Socialna slika Spodnjega Podravja: Stisk ljudi ni nič manj

Hojka Berlič Hojka Berlič
27.12.2018 15:23

V Centru za socialno delo, Rdečem križu in pri Karitas tudi v iztekajočem se letu na Ptujskem večjih pozitivnih premikov ne opažajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V razdelilnici so največkrat na voljo kruh, pekovski izdelki, mleko, sadje in zelenjava.  
Arhiv Društva Ars Vitae

Če je pred letom in pol, ko so na Ptuju odprli razdelilnico donirane hrane, tja redno zahajalo 30 uporabnikov, jih danes okoli 120. V tem času so razdelili že skoraj 50 ton hrane, ki jo trenutno prispevajo štiri trgovine, a jih je pripravljenih sodelovati še več. Po besedah direktorja Centra za socialno delo Podravje Mirana Kerina se je razdelilnica izkazala za odlično rešitev in dopolnitev delovanja Rdečega križa in Karitas: "Najprej so ljudje prihajali s strahom, ko pa so ugotovili, kako razdelilnica deluje, je postala tudi neke vrste center za druženje in vir povratnih informacij za nas." "Smo manj togi kot institucije. Do odprtja zavetišča za brezdomne je bil tu tudi dnevni center, tako da je zjutraj velikokrat živahno kot na tržnici. Zato smo se odločili, da ljudem nudimo tudi oblačila, pri nas dobijo še različne obrazce in druge informacije," pravi Tomaž Žmauc, koordinator razdelilnice donirane hrane. Kot pojasnjuje Kerin, je razdelilnica namenjena le občanom Ptuja, saj za njeno delovanje prispevata tako občina kot Lions klub Ptuj, čeprav so potrebe velike tudi v sosednjih občinah.

Število vlog za pomoč se ne zmanjšuje

Na Centru za socialno delo Podravje so sicer do konca avgusta zabeležili 18 odstotkov več vlog za denarno socialno pomoč kot v lanskem letu. A to po besedah Kerina nikakor ne kaže realne slike, saj je bilo večje število vlog v veliki meri posledica zakonskih sprememb. Z junijem se je namreč denarna socialna pomoč zvišala z 297 evrov na 385 evrov, nato pa z avgustom še na sedanjih 392,75 evra za samsko osebo. Tisti, ki so želeli povišanje, so morali junija oddati novo vlogo. To je storilo okoli 60 odstotkov upravičencev, ostalim so novo vlogo oddali kasneje. S 1. januarjem prihodnjega leta pa bodo vsem upravičencem izdali nove odločbe.

Zadovoljni z odzivom ljudi

Tudi na ptujskem območnem združenju Rdečega križa ugotavljajo, da se na Ptujskem za zdaj trend splošnega izboljševanja socialne slike še ne kaže. Po besedah sekretarke Marjane Cafuta je tako poleti prišlo k njim po pakete ob eni delitvi 600 do 800 ljudi, pozimi tudi 800 do 1000. Pred božičem so starši prihajali tudi po igrače, oblačila. A so za zdaj potrebe kar dobro pokrite. "Letos sem bila kar presenečena nad odzivom ljudi. V precejšnji meri ga je vzpodbudila tudi poletna akcija zbiranja sredstev, ki so ga organizirali v sklopu deste obletnice festivala Arsana," pravi Cafutova.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta