Štorklje tu tudi prezimujejo, če opazite kakšno, sporočite

BEB
25.12.2021 04:00

V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS - BirdLife Slovenia) v zadnjih letih opažajo, da vse več štorkelj opušča selitev in prezimuje na svojem gnezditvenem območju ali pa si krajšajo selitvene poti. Morda ste zato tudi vi pozimi že opazili kakšno štorkljo, ki ni zapustila naših krajev in ni poletela v toplejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Štorklje si pozimi prilagodijo prehrano. Foto: Gregor Bernard

Gregor Bernard

V DOPPS ugotavljajo, da se število prezimujočih štorkelj povečuje. "Letos smo zabeležili že pet prezimujočih osebkov, in sicer v Račah, Stražgonjci, Sestržah, Ivančni Gorici in Slovenj Gradcu. Bele štorklje nimajo težav s preživljanjem nizkih temperatur, svojo prehrano pa pozimi nekoliko prilagodijo in se več prehranjujejo z malimi sesalci, raki in ribami, kakor denimo sive čaplje," so zapisali na facebook profilu društva.

Ker so zime v zadnjem času v povprečju brez obilnih in dolgotrajnih snežnih padavin, kar je posledica globalnih podnebnih sprememb, najdejo tako tudi te ptice dovolj hrane za preživetje. "Verjetnost preživetja v Evropi je celo večja, kot pa je med selitvijo, ki je energetsko zelo potratna in med katero so štorklje izpostavljene številnim nevarnostim," so še zapisali strokovnjaki društva.

Nekatere nevarnosti ostajajo tudi pri nas, zato prosijo, da prezimujoče bele štorklje spremljate, in če opazite, da je štorklja obnemogla ali poškodovana, pokličite DOPPS Ornitofon na telefonsko številko 031 439 051. Če opazite prezimujočo belo štorkljo, sporočite lokacijo, obdobje prisotnosti na območju in območje prehranjevanja na ursa.gajsek@dopps.si, še prosijo v društvu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta