Spodnje Podravje: Zaradi kalne vode prepoved zalivanja, pranja avtomobilov in polnjenja bazenov

Hojka Berlič
18.06.2021 16:15
Zaradi prekomerne rabe pitne vode je na območju občin Kidričevo in Majšperk iz pip pritekla kalna voda.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Komunalnem podjetju Ptuj pravijo, da je do kalne vode prišlo zaradi preobremenjenosti sistema.
Igor Napast

Iz Komunalnega podjetja Ptuj so sporočili, da je na območju občin Kidričevo in Majšperk zaradi povečanega zalivanja in polnjenja bazenov prišlo do dviga usedlin v vodovodnih cevovodih in s tem do motne oziroma kalne vode. "Načrpana količina vode v črpališču je med tednom zelo poskočila. Ustrezno temu se je dvignila hitrost vode v vodovodnih cevovodih. Zaradi hitrejšega toka in sunkovitih odjemov je voda dvigovala usedline v cevovodih. Pri tem ni prišlo do zunanjega onesnaženja vode," pojasnjujejo na spletni strani podjetja.

Zato je do preklica na območju Spodnjega Podravja prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, za pranje avtomobilov, za polnjenje bazenov, za polivanje cestišč in poti in za polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljavca vodovoda.

V podjetju svetujejo, da ljudje pri že napolnjenih bazenih počakajo, da se usedline posedejo, in jih nato posesajo z dna bazena. "Če je voda kalna tudi v hišni inštalaciji, jo za kuhanje precedimo skozi filter ali skozi več slojev gaze ali več slojev kuhinjske krpe. Če nič od tega nimamo pri roki, vodo natočimo v večjo posodo in počakamo, da se usedline posedejo. Odlijemo in uporabimo zgornji, čisti del vode," še pravijo v podjetju in dodajajo, da je dvig usedlin izključno posledica ravnanja uporabnikov vode. Pitna voda iz javnega vodovodnega omrežja namreč v osnovi ni namenjena za polnjenje bazenov in zalivanje.

Uporabnike hkrati naprošajo, da na številko (02) 787 51 11 javijo vsak opaženi nekontroliran iztok vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta