravju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta