Razstavo nadgradile z izdelki iz buč. Obiskovalci dobili bučni šampon

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
01.10.2022 03:00

Tudi letos so članice aktiva žena pri kulturnem društvu Sela pripravile pravo pašo za oči in ponudile tudi nekaj jedi ter kozmetičnih pripravkov iz buč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na razstavi je bilo veliko zanimivih jedi iz buč in bučnih semen.
Peter Predikaka

V KD Sela se trudijo, da bi se v kraju dogajale zanimive stvari in da bi se ljudje družili, zato vsako leto pripravijo nekaj prireditev. Najodmevnejša je zagotovo razstava buč.

Odprtje razstave so z nagovori pospremili podžupan videmske občine Matjaž Klasinc, predsednik KD Sela Stanko Orovič in predsednica Aktiva žena Sela Tilika Vidovič, predsednik Krajevne skupnosti in občinski svetnik Dejan Tramšek pa jih je zaradi odsotnosti nagovoril pisno. Prireditve so se udeležili tudi predstavniki prijateljskih društev in videmski svetnik Brane Koletnik in številni drugi.

V kulturnem programu so nastopili otroci iz vrtca Videm - podružnica Sela in učenci OŠ Videm - podružnica Sela pod mentorstvom učiteljice Marije Božičko, harmonikar Davorin Horvat in ljudske pevke KD Sela pod vodstvom Antonije Kaučevič. Vodji razstave Mileni Sitar se je predsednik KD Sela Orovič zahvalil s šopkom. Duhovnik Benjamin Mlakar pa je razstavo blagoslovil. Svečano so razstavo odprli s prerezom buče. Na odru je bila zanimiva scena s kravo in vprego, ob njej je brusil koso Ivan Vidovič, Stanko Orovič pa je klepal srp.

Buče so bile nekoč cenjene

"Naši predniki so buče cenili zaradi vsestranske uporabnosti v prehrani ljudi in živali. Zamisel o razstavi vedno dolgo zori, članice smo bile na več skupnih sprehodih in naše srečanje z ježkom nam je porodilo idejo. Tako so nastali gozd, ježki, sovice, veverice in žabice," pripoveduje idejna vodja razstave Milena Sitar. Dodaja, da je prav vsaka članica pomembna in prav vsaka prispeva svoj delček k celoti razstave. Z izdelki za razstavo so se pridružili osnovnošolci, ki so rezljali buče in ustvarili punčke iz ličja.

Članice aktiva žena Sela so združile moči in zamisli.
Matej Predikaka

Članice so se srečevale enkrat tedensko na delavnicah, saj so pripravljale za razstavo tudi druge ročnodelske izdelke. Nekaj prav posebnega je bilo letos cvetje iz ličkanja. Že maja so začele delo na Orovičevi njivi. Najprej jo je bilo treba dobro pognojiti, zorati in pobranati. Danes to opravijo strojno, nekoč je bilo treba vpreči krave, s plugom zorati in pobranati, kar so prikazali tudi na razstavi. Nato so pod motiko posadile bučna semena 28 vrst buč. Pridno so okopavale in plele. Letos imajo odličen pridelek kljub neizmerni suši.

Nova tema tradicionalne razstave

Razstavile so tudi koše, košare in košarice, s katerimi so ljudje nekoč prenašali pridelke. Pri ustvarjanju razstave je sodelovalo nekaj več kot 20 članic in članov društva. Rdeča nit letošnje razstave je bila čisto nova tema: buče v kozmetiki. Za to priložnost so pripravile še brošuro z recepti za jedi iz buč in nekaj odličnih receptov, kako je mogoče buče uporabiti v kozmetiki. Obiskovalci so prejeli tudi šampon z bučnim oljem, ki so ga same pripravile. Skuhale so nekaj zanimivih jedi in sladic iz buč in bučnic, ki so jih obiskovalci lahko pokusili, denimo sirov fondi, pečen v buči, mineštra z bučo in s piščančjim mesom, bučni zavitek in pita, sladki žepki z bučnim nadevom ter bučni gibanica, džem in namaz. Obiskovalci so se lahko odžejali z bučnim sokom s paradižnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta