Srečko Bakalan stokrat daroval kri: "Krvodajalec bom, dokler bom lahko"

Hojka Berlič
06.06.2021 04:00
Na ptujski enoti za transfuzijsko dejavnost UKC Maribor je bilo znova slovesno, saj so zaznamovali še en vstop krvodajalca med viteze krvodajalstva, kakor imenujejo tiste redke, ki kri darujejo stokrat.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Bakalan namerava ostati krvodajalec. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Triinpetdesetletni Srečko Bakalan iz Spodnjih Jablan v bližini Cirkovc, ker je bil šofer, krvi ni mogel darovati med takrat obveznim služenjem vojaškega roka, kot je bilo to običajno. Prvič je tako po prigovarjanju brata Vinka, ki je bil tudi sam krvodajalec, kri daroval leta 1990: "In v 30 letih sem tako kri daroval stokrat. Sicer pa smo danes krvodajalci vsi pri hiši - žena, sin Aleš, hči Alenka, tudi snaha." Čeprav Bakalan ob tem zatrjuje, da svojih bližnjih kaj posebej za krvodajalstvo ni bilo treba navduševati. Gre pač za dobro gesto, za to, da na neki način nekomu pomagaš, kolikor pač lahko, pravi skromno. Je pa, priznava, bil tokrat, ob stotem darovanju, občutek vendarle poseben. Še toliko bolj, ker sta se mu pridružila žena in sin. Bakalan, podobno kot večina predanih krvodajalcev, sicer želi darovanje življenjske tekočine nadaljevati, dokler bo lahko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta