Šolski center Ptuj: Ekonomska in biotehniška šola poslej v enem

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
04.02.2021 06:00
Vse manjši vpis na ptujsko biotehniško šolo je narekoval spremembe. Našli so jih v povezavi z ekonomsko šolo, kar po zatrjevanjih obeta strokovno povezovanje in mladim ponuja še več znanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oton Mlakar
Slavica PIČERKO PEKLAR
Šolska štacuna Biotehniške šole Ptuj ponuja tudi sonaravne pridelke in izdelke.
Slavica Pičerko Peklar

Šolski center (ŠC) Ptuj bo v prihodnje povezoval štiri šole, saj je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport z novim ustanovitvenim aktom ŠC Ptuj seznanilo o združitvi ekonomske in biotehniške šole. Po besedah Otona Mlakarja, direktorja Šolskega centra Ptuj, je bilo združevanje manjših šol napovedano že v letu 2019.

Raznolike vsebine združene šole

Dokončna združitev šol bo začela veljati, ko bo sprejeta na vladi, pojasnjuje Mlakar, ki dodaja, da naj bi bilo to predvidoma še v tem mesecu. Zaradi združitve šol bodo ukinili delovno mesto ravnatelja biotehniške šole oziroma se bo prenehal mandat trenutne vršilke dolžnosti ravnatelja, vsi ostali mandati pa vodstvom posameznih šol tečejo naprej. Spremenila se bo v prihodnje tudi sestava sveta zavoda (z 20 na 17 članov). Bodo pa dosedanji člani sveta svoje delo opravljali do sredine maja, ko jim poteče mandat in bodo izpeljali redne volitve. Kot pravi direktor ptujskega šolskega centra, združitev ekonomske in biotehniške šole ne prinaša sprememb na kadrovskem področju: "Če bo prišlo med letom do kakšnih odpuščanj, to ne bo neposredno povezano z združitvijo in bi se zgodilo tudi, če združitve ne bi bilo."

Oton Mlakar, direktor Šolskega centra Ptuj: "Prihodnost združene šole kaže graditi na raznolikih vsebinah."
Slavica PIČERKO PEKLAR

Z novo organizacijo bodo v ŠC Ptuj delovale štiri šole: nova šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, elektro in računalniška šola, strojna šola in višja strokovna šola. "Odločitev šolskega ministrstva ocenjujem kot pozitivno, verjamem namreč, da je ta združitev lahko velika priložnost za vse šole. Pomembna informacija za starše in dijake je, da zanje ne bo nobenih večjih formalnih sprememb, bodo pa postali del šole, ki bo pomenila veliko priložnost in dodano vrednost za njihovo izobraževanje. Pomembno je, da bomo lahko še bolj med seboj povezovali vsebine, ki jih ponujajo obstoječi programi. Pomembno je, da vsi programi obeh šol ostajajo. Dejstvo je, da tudi po tej združitvi ostaja šola še vedno šola z najmanj dijaki v ŠC Ptuj, se je pa skoraj izenačila s strojno ter elektro in računalniško šolo. Moje mnenje je, da ta združitev ne sme biti predstavljena kot nekaj negativnega, ampak jo je treba sprejeti pozitivno in jo izkoristiti v prid tako ekonomske kot dosedanje samostojne biotehniške šole. Prihodnost združene šole kaže graditi na raznolikih vsebinah, ki jih ponujajo programi skupne šole, in to so ekonomija, turizem in kmetijstvo, jih med seboj povezati in s tem vsem bodočim dijakom pokazati, da z vpisom lahko dobijo širino, ki jo danes tako mladi kot delodajalci potrebujejo in tudi iščejo," pravi Oton Mlakar.

Vpis, kot so ga vajeni

Biotehniška šola, nekdaj Kmetijska šola Ptuj, ima dolgo in pestro zgodovino, saj je bila že septembra leta 1953 ustanovljena Kmetijsko-gospodarska šola Turnišče, kjer je šola prva leta tudi delovala. V tem šolskem letu šolo obiskuje 136 dijakov, kar je za dober oddelek manj kot v minulem šolskem letu, in prav vse manjši vpis je narekoval spremembe, ki so vodile do združitve šol. Postopek združevanja šol ne bo vplival na vpis dijakov, saj število programov in vpisnih mest ostajata enaka, tudi vpis bo potekal na že ustaljen in poznan način.

Ekonomska šola bo tako na informativnem dnevu, ki bo po spletnih omrežjih potekal sredi februarja, predstavila možnost vpisa v programe ekonomski in aranžerski tehnik ter trgovec. Biotehniška šola pa razpisuje programe kmetijsko-podjetniškega tehnika, cvetličarja, gastronoma - hotelirja, gospodarja na podeželju in pomočnika v biotehniki in oskrbi. Obe, kmalu povezani v šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo, tako ​devetošolcem ponujata vrsto izobraževalnih programov.

Šolski center Ptuj 
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Povezovanje smo vzeli kot nov izziv, prepletanje znanj, predvsem strokovnih, možnost povezovanja dijakov v različnih aktivnostih, v odprtem delu kurikula, medsebojno sodelovanje učiteljev, boljše organizacijske možnosti, vse to je tisto, kar nas bo naredilo močnejše in bolj slišane," razmišlja Darja Harb, ravnateljica ekonomske šole in zdaj bodoče skupne šole. "Ker zaupam sodelavcem, njihovemu strokovnemu znanju in njihovi pripravljenosti sprejemanja sprememb, sem prepričana, da bomo, četudi bo treba skozi kakšne težave, zmogli in bomo novo organizacijsko enoto ŠC - šolo za ekonomijo, turizem in kmetijstvo - umestili v naš prostor kot šolo, ki dijakom vseh programov daje tiste kompetence, poklicne in splošne, da bodo konkurenčni na trgu dela in pripravljeni za nadaljnje izobraževanje z zavedanjem o pomembnosti vseživljenjskega učenja. Najbolj pomembno pri tem združevanju je, da ohranjamo programsko strukturo, torej sedaj skupaj osem programov, tri štiriletne programe, štiri triletne programe in en dveletni program, zraven tega pa imamo še dva programa poklicno-tehniškega izobraževanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta