Selnica ob Dravi: Zlata vrtnica prizadevnim za urejeno okolje

Špela Pokeržnik
20.06.2021 04:00
"Nagrajenci so del mozaika, s katerim skrbimo za urejeno občino, ki premore tudi precej znamenitosti, na katere smo ponosni," pravijo v Turističnem društvu Selnica ob Dravi, ki je podelilo priznanja za urejeno okolico.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitniki priznanj Zlata vrtnica z vodstvom turističnega društva in občine Foto: Foto Anka
Foto Anka

Urejen dom z okolico, kjer se oči spočijejo na živopisnih cvetovih in naužijejo zelenega opoja, je želja vsakogar - prebivalcev in tistih, ki kraj obiščejo. Turistično društvo Selnica ob Dravi k temu spodbuja s priznanji in plaketami Zlata vrtnica za najbolj čista in prijazno urejena okolja ob hišah v občini Selnica ob Dravi. Na prireditvi, ki so jo v Hramu kulture Arnolda Tovornika pripravili prejšnjo sredo, so podelili več kot trideset pohval in tri zlate plakete za leti 2019 in 2020.

​​Ponosni na domače kraje

"Po več kot dveh letih nam je končno uspelo izpeljati prireditev Zlata vrtnica. Ukrepi, ki so vladali ob epidemiji covida-19, so jo tudi nam pošteno zagodli in ohromili dejavnost društva, kar pa vseeno ne pomeni, da smo počivali. Ob prepovedi prireditev smo svoje delo in energijo vlagali v ureditev gredic in cvetličnih korit po kraju, v kolesarsko pot ter skrbeli za urejenost parka ob dvorcu Viltuš," delovanje društva v zadnjem obdobju opisuje Ivanka Frešer, predsednica TD Selnica ob Dravi, ki je prepričana, da je urejenost sicer razvejane občine pomembna in toliko bolj pritegne obiskovalce. "Vsakoletni nagrajenci so kamenček v mozaiku urejenosti Selnice ob Dravi, ki premore precej znamenitosti, na katere smo ponosni. V društvu si močno prizadevamo za čisto in urejeno okolje, tovrstna priznanja in plakete so zahvala za trud, voljo in skrb, ki jih naše občanke in občani vlagajo v svojo okolico."

Člani turističnega društva sprejemajo predloge, končna ocena in odločitev pa je v domeni Hortikulturnega društva Maribor. "Ocenjujemo urejenost, skladnost z okoljem, negovanost površin, tudi to, kako je okolica urejena zunaj ograje pri hiši. Upoštevamo vzorno ureditev skozi vse leto in naši ogledi so nenapovedani, včasih tudi večkrat letno," pojasnjuje Karin Bejo iz omenjenega društva.

Med nagrajenci je tudi družina Osvald Foto: Foto Anka
Foto Anka

Županja Selnice ob Dravi Vlasta Krmelj je ponosna na domačine: "Vedno znova sem presenečena in vesela, kako lepo naše občanke in občani skrbijo za svojo okolico in ne nazadnje tudi za kakšen rob občinske ceste. Ko se sprehajaš po kraju, vidiš, da to vpliva na celotno družbo, in ta skrb za urejenost me navdaja s ponosom."

Vinko Sabolek in OŠ Selnica posebna nagrajenca

Na prireditvi so razglasili tudi posebna nagrajenca. Za leto 20219 je to kolektiv osnovne šole in vrtca Selnica ob Dravi. "Skoraj je ni prireditve v našem kraju, kjer ne bi sodelovali naši otroci, skupaj z njihovimi mentorji, seveda. Ob tem so nam v pomoč tudi hišniki, ki skrbijo za košnjo trave v sadovnjakih. Delamo in sodelujemo z roko v roki," je zadovoljna Frešerjeva in predstavi še posebnega nagrajenca za leto 2020, ki s svojo dobrosrčnostjo in prostovoljnim delom vedno znova priskoči na pomoč. "To je gospod Vinko Sabolek. Brez njegove pomoči bi bil dvorec Viltuš še bolj izropan in poškodovan. Prav on je poskrbel za popravilo oken," je pojasnila.

Osnovna šola Selnica ob Dravi stalno sodeluje pri projektih Turističnega društva. Foto: Foto Anka
Foto Anka

Za živordeče pelargonije na lesenem balkonu, urejen zelenjavni vrt in izvirno zasaditev zelenja sta zlato plaketo za leto 2019 prejela Dragica in Vinko Sabolek z Janževe Gore. Zlato plaketo za leto 2020 pa je prejela družina Osvald s Svetega Duha na Ostrem vrhu. Hortikulturno komisijo so navdušili s preprosto in okusno urejeno okolico hiše, ki se čudovito zlije s svetoduško pokrajino. Zlato plaketo za leto 2020 sta dobila tudi zakonca Kolar, za izjemno urejen ribnik in vrtno utico ter čudovito oblikovano grmičevje v povezavi z okrasnim lubjem in kamenjem. "Prav vsak dan je treba kaj postoriti in negovati rastlinje. To nama je v sprostitev in zabavo," sta zadovoljno dejala ob prejemu plakete.

Svečano podelitev so organizatorji popestrili s prijetnim kulturnim programom. Tara in Miha sta predstavila utrip iz podružnične šole Sveti Duh na Ostrem vrhu, na violino je zaigrala Žana Holcman, na klavir Tinkara Frešer, za odlično glasbeno vzdušje s harmoniko in baritonom pa sta poskrbela še brata Amadej in Gabrijel Sivec s Svetega Duha na Ostrem vrhu. Dogodek je s pridihom klasične glasbe dovršeno zaokrožil tenorist Tim Ribič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta