Sternthali, lokalni vrednostni boni krepijo gospodarstvo Kidričevega

Damijan Toplak Damijan Toplak
13.02.2021 06:10
Lokalne vrednostne bone trenutno sprejema 33 ponudnikov. V bonih možne tudi občinske štipendije in enkratni znesek ob rojstvu otroka
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damjan Napast Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

V občini Kidričevo z nekaj več kot 6500 prebivalci so aprila 2017 kot lokalno valuto, ki pa je uradno ne smejo tako imenovati, izdali vrednostni bon sternthal. Ime je dobil po istoimenskem dvorcu, ki stoji v Kidričevem in ga nekateri imenujejo tudi Strnišče. Za izdajo in unovčevanje bonov - izdajajo se v papirnati obliki v protivrednosti deset evrov, imajo pa tudi (spominski) aluminijasti kovanec za en evro, ki ga je izdelal kidričevski Talum - skrbi občinsko podjetje Vzdrževanje in gradnje.

Po besedah Damjana Napasta, zadnjih deset let direktorja kidričevske občinske uprave in enega od pobudnikov uvedbe lokalne valute, pa so do zdaj s temi boni opravili za 83 tisoč evrov prometa, od tega zgolj lani 35 tisoč evrov, kar kaže, da se zanimanje povečuje.

Občina spodbuja uporabo

Po drugi strani pa je res, pravi Damjan Napast, da je kar 50 tisoč evrov bonov kupila Občina Kidričevo in jih razdelila med prejemnike občinskih štipendij za dijake in študente ter med prejemnike enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka, kar prejmejo vsi starši novorojencev v občini. Če se odločijo za denar, prejmejo 200 evrov, drugače pa 300 evrov v bonih sternthal. Dijaki in študentje, ki se odločijo za občinsko štipendijo v bonih, pa prejmejo še štipendiji v poletnih mesecih, torej skupno dvanajst štipendij na leto namesto deset.

Vrednostni bon sternthal Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

K nakupu so spodbujeni tudi občani Kidričevega, saj za nakup bonov v vrednosti 100 evrov prejmejo petodstotni popust, kar subvencionira občina. Sternthale lahko kupijo tudi drugi, ki niso občani Kidričevega, le da njim da njim kidričevska občina ne prizna omenjenega popusta.

Vrednostni bon sternthal Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

"Izdajanje lokalnega bona je namenjeno podpori lokalnih ponudnikov in s tem lokalnega gospodarstva in delovnih mest. Pri nas te bone sprejema že 33 ponudnikov, tako gostinci, čebelarji, kmetje, mesarji pa tudi frizerji, cvetličarji, fotografi, avtoličarji ter ponudniki gradbenih in računovodskih storitev ter drugi, ki poslujejo v občini," pojasni prvi mož občinske uprave v Kidričevem.

Damjan Napast Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica Pičerko Peklar

Doda, da je epidemija koronavirusa na eni strani, ko s(m)o bili prebivalci zaprti v občinske meje, spodbudila več lokalne potrošnje in uporabo bonov, po drugi strani so številni ponudniki imeli popolnoma ali delno zaprta vrata in bonov pri njih ni bilo mogoče koristiti. Napast še pove, da cel germanski svet spodbuja izdajo in uporabo lokalnih valut, medtem ko je Občina Kidričevo edina v Podravju.

Po Ravnem polju še sternthal?

Ker so nedavno zagnali tudi turistično destinacijo Visit Ravno polje, pri kateri sodelujeta še občini Starše in Miklavž na Dravskem polju, v kratkem pa naj bi se pridružila občina Hajdina, bi po Napastovih besedah bilo smiselno razmisliti, ali uporabo bona sternthal razširiti še v te občine. Ne nazadnje je bilo uvajanje turistične destinacije namenjeno promoviranju turističnih in drugih lokalnih ponudnikov, kar počnejo tudi z sternthalom.

Lahko bi rekli, da je izdaja lokalnih bonov podobna turističnim bonom, ki jih je država izdala lani v času epidemije koronavirusa. Te je možno uporabiti še letos in so namenjeni spodbujanju slovenskega turizma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta