Ptujsko javno podjetje: Smiselno je, da si Ptujčani prilagodijo višino položnic

Hojka Berlič
14.01.2022 14:22

Po hudem razburjenju, ki ga je povzročilo za nekatere tudi več kot 100-odstotno zvišanje cene toplotne energije v ptujskem sistemu daljinskega ogrevanja, v Javnih službah Ptuj pojasnjujejo razloge za povišanje in pozivajo k prilagoditvi plačila akontacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova kotlovnica na Ptuju, nova kotlovnica, Ptuj, Potrčeva cesta (foto: Vir Javne Službe Ptuj)
Vir Javne Službe Ptuj

V sistemu daljinskega ogrevanja v ptujski občini so se cene toplotne energije s 1. januarjem povišale. Nekateri so prejeli tudi za več kot 100 odstotkov višje vsote na položnicah kot lanskega decembra.

Alen Hodnik, direktor podjetja Javne službe Ptuj, ki od leta 2012 s toplotno energijo oskrbuje ptujsko občino, se je na močno ogorčenje občanov danes odzval s pojasnitvami razlogov za povišanje cen. Kot pojasnjuje Hodnik, je razlog za povišanje cen oziroma stroškov ogrevanja v občini dvig cen energentov na svetovnem trgu: "V Mestni občini (MO) Ptuj ogrevamo na zemeljski plin, njegova cena pa se je v zadnjem obdobju drastično zvišala, kar lahko vsakodnevno izvemo iz medijev. Tudi na Ptuju je neto cena plina, v primerjavi s preteklim obdobjem, petkrat višja. Podobno se je zgodilo z elektriko, cena je 2,5-krat višja. Tudi cena toplote, ki jo odkupujemo od podjetja Top energija za kogeneracijo, je letos višja kot lani. To so elementi, ki tvorijo variabilni del cene, in ta del cene je tisti, ki dviguje ceno ogrevanja na Ptuju v nebo."

Skupni strošek sezone znan šele po poračunu

Vendar, dodaja Hodnik, lahko uporabniki tudi sami vplivajo na višino položnice: "Ta znesek oziroma akontacijo, saj gre za plačilo enakih zneskov skozi celotno kurilno sezono, je mogoče tudi prilagajati. Nekateri si akontacije znižajo, nekateri zvišajo. In v tem smislu tudi pozivamo uporabnike, da si  akontacije prilagodijo. V vsakem primeru bi bilo smiselno akontacijo znižati, ker bo ta podražitev zadevala samo en del leta. Zdajšnji dvig stroškov akontacije za 100 odstotkov ne pomeni, da bo tudi skupni strošek kurilne sezone v enaki višini. To bo znano šele po zaključku poračuna." Skupni strošek je namreč odvisen od zunanjih temperatur, od porabe posameznega stanovanja in drugega, zato bi bilo po njegovem mnenju smiselno, da uporabniki višino akontacije prilagodijo: "Uporabniki to lahko uredijo tako, da se obrnejo na naše podjetje. Omogočamo pa tudi plačilo akontacij ali pozneje poračuna v daljšem časovnem obdobju. Če uporabnik želi dogovor o daljšem odplačevanju, naj nas kontaktira, in lahko omogočimo poravnanje obveznosti vsaj do začetka naslednje kurilne sezone."

Rešitev vidijo v obnovi kotlovnice

Hodnik je ob tem še izpostavil, da javno podjetje v prihodnje ne želi biti več tako odvisno od dogajanja na trgu vhodnih energentov, zato bodo vse moči usmerili v prihodnje znižanje stroškov ogrevanja: "Sprememba cen energentov nas je res presenetila, zgodila se je namreč v roku pol leta, kljub temu pa ostajamo pri našem projektu obnove kotlovnice. Želimo zamenjati obstoječe kotle na zemeljski plin s kotlom na lesno biomaso, saj je odvisnost od nihanj cen energentov na trgu tista, ki bi se ji želeli izogniti. Verjamemo, da bodo po zaključku investicije težave z variabilnim delom cene, ki nam letos povzročajo težave, razrešene, saj je variabilni del cene pri uporabi lesnih sekancev bistveno nižji. Kljub vsem zapletom, ki smo jih imeli v zvezi s tem projektom v preteklem letu, še vedno ostajamo optimistični, da ga bomo lahko zaključili do konca tega koledarskega leta. To bi pomenilo pocenitev stroškov ogrevanja."

Direktor Javnih služb Ptuj uporabnike prosi za razumevanje v zvezi s trenutno situacijo: "Zavezujemo pa se, da bomo projekt izvajali z vso vnemo in da bo naslednje leto povsem drugačno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta