Starše: Iščejo šoferje prostovoljce za prevoze starejših po opravkih

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.06.2021 04:00
Prostofer je skovanka iz besed prostovoljni in šofer, tako pa se imenuje storitev, namenjena brezplačnemu prevozu starejših. Ta trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt zavoda Zlata mreža za mobilnost starejših, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, povezuje te ljudi s starejšimi aktivnimi vozniki, ki radi priskočijo na pomoč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt Prostofer izvajajo že v več občinah.
Urška Polanc

Številni starejši imajo velike težave s prevozom, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, a to je za številne prevelik strošek.

Zaradi vsega naštetega so tudi v občini Starše začeli zbirati prijave tistih, ki bi želeli prostovoljno in brez plačila voziti starejše po njihovi občini, izjemoma pa tudi na zdravstvene preglede bodisi v ptujsko bolnišnico bodisi v mariborski UKC. Po besedah starškega župana Stanislava Greifonerja so nekaj prijav mlajših upokojencev za prostovoljne prevoze že prejeli, prijave pa zbirajo vse do konca junija. Sprejeli so tudi ponudbo Petrola, pri katerem najemajo električno vozilo Renault Zoe, zanj pa občina v okviru operativnega lizinga plačuje 360 evrov mesečnega obroka, prav tako imajo na voljo lastne električne polnilnice, tako da drugih stroškov prevoza ne bo, za uporabnike pa bo ta tako ali tako brezplačen. "Ko bomo prejeli prijave tistih, ki želijo brez plačila voziti naše starejše po opravkih, bo izvedeno tudi posebno izobraževanje. Verjamem, da bo storitev Prostofer več kot dobrodošla, saj veljamo za t. i. občino starejših in zagotovo bo nekaj deset uporabnikov storitve," je prepričan župan Greifoner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta