Sam s kolesom okoli Slovenije. Ob povratku ga je doma pričakal gasilski curek

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
09.10.2022 03:00

Sam se je odpravil na pot, ki jo sicer številni kolesarji prevozijo v sklopu projekta Dobrodelno okoli Slovenije (DOS).V osmih dneh je prekolesaril 1225 kilometrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Damiš ob povratku s svojega podviga
Franci Ornik

"Že v osnovni šoli me je nad kolesarjenjem navdušil stric. Ko sta z mojim očetom pripovedovala o svojih kolesarskih podvigih, kako sta obvozila Slovenijo ter včasih prespala na kakem seniku, sem upal, da bom enkrat nekaj podobnega doživel tudi sam," je motive za svoj podvig opisal Matija Damiš iz Voličine, ki je od 10. do 17. septembra obvozil Slovenijo sam, brez družbe.

Matija Damiš ob povratku s svojega podviga
Franci Ornik

"Postavil sem si izziv, si etape prilagodil po svoji meri - 1225 kilometrov DOS-kolesarji prekolesarijo v petih dneh, jaz sem si jih razdelil na osem dni in si dnevno določil 150 opravljenih kilometrov," je razložil Damiš. Ker se je na pot odpravil sam, je imel najnujnejše v kolesarski torbi, prenočišča ob poti pa je rezerviral dva tedna pred odhodom. "Ker sem pristaš organiziranosti, mi je načrtovanje tudi pri tem veliko pomenilo."

Ljubiteljski kolesar je sicer administrator v odvetniški pisarni, v mladosti pa ga je bolj kot kolo navduševala nogometna žoga. "Zaradi obrabe hrustancev nogometa intenzivno ne morem več igrati, zato se zadnje leto posvečam kolesarjenju. Sicer pa sva že v preteklosti s stricem kolesarila do morske obale, enkrat do Blatnega jezera - in še bi lahko naštel daljše trase, ki sem jih prevozil."

Toda ta pot okoli Slovenije je najdaljša njegova do zdaj. "Pri Kranjski Gori se mi je za kratek čas pridružil prijatelj, zadnji dan pa sta me od Lendave preko Goričkega do doma spremljala stric in znanec. Ne morem reči, da ni bilo naporno, ampak sploh zadnje dni, ko me je v smeri proti domu pral dež, na to nisem utegnil niti pomisliti," je še povedal o svojem podvigu.

Svojo odločitev za pot je najprej zaupal le domačim. Ti so ga podprli in ga z drugimi krajani navdušeno pričakali ob povratku. V družbi PGD Voličina so mu pripravili pravi "curkomet". Novega kolesarskega podviga še ni začrtal, a gotovo bo še našel kakšnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta