Ruše: Članice štirih ročnodelskih društev spletle nogavice in copate za starostnike

Špela Pokeržnik
26.12.2021 04:00

V skupino Kreativa so se povezale ročnodelke in skupno naredile kar 250 copat in nogavic ter jih predale občanom, ki bivajo v domovih starostnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pisana paleta pletenih izdelkov Foto: Silverija Belčič

Siiverija Belčič

Dobrodelnost, solidarnost in ljubezen do ročnodelskega ustvarjanja so v humanitarnem projektu Zlate nitke spomina znova združile članice štirih, sicer samostojnih ročnodelskih društev občine Ruše. V skupino Kreativa so se neformalno povezale Čebelice s Smolnika, Pisani nagelj iz Ruš, Babuške z Bezene in Škarjice iz Bistrice ob Dravi. Lani so že dobro sodelovale, zato so se letos odločile izpeljati novo humanitarno zgodbo.

Špela Pokeržnik

Spomnimo, da so takrat spletle bombažne hobotnice in meduze za nedonošenčke v mariborski porodnišnici, skupno več kot 175 kosov, s čimer so izkazale ljubezen malim borcem, ki prve dni svojega življenja preživljajo v inkubatorjih. Letos so s svojim delom praznične dni polepšale starostnikom. "Čas epidemije je močno zarezal v življenja in ti težki časi so pokazali, kako zelo pomembno vlogo imamo društva pri lajšanju socialnih stisk. Nas ročnodelke družijo predvsem veselje do ustvarjanja in odprta srca do sočloveka. Ob združitvi v skupino Kreativa smo si zastavile cilj, da vsako leto izpeljemo projekt, ki bo namenjen ranljivim skupinam. Tokrat smo spletle tople copatke in nogavice za naše občanke in občane, ki stanujejo v mariborskih domovih za ostarele," pripoveduje koordinatorica projekta med društvi Irena Fajt Šloser, ki je s srcem in dušo predana delovanju na področju ustvarjalnosti in dobrodelnosti.

Irena Fajt-Šloser, vodja projekta, z ostalimi vodji rokodelskih društev na zaključni prireditvi

Občina Ruše

Poleg individualnega ustvarjanja vsake članice doma so se tudi srečevale na skupnih mesečnih koordinacijskih sestankih, pojasnjuje Fajt Šloserjeva in v imenu vseh članic izreka zahvalo Silveriji Belčič, ki je vodja skupine Škarjice in je pripravila celotno idejno zasnovo projekta Zlate nitke spomina. Ob zahvali vsem članicam društev se zahvaljuje še drugim vodjam skupin, Zdenki Vidmar (Čebelice), Štefki Repolusk (Pisani nagelj) in Miri Razvornik (Babuške), ki so ves čas redno prihajale na sestanke in koordinirale delo v društvih. "Ustvarjalke smo pri delu uporabile tudi donirano volno občank in občanov, tako lahko rečemo, da je projekt tudi ekološko naravnan, saj gre za ene vrste reciklažo. Ob tem pa je seveda treba dodati, da smo nekaj sredstev za nabavo materialov prejele tudi preko prijave na občinski natečaj," je hvaležna koordinatorica.

Pridne in marljive članice skupine Kreativa so napletle več kot 250 parov copat za ženske in nogavic za moške, ki so jih z odprtimi rokami sprejeli v Domu pod gorco, Domu Danice Vogrinec na Taboru in na Pobrežju ter v Domu starejših občanov Tezno. "Socialne delavke in delovne terapevtke v teh domovih za ostarele so bile takoj naklonjene naši pobudi, predlagale so še, da med obdarjene uvrstimo tudi tiste ostarele, s katerimi so svojci popolnoma prekinili stike in ki so resnično osamljeni," še pove. Ob zaključku projekta so tako v domove donirale 150 pripravljenih darilnih vrečic Kreative s pletenimi izdelki.

Ob predaji v domu starostnikov. Foto: Irena Fajt Šloser

Irena Fajt Šloser

V začetku decembra so pripravile še zaključno prireditev projekta Zlate nitke spomina. Z obiskom jih je razveselila ruška županja Urška Repolusk, navdušena nad projektom rokodelk, ter jim na dogodku izrazila vso podporo in spodbudo pri nadaljnjem ustvarjanju in povezovanju. "Povezale smo se tudi s predsednico Občinskega odbora Rdečega križa občine Ruše Hedviko Potočar in tudi RK podarile več kot sto darilnih vrečk, ki jih bodo priložili občinskim prazničnim paketom, namenjenim socialno šibkim v občini Ruše," pravi Fajt Šloserjeva.

Članice Kreative si želijo nitke povezanja in dobrodelnega udejstvovanja spletati tudi v prihodnje in vabijo še druge ljubitelje ročnodelskih spretnosti, naj se jim pridružijo. "Vsem občanom občine Ruše, predvsem pa tistim, ki sedaj prebivajo v mariborskih domovih za ostarele, želimo zdrave in srečne dni," zaključi Irena Fajt Šloser.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta