Sistem kanalizacije v občini Hajdina varuje tudi podtalnico

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
08.03.2022 06:20

Po izgradnji še dobrih štirih kilometrov omrežja bo kar 95 odstotkov gospodinjstev imelo možnost priključitve na sistem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Gardaševič, Stanislav Glažar in Drago Štrafela so predstavili projekt izgradnje kanalizacije na Hajdini.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Gradnja kanalizacijskega omrežja na območju naselij Slovenja vas, Hajdoše in Skorba je največji infrastrukturni projekt, ki se ga letos lotevajo v občini Hajdina. Gradnjo dobrih 935 tisoč evrov vrednega projekta naj bi končali novembra letos. Že obstoječi kanalizacijski sistem v dolžini dobrih 37 kilometrov bodo tako podaljšali še za nekaj več kot štiri kilometre.

Vreden enajst milijonov

Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave na območju hajdinske občine je, kot poudarja Stanislav Glažar, župan Občine Hajdina, tudi eden večjih projektov v zadnjih letih in obsega izgradnjo sekundarnih odcepov kanalizacije v naseljih Slovenja vas, Hajdoše in Skorba: "Do konca preteklega leta smo v občini Hajdina že zgradili dobrih 37 kilometrov kanalizacijskega sistema in 14 prečrpališč. Skupna vrednost do zdaj zgrajene kanalizacije je 10,7 milijona evrov. Sami smo iz proračuna za vsa ta dela namenili 22 odstotkov vrednosti projekta. V naši občini živi 3902 prebivalcev v 1407 gospodinjstvih, na kanalizacijski sistem pa so priključeni tudi naši poslovni objekti. Po zaključku gradnje bomo omogočili priključitev na sistem kanalizacije še 336 občanom. Razmišljali smo tudi vnaprej in zgradili bomo omrežje, ki bo omogočilo priključitev še 43 nezazidanih gradbenih parcel. Pogodbena vrednost projekta je dobrih 935 tisoč evrov brez DDV."

V Skorbi bodo zgradili 25 novih priključkov.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada. Za izvajanje del so Hajdinčani izbrali podjetje IMP iz Ljubljane, kjer imajo s podobno gradnjo že večletne izkušnje, gradili so tudi v soseščini, v Miklavžu, pa tako težav pri gradnji, kot pravi direktor Marko Gardašević, ne pričakujejo. Nadzor bo opravljalo podjetje Štraf Draga Štrafele s Ptuja. Dela na terenu morajo biti končana do konca letošnjega novembra.

Varovanje pitne vode

V občini Hajdina so večji del kanalizacijskega omrežja zgradili že v preteklih letih, saj, kot razlaga Stanislav Glažar, občina leži na območju Dravskega polja, ki je bogato s podtalnico. Zato so tudi v luči varovanja te in kar najbolj zdrave pitne vode pohiteli zgraditi kanalizacijsko omrežje. "Ko bomo končali gradnjo še 4282 metrov kanalizacijskih vodov, bomo tudi sklenili tovrstne investicije, saj bomo s sistemom za odvajanje in čiščenje odpadne vode pokrili kar 95 odstotkov naše občine. Nekaj lastnikom stanovanjskih hiš, ki možnosti za priključitev na kanalizacijo ne bodo imeli, bomo pomagali pri postavitvi manjših čistilnih naprav, saj nam je vsem jasno, da javnega omrežja zaradi drage gradnje ne kaže graditi na območju močno razpršene stanovanjske gradnje," razlaga Glažar. Pravi, da bodo to leto v naselju Slovenja vas zgradili nekaj več kot 1782 metrov kanalizacijskega sistema, v Skorbi bo novogradnja dolga 704 metre, v Hajdošah pa 1795.

"Na našem s podtalnico bogatem območju, kjer je tudi črpališče pitne vode, je še kako pomembno, da to varujemo na vse mogoče načine. Poleg premišljenega kmetovanja je gradnja kanalizacijskega omrežja nadvse pomembna, zato smo tudi tej investiciji v zadnjih letih namenili posebno pozornost. Skupaj bomo letos zgradili dobrih 4282 metrov novega kanalizacijskega omrežja, na sistemu pa je predvidena postavitev še petih črpališč. Hajdinski kanalizacijski sistem je povezan s centralno čistilno napravo na Ptuju in tam bo čiščenje odpadnih voda potekalo tudi v prihodnje. Zdaj se bo na kanalizacijo priključilo še 336 gospodinjstev, največ, 56, v naselju Slovenja vas, 49 v Hajdošah in še 25 gospodinjstev v naselju Skorba," razlagajo na občini.

Marko Gardaševič, Stanislav Glažar in Drago Štrafela so predstavili projekt izgradnje kanalizacije na Hajdini.
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Za dobrih 935 tisoč evrov vreden projekt nam država namenja 78 tisoč evrov, preostanek denarja zagotavlja Evropska unija iz kohezijskega sklada," pravi župan in še dodaja, da je izgradnja komunalne infrastrukture za odvajanje odpadne vode v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo, s ciljem varovanja in zaščite vodnih virov in zmanjšanja vplivov na okolje. Izgradnjo kanalizacijskega omrežja bodo povezali s še nekaj infrastrukturnimi posodobitvami. Tako bodo v omenjenih naseljih poskrbeli še za ceste, primerno odvodnjavanje, javno razsvetljavo ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta