Ptujski pediatri opozarjajo: Vse več psihosocialnih stisk

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.09.2019 14:34

Ob predstavitvi 70-letnega delovanja otroškega oddelka ptujske bolnišnice so na srečanju slovenskih pediatrov na Ptuju včeraj govorili tudi o aktualnih izzivih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skrb za zdravje otrok je poslanstvo ptujskih pediatrov.  
Janko Rath

Do leta 1948, ko so v ptujski bolnišnici ustanovili otroški oddelek, so bolne otroke zdravili med odraslimi na internem in kirurškem oddelku. Z dekretom zdravstvenega ministrstva je bila za prvo vodjo postavljena dr. Valerija Valjevec, oddelek pa so namestili v stavbo današnjega internega oddelka. V začetku je delal le en zdravnik, ki so mu pomagale po tri sestre in praktikantke ter strežnica. Kot so v prikazu zgodovine povzeli ptujski pediatri, so takrat med bolniki prevladovali "otroci s težkimi, smrtno nevarnimi akutnimi boleznimi prebavnega trakta, obolenji dihalnega sistema, s hudimi zastrupitvami, bili pa so podhranjeni in rahitični." V zborniku pred leti je nekdanji vodja otroškega oddelka dr. Dušan Kolarič zapisal, da je prvo osebje opravljalo "pionirsko in herojsko delo v neustreznih prostorih brez tehničnih pripomočkov in mnogokrat brez ustreznih zdravil. "Leta 1954 so otroški oddelek preselili v drugo nadstropje stavbe, ki so jo zgradili med 2. svetovno vojno in v njih je ostal do leta 1994. Ker je bil oddelek prenatrpan s kroničnimi bolniki, obolelimi za distrofijo, tuberkolozo in rahitisom, so mu priključili otroški dom. Delo na oddelku se je neprestano povečevalo, število oskrbnih dni je naraščalo. Pediatri so pričeli delati tudi v novem dispanzerju zdravstvenega doma, kar je precej zmanjšalo pritisk na bolnišnični oddelek.

Strokovne prelomnice

​Kot prelomnico ptujski pediatri izpostavijo leto 1957, ko so pričeli z redno posvetovalno službo na porodnem oddelku in leto 1958, ko so v tesnem sodelovanju z ginekologi prvič opravili izmenjalno transfuzijo pri otroku z hiperbilirubinemijo.
"Tako smo bili na Ptuju prva splošna bolnišnica, ki je izvedla ta zahteven terapevtski postopek. Od leta 1960 so pričeli pediatri redno pregledovati novorojence na ginekološko-porodnem oddelku in je neonatalna služba prešla pod okrilje pediatrov," o še eni prelomnici pravi dr. Andrej Levanič, namestnik predstojnice oddelka Vere Gušić Ljepović.
Razveseljivo je, da se je postopoma zmanjšal obseg bolezni, ki so bile posledica slabih socialnih razmer, in da se je zaradi rednega cepljenja zmanjšalo število obolelih. Smrtnost se je močno znižala, krajšale so se ležalne dobe. Od 1960, ko so znašale povprečno osem dni, so se do leta 1990 prepolovile in zdaj znašajo 2,4 dneva.

V ptujski bolnišnici otroke pogosto obdarujejo različne ustanove in društva.  
Slavica Pičerko Peklar

V novi porodnišnici

​Prostorske pogoje za sodelovanje med porodnišnico in otroškim oddelkom je prineslo leto 1994, ko so se preselili v pritličje nove porodnišnice. "Pri nas tako zdaj hospitaliziramo vse bolne otroke, ne glede na naravo njihove bolezni, vsi usmerjeni specialisti prihajajo na oddelek. Od leta 1998 imamo tukaj tudi vzgojiteljico, ki je popestrila kvaliteto bivanja otrok, in omogočamo sobivanje staršev in otroka," poudarja dr. Gušićeva. Leta 2008 so porodnišnico preselili še ambulantne prostore. Zdaj na oddelku dela pet zdravnikov, ob že omenjenih dr. Gušićevi in dr. Levaniču še dr. Jasmina Filipović, dr. Vesna Kunčnik in dr. Dušanka Meglič. Strokovna vodja zdravstvene nege je diplomirana medicinska sestra Sabina Bricelj Čelan. Na oddelku letno hospitalizirajo od 1300 do 1500 otrok. Ob delu na oddelku delajo še v sedmih ambulantah.V vseh ambulantah na leto opravijo 5 tisoč pregledov, en zdravnik otroškega oddelka dela še na neonatalnem oddelku porodnišnice.

​Sodobni izzivi

Pediatri so ob obletnici znova opozorili na sodobne tegobe. Gušićeva: "Opazimo izrazito spremembo, saj zraven infekcijskih obolenj (dihal, prebavil...) narašča število otrok, sprejetih zaradi psihosocialnih stisk, motenj hranjenja, vedenjskih motenj in tudi zaradi redkih bolezni kot so malignomi in endokrine bolezni." Z veseljem povedo, da so v razvojni ambulante vpeljali Center za zgodnjo obravnavo in pridobili psihologa, logopeda, socialnega delavca in delovno terapevtko.Vendar morajo na oddelku zaradi pomanjkljive kadrovske zasedbe v 24-urno dežurno službo vključevati pediatre iz drugih ustanov.
​"Vsakemu otroku želimo zagotoviti vrhunsko strokovno, kakovostno, pravočasno in varno obravnavo. Ker nas čaka veliko upokojitev, upamo na hitro okrepitev," sklene dr. Gušić Ljepovićeva.

Otroški oddelek so obdarili tudi s pižamicami.  
Bronja Habjanič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta