Šola dobila poseben rimski vrt z učilnico na prostem

Hojka Berlič Hojka Berlič
10.11.2019 05:21

Na največji od ptujskih osnovnih šol so združili moči in letošnji jubilej mesta zaznamovali tudi z ureditvijo rimskega botaničnega vrta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Na Osnovni šoli Ljudski vrt so letošnjo 1950. obletnico prve pisne omembe Ptuja v antičnih virih zaznamovali na prav poseben način, ki bo nanjo še dolgo spominjal. Prej neizkoriščen rimski prostor so spremenili v rimski botanični vrt in učilnico na prostem, opremljeno v rimskem stilu. Kot pravi ravnateljica Tatjana Vaupotič Zemljič, je za ureditev rimskega vrta dobra utemeljitev ta, da šola dokazano stoji na rimskih izkopaninah, kar so zaznali tudi, ko so šolo dograjevali: "Ob tem je treba dodati, da je vrt dejansko rimski in žlahten, saj nam je Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož dal v skrbništvo štiri rimske izkopanine, tri pepelnice in del rimskega vodovoda. Tako lahko učenci v svojem najbližjem okolju spoznavajo vrednost pravih izkopanin in se učijo o zgodovini svojega mesta."

Vrt so slavnostno odprli 
Hojka Berlič

Sodelovali so učitelji in učenci

Po besedah Vaupotič Zemljičeve se je vse začelo z vključitvijo šole v dogajanje ob visoki obletnici, ki jo letos praznuje mesto, ko so marca pripravili dan šole na temo srednjeveškega Ptuja. "Učenci so naredili veliko izdelkov, te smo potem na šolskem bazarju ponudili staršem in bili smo presenečeni nad njihovim odzivom. Otroke smo vprašali, kaj želijo, da naredimo s tem denarjem. Izjemno sem bila vesela njihove odločitve, da želijo učilnico na prostem," je začetke ideje, ki je sčasoma prerasla v veliko več, opisala ravnateljica. Kasneje so idejo povezali z letošnjo obletnico in Petoviono ter ob sodelovanju učiteljev in učencev izdelali načrt in maketo prostora, s prostovoljnim delom zaposlenih in staršev ter z veliko vključenostjo otrok pa vrt tudi zgradili. Ob tem so, kot pravijo, naleteli na posluh številnih donatorjev.

Rastline bodo opremili z napisi

V rimskem botaničnem vrtu so posamezne rastline opremili z napisi, da se bodo učenci o njih lahko učili. V načrtu imajo še izdelavo rimskega mozaika na eni od sten in ure z rimskimi številkami. Učilnica na prostem, ki so jo uredili v drugem delu atrija, ima dovolj prostora za oddelek učencev, ki bodo tam lahko preživeli del pouka in se ob različnih priložnostih družili s starši, prostor pa je primeren tudi za prirejanje literarnih večerov, saj je opremljen z lučmi in elektriko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta