Spodnja Polskava: Šolarji uspešni v debatah, pri katerih opozarjajo na aktualne probleme in njihove rešitve

Tomaž Ajd
30.05.2021 04:00
Na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava že več let uspešno debatirajo v slovenščini in angleščini v Karl Popper formatu. Učenci sodelujejo na debatnih turnirjih na državnem in mednarodnem nivoju, turnirje organizira Zavod za kulturo dialoga pod vodstvom Mihe Andriča, zaradi covida-19 letos žal samo na daljavo preko aplikacije Zoom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uspešni govorci Foto: OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava
OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava

Debata je dejavnost, ki jo določa argumentirana in organizirana izmenjava mnenj različnih strani. Vsaka debata poteka po določenih pravilih, pri čemer se formati med seboj razlikujejo.

Zelo uspešni devetošolci

Tudi v tem šolskem letu so imeli zelo uspešno ekipo devetošolcev, ki je dosegala odlične rezultate na turnirjih, med drugim prva mesta ekipno in posamično. Na zaključnem debatnem državnem turnirju sta Ela Bezovšek in Miha Pečnik osvojila prvo mesto in prejmeta zlato priznanje, Melani Koropec pa je bila enajsta (bronasto priznanje). Skupinsko so osvojili četrto mesto (srebrno priznanje). Na mednarodnem turnirju v angleščini sta Ela in Melani sodelovali z odlično govorko iz Dubaja. Melani je bila sedma najboljša govorka, Ela enajsta. Uvrstile so se v finale in zasedle odlično drugo mesto.

"Ker je debata potekala online, smo se, medtem ko je sodnik pisal povratno informacijo, lahko pogovarjali z nasprotno skupino in tako spoznali kar nekaj novih ljudi. Moj najljubši del debate je bilo navzkrižno spraševanje, kar je del moje naloge kot prve govorke," je pojasnila Ela Brezovšek. Miha Pečnik poudarja, da ga je debata prevzela že prvič, ko je slišal zanjo: "Že od nekdaj me je zanimal krožek, v katerem lahko veliko govoriš in izraziš svoje mnenje. Zelo me je navdušil tudi koncept negiranja, ki ga kot drugi govorec v naši skupini zelo rad opravljam. Tako lahko povem, v čem se je nasprotna skupina zmotila, kaj so povedali narobe in kaj je problem v današnjem svetu."

Debata je povsem navdušila tudi Melani Koropec. "Čeprav smo tekmovali preko računalniških zaslonov, je bila zame to nepozabna izkušnja, saj smo imeli priložnost, da smo slišali debaterje iz cele Slovenije, na mednarodnem turnirju pa iz drugih držav. Z njimi smo se spoprijateljili. Imela sem srečo, da sem na mednarodnem turnirju sodelovala z debaterko iz Dubaja, kar je bilo zelo zanimivo in zabavno, od nje sem se marsikaj naučila," je povedala Melani.

Zelo raznolike teme debatiranja

"Debatne trditve, na katere učenci debatirajo, razmišljajo, iščejo pozitivne in negativne učinke na družbo in morebitne rešitve, so zelo različne, kot na primer: Prepovedati bi morali oglaševanje, namenjeno otrokom, Vsak osnovnošolec bi moral trenirati vsaj en šport, Poseben status v OŠ (športni, kulturni) naredi več škode kot koristi, E-športi (tekmovanja v igranju video iger) bi morali biti vključeni v olimpijske igre, Otroške pravljice ne bi smele imeti samo srečnih koncev in Ljudem, ki širijo sovražni govor na socialnih omrežjih, bi morali ukiniti račune," pa pojasni mentorica Irena Krajnc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta