Ptujski svetniki o delu županje Nuške Gajšek: Znova v ospredju (ne)sodelovanje

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.12.2019 16:08

Leto dni od lokalnih volitev ptujske svetniške skupine delo županje Gajškove presojajo predvsem po izpolnjevanju obljub o sodelovanju. Obdobje prizanesljivosti se končuje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprejemanje proračuna za leto 2020 je postreglo s kar nekaj vročimi polemikami. 
Hojka Berlič

Ptujski svetniki so prav ta teden sprejeli prvi proračun, ki ga je z ekipo v celoti oblikovala nova županja Nuška Gajšek, ob tem pa smo bili pravzaprav prvič priča tudi večjim razhajanjem v mestnem svetu. Kar nekaj je bilo vloženih amandmajev, tudi amandmajev županje na amandmaje, ki so jih na koncu svetniki sicer z večino glasov podprli. Gajškova še naprej vztraja, da si koalicije tudi v prihodnje ne želi. Nasprotno, da je po njegovih izkušnjah na lokalnem nivoju treba imeti vsaj programsko koalicijo, če že ne politične, je prepričan nekdanji župan in nosilec liste Štefan Čelan. In prav pri sprejemanju proračuna za leto 2020 je bilo po njegovem mnenju videti, kaj pomeni, če ni programskega poenotenja. Samo dogajanje pa po njegovem mnenju bolj kot na morebitne začetke oblikovanje koalicije kaže na zmedo: "Na odboru za finance so namreč amandmaje, ki smo jih vložili, podprle štiri svetniške skupine. Poleg naše liste še SDS, Lista Andreja Čuša in Lista za Ptuj. Na koncu pa sta pri tem ostali le dve svetniški skupini. Torej je težko reči, da gre za neko programsko dogovarjanje."

Različna mnenja o povezovanju

Koalicija ali ne, zdi se, da se je v mestnem svetu po letu dni znova začrtala predvsem meja med tistimi svetniškimi skupinami, ki se čutijo za sooblikovalce odločitev, in tistimi, ki se jim zdi, da kljub jasnim predvolilnim obljubam o povezovanju ostajajo (preveč) stranski opazovalci. "Zdi se mi, da je videti neki nov veter, nov pristop. Ne govorimo o glasovalnem stroju, ampak se vedno znova usklajujemo o stvareh, kar se mi zdi, da je za razvoj mesta izjemno pomembno," svoje videnje delovanja sveta povzema vodja svetniške skupine SD Bojan Pahor. Po Čelanovem mnenju je županji vendarle uspelo v mestni svet vrniti politični mir: "To, kar je bilo v preteklih štirih letih tako izrazito - kdor ni naš, je proti nam, ne glede na to, s kakšnim argumentom si prišel - tega zdaj ni." Da so se svetniki vendarle poenotili pri večini projektov, je prepričan tudi edini svetnik Liste Ptuj je naš Alen Iljevec.
Na pomanjkanje dialoga in sodelovanja pa na drugi strani opozarjajo v dveh izmed največjih svetniških skupin, v SDS in Listi Andreja Čuša. Rajko Fajt, vodja svetniške skupine SDS: "Pričakovali smo, da bomo malo večkrat sedli skupaj, se usklajevali, da bomo prišli do skupnih rešitev. Verjamemo sicer, da je, glede na to, da je to prvi mandat, bila županja res vpeta v oblikovanje občinske uprave in še marsičesa. Ampak upamo, da se bo to v bodoče izboljšalo. Tudi glede na obljube in govore, ker sem tudi sam sodeloval v tej kampanji, to pač malo pogrešamo." Nosilec liste Andrej Čuš sicer županji priznava, da je zelo odzivna in agilna: "Vseeno pa smo pričakovali več sodelovanja že pri pripravi aktov. Ne pa da včasih izpade, kot da gre z glavo skozi zid ali da je vse malo na hitro." Zato, še doda, tudi kdaj zavzamejo opozicijsko držo, saj njihovi predlogi, tudi če so kdaj boljši, nekako ne pridejo skozi sito.

Pričakujejo vidnejše premike

Večina svetniških skupin se sicer strinja, da je po letu vodenja mesta težko pričakovati konkretne vidne rezultate dela in da je bila večina pozornosti v minulem letu posvečena dokončanju prenove tržnice. Tudi Pahor priznava, da v prvem letu bistvenih razvojnih projektov niso zastavili, so pa po njegovem mnenju pri novem proračunu že malo bolj drzni, prav tako je sestavljen uravnoteženo. "Kar se tiče prihodnjih projektov sem, ko so bile volitve zaključene, županji izrekel sožalje, ker vem, da je prevzela vodenje mesta v času, ko bo imela izjemno malo možnosti za odločanje, kam usmerjati investicijski, torej evropski in državni denar, ker je to že vnaprej predpisano," pravi Čelan. V Čuševi svetniški skupini glede na to, da je Gajškova članica vladne stranke, po enem letu končno pričakujejo premike glede urgentnega centra in obvoznice. Ob tem da so podprli proračun, ki predvideva sorazmerno visoko zadolžitev, pričakujejo, da bo denar resnično namenjen za infrastrukturo. Orešek pa vodstvu očita pomanjkanje vizije razvoja: "Če zdaj zaprem oči in poskušam ugotoviti, kam pluje ta naša barka, imam težavo." Več je pričakoval tudi na področju zagotavljanja neprofitnih stanovanj, saj so bili, kot pravi, v preteklem mandatu zelo blizu izgradnji 60 enot. Novih načrtov pa po njegovih informacijah ni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta