Ptuju podaril nenavadno darilo

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.11.2018 06:17

Mladi kamnosek Aleš Krajnc si rad postavlja izzive. Med drugim se je lotil izdelave ptujskega grba, ki zdaj dopolnjuje podobo mestne hiše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Krajnc ob grbu na steni veže pred vhodom v mestno hišo.
Arhiv Mo Ptuj

Vhod v ptujsko mestno hišo po novem krasi nov občinski grb, delo mladega ptujskega kamnoseka Aleša Krajnca. V Kranjcu, ki je poklic kamnoseka pridobil na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani, je menda že vse od začetka izobraževanja tlela želja, da bi izdelal ptujski grb. Preteklo zimo pa si je nabral dovolj izkušenj, da se je lotil uresničitve projekta in se odločil, da grb podari ptujski občini.

Posvetil se je detajlom

Ptujski župan Miran Senčar se mu je zahvalil s sprejemom in mu čestital za uspešno opravljeno delo. "Izjemno me veseli, da imamo na Ptuju mlade in zagnane ljudi, tudi s takšnimi znanji in veščinami, ki jih danes morda ne srečamo več na vsakem koraku. Želim si, da se čim več tistih, ki so svojo priložnost poiskali zunaj meja države, vrne v domači kraj, deli svoje raznovrstne izkušnje z lokalnim okoljem in ga tako pomaga bogatiti," je ob prejetju nenavadnega darila dejal Senčar.

Ptujski župan se je mlademu kamnoseku Alešu Krajncu zahvalil za pozornost in trud.
Arhiv Mo Ptuj

Trenutno na delu v Avstriji

"S spoštovanjem do bogate ptujske zgodovine, katere del lahko v številnih segmentih spoznavamo tudi skozi zgodbe v kamnu, se je trudil, da bi bil ptujski grb po kamnoseških standardih izdelan čim bolje," so zapisali na občini, kjer še pojasnjujejo, da si je Krajnc med srednješolskim šolanjem delovne izkušnje nabiral v družinskem podjetju z dvajsetletno tradicijo kamnoseštva in keramičarstva. A se je, ker mu je bilo kamnoseštvo vedno bliže kot keramičarstvo in si je od nekdaj želel delati v svoji kamnoseški delavnici, odločil prvo zaposlitev poiskati drugje. Začel se je učiti nemškega jezika in iskati delo v sosednji Avstriji, kjer dela še danes. Privarčevani denar pa počasi in vztrajno vlaga v postavitev lastne delavnice.
Krajnc je med drugim aktivno sodeloval pri restavriranju kamnitega dela spomenika Rudolfa Maistra v Ljubljani. Udeležil se je tudi tekmovanja mladih v različnih poklicih Euroskills, ki ga organizira Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, kjer je osvojil 4. in 6. mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta