Ptujski pasji park: Druženje psov, pa tudi lastnikov

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.01.2020 12:44

Ptuj je po letih prizadevanj bogatejši za prvi park za prosto sprehajanje psov. V najstarejšem mestu bi si v prihodnosti želeli še kakšnega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi lastniki psov so ob otvoritvi že preizkusili park.
Hojka Berlič

V ograjenem parku, ki se razprostira na dobrih 5000 kvadratnih metrih v bližini stanovanjskih blokov med Potrčevo in Osojnikovo cesto, se lahko psi, če so primerno socializirani, gibljejo prosto, brez povodca in nagobčnika. "Park za pse pa ni namenjen samo prostemu tekanju psov, temveč je tudi prostor za druženje in pogovor vseh nas, ki imamo radi pse," je ob petkovem odprtju parka dejal nekdanji mestni svetnik Miro Vamberger, ki si je za njegovo odprtje prizadeval več let.
Lastnikom je park, ki je opremljen s klopmi in koši za smeti, v njem pa je tudi obilica dreves, ki bodo lastnikom in štirinožcem nudili prijetno senco v vročih poletnih dneh, za zdaj na voljo ves dan. Ker vodovodnega priključka na zemljišču ni, morajo lastniki za vodo za pse poskrbeti sami, seveda pa tudi pobrati iztrebke svojih ljubljencev. "Park je razdeljen na dva dela. Malo manjšega smo namenili starejšim, bolnim ali pa manj socializiranim psom, ki se bodo lažje razgibali sami. In na glavni del, za katerega verjamem, da bo v njem velika večina naših kosmatincev prav uživala," je ob otvoritvi še eno posebnost parka izpostavila ptujska županja Nuška Gajšek, tudi sama lastnica dveh psov.

Vrata parka je odprla ptujska županja Nuška Gajšek.
Hojka Berlič

Dve muhi na en mah

Pobudo za ureditvi pasjega parka, v katerem bi se tudi psi na Ptuju dobili možnost prosto gibati, je sicer Vamberger dal že leta 2013: "Žal noben od županov tega ni uresničil, čeprav so vsi mojo pobudo uporabili v svojih predvolilnih programih. Vedno se je namreč zataknilo pri vprašanju lokacije." Tudi postavka je bila v proračunu v ta namen na predlog svetniške skupine SD uvrščena že tri leta, letos pa so jo končno le realizirali. Ureditev je financirala ptujska občina, dobrih 16 tisoč evrov vredno investicijo so izvedle Javne službe Ptuj. Kot so pojasnili na ptujski občini, so okoli 3500 evrov porabili za ureditev terena, ostali denar pa so namenili za namestitev klopi, košev in tabel ter panelne ograje. Ta je narejena tako, da jo lahko kadarkoli prestavijo in uporabijo drugje. Vamberger je namreč, ker na občinskih zemljiščih možnosti za ureditev parka ni bilo, iskal nadomestno lokacijo in našel rešitev v zemljišču, ki je v lasti Podjetja za stanovanjske storitve Ptuj. To je dalo občini parcelo, ki je do zdaj samevala, v brezplačno uporabo. Hkrati je občina s tem rešila težavo urejenosti zemljišča, na kar so velikokrat opozarjali okoliški prebivalci, saj so parcelo v skladu z zakonodajo kosili le dvakrat letno. V prihodnjem občinskem prostorskem načrtu, ki je še v pripravi, je namreč to območje predvideno za gradnjo neprofitnih stanovanj. Zato se je občina s podjetjem dogovorila, da park, ko bodo pridobili gradbeno dovoljenje, umaknejo.

Park je namenjem psom, ki so primerno socializirani.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta