Samooskrba z domačega vrta

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.01.2020 15:54

Trajnostna lokalna oskrba se začne pri domačih semenih, zato so ženske s Ptujskega polja poskrbele za izmenjavo domačega semena. Nekaj tega sta z veseljem izmenjala tudi vrtnarja iz Maribora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborsko-ptujska menjava semen vrtnin domačih sort
Slavica PIČERKO PEKLAR

Samooskrba z domačega vrta, krajše SamoDomače, je enoletni projekt, ki ga od lanskega junija v okviru programov LAS izvajata Društvo gospodinj Spuhlja in Društvo podeželskih žena občine Markovci. "Projekt, katerega nosilke smo, obsega kar dvanajst delavnic in predavanj, udeleži se ga lahko vsak, ki ga določena tema pritegne, na uvodna predavanja so tako prihajali tudi naši moški in članice nam podobnih društev iz soseščine," je bila na doslej najbolj odmevnem srečanju zadovoljna Suzana Čeh, predsednica Društva gospodinj Spuhlja, in doma pridelano seme fižola, ki ga je gojila že njena babica, rade volje delila na izmenjavi domačih semen.

Varovanje semena kot naravne dediščine

Več kot dvesto vrečk s semeni so na srečanje prinesle domačinke, se dogovorile, da toliko vrečk, kot podarijo, lahko odnesejo domov, tako da bo že to poletje in jesen solatno seme z vrtov markovskih gospodinj raslo po vrtovih v Spuhlji. Ptujski rdeči lük je šel v Maribor, k Marjetki Stošič in Emilu Pečniku, ki že leta vrtnarita tam nekje pri Fontani in sta na izmenjavo prinesla kar devet vrst semena, med njimi seme luštreka pa ognjiča, več vrst solate in fižola, prav tako seme čilija, in poskrbela, da bo na ptujskih vrtovih zacvetela leopardova lilija.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Visoka greda za konec druženja

Sonja Erlač, članica Društva podeželskih žena občine Markovci, je na izmenjavo prinesla seme čilija pa "vankine stare tive" (prezimne endivije) in okrasnega ohrovta, domov pa odnesla repno, ki bo za zajce, domači paradižnik, seme motovilca, na njenem vrtu bodo cvetele marjetice velikanke in astre. Domačinka Silva Šmigoc je navdušila s semenom črne kumine, ki ima same dobre učinkovine in ga mletega običajno zaužije "za čajno žličko v navadnem jogurtu".

Miši Pušenjak, strokovnjakinji za zelenjadarstvo, je vselej dobro prisluhniti.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta