Ptujski mestni svet: Stroške vrtca bi nižali s selitvijo

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.06.2020 18:30

Svetniki na današnji seji pritrdili selitvi uprave vrtca v dotrajano enoto Narcisa, čeprav je prostora že zdaj premalo. Komisije, ki bi preverila obnovo tržnice, ne bo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V enoti Narcisa Vrtca Ptuj, kamor naj bi preselili upravo vrtca, je urejenih devet igralnic, od tega sta trenutno dve prazni. 
Hojka Berlič

Ptujski svetniki so na današnji seji brez razprave soglašali s selitvijo uprave Vrtca Ptuj iz najemniških prostorov v Puhovi ulici v enoto Narcisa pod gradom v Raičevi ulici. S tem želi občina slediti priporočilom nadzornega odbora v dokončnem poročilu o izvedbi nadzora v tem javnem zavodu, da naj skuša vrtec v sodelovanju z občino zagotoviti lastniške prostore za potrebe uprave. Po novi najemni pogodbi, ki je začela veljati s tem mesecem, je namreč letno strošek najemnine z ogrevanjem 31.500 evrov in je del cene programov. Ob tem na občini dodajajo, da je bil najem prostorov predlagan kot začasna rešitev, ki je bila edina primerna, ko je leta 2014 inšpektorat za okolje in prostor zaradi slabega stanja prepovedal uporabo takratnih prostorov uprave v Prešernovi ulici. Kot pojasnjujejo na občini, so si v preteklih mesecih ogledali dve možni lokaciji za selitev uprave - prostore enot Tulipan in Narcisa, pri čemer so se odločili za slednje.

Z eno potezo dve rešitvi

"Za potrebe uprave (enajst zaposlenih) bi zadostovalo 170 do 200 kvadratnih metrov, hkrati je možno z drugačno organiziranostjo uprave zapolniti tudi prazne pisarne v ostalih enotah (dve prazni novi pisarni v enoti Podlesek ...). S takšnim načinom ureditve preselitve uprave Vrtca Ptuj v enoto Narcisa bi se izognili dragim, novim investicijam, gospodarno bi obnovili objekt, ki je potreben obnove, hkrati pa bi s takšnim načinom znižali stroške, ki so povezani s plačilom najemnine in obratovalnimi stroški, kadrom in vzdrževanji, ter sledili priporočilu Nadzornega odbora Mestne občine Ptuj," pojasnjujejo na občini. Enota Narcisa je bila namreč zgrajena leta 1900 in je edina enota, ki ni bila energetsko sanirana. Z obnovo bi tako zagotovili boljše pogoje za otroke in hkrati prostore za delovanje uprave.

Prostor za le 700 otrok

Selitev sicer ne izključuje že v preteklosti načrtovane ureditve velikega objekta v neposredni bližini Narcise, oziroma novogradnje na tem mestu, v katerega naj bi preselili dotrajano centralno kuhinjo, pralnico in umestili dodatne oddelke vrtca. S tem bi dobili po mnenju občine urejeno zaključeno enoto, ki bi odgovarjala potrebam. Območje ob enoti pa omogoča tudi primerno ureditev parkirišč, s čimer bi rešili precej perečo težavo ustavljanja staršev v precej prometni Raičevi ulici.
V vrtcu bodo morali opraviti tudi podrobnejši pregled prostorske ureditve po enotah, saj ima občina soglasje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da se v Vrtcu Ptuj uporablja manjša notranja igralna površina na otroka, kot to določa pravilnik, za zdaj do konca avgusta prihodnje leto. Kot pojasnjujejo, imajo najmanjše notranje igralne površine predvsem enote z manj oddelki in starejše enote, posebej Deteljica in Trobentica. Po oceni vrtca bi trenutne kapacitete, če bi hoteli dosegati normative, to je tri kvadratne metre prostora v igralnici za vsakega otroka, zadostovale za 700 otrok. Trenutno pa jih je v vrtec vključenih 912. "Tako da bi dejansko potrebovali nove prostore, če bi želeli to takoj uveljaviti, ne pa, da bi jemali igralnice za upravne prostore," še pravi Vučakova, ki ob tem dodaja, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi številni drugi vrtci po državi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta