Šturmovci: Na sveže ribe ob Videmski planinski poti

11.09.2021 04:00
Mimo stare in lepo urejene Petrove domačije vodi pot do ribogojnice, kjer družina Hrga že desetletja skrbi za ribji zarod in lačne popotnike.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šturmovci. Dušan Hrga, ribogojec Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Mimo ribogojnice družine Hrga v Šturmovcih se vije Videmska planinska pot, namenjena družinam in pohodnikom brez posebne kondicije, ki vodi na eni strani tja proti Ptuju, na drugi proti Markovcem in Borlu. Pohodnike pelje pot ob Ptujskem jezeru in stari strugi reke Drave, po makadamskih stezicah, travnikih in skozi gozd ter se deloma prekriva s Slovenjegoriško planinsko potjo. Odkrivanje naravnih lepot krajinskega parka Šturmovci in Nature 2000 je mogoče povezati tudi z obiskom lepo urejene Petrove domačije, kjer je še videti, kako so ljudje nekoč živeli in kako so delali, in bližnje šturmovske ribogojnice.

Slavica Pičerko Peklar

Ribe vse bolj iskane

"Ja, kar pogosto pri nas postojijo in posedijo pohodniki, ki si radi ogledajo našo ribogojnico, in ko imajo čas in ga imam tudi jaz, jim spečem kakšno ribo. Je pa za vse lažje, če ribjo malico naročijo vnaprej, kot to rade storijo skupine kolesarjev, ki prikolesarijo iz mesta in si pri nas privoščijo sveže pečene postrvi," je ob srečanju povedal Dušan Hrga, ki prav rad pokaže, kako se pripravi resnično okusna hrustajoča postrv, in pove, da so Šturmovčani od nekdaj radi lovili ribe in so bile te pogosto na njihovih mizah. Hrgovi se ukvarjajo z ribogojstvom že skoraj tri desetletja.

Zadnja leta opažajo, da so postrvi, ki zrastejo v vodah Studenčnice, vse bolj iskana hrana. "No, radi jih imajo tudi kormorani, pa smo zato naše ribogojne bazene že pred leti zavarovali z mrežami," pravi Šturmovčan, ki je ob tamkajšnji Studenčnici postavil družinsko ribogojnico in se še prav dobro spominja časov, ko so celo ribe iz Donave drstile v njihovih vodah. "Mi smo jim rekli hrvati. To so bile tri do štiri kilograme težke ribe oranžnega mesa. Zdaj, po vseh spremembah v naravi, ki so posledica energetske izrabe Drave in s tem spremenjenega porečja te naše reke, je osiromašen tudi ribji rod. No, naše postrvi vzgajamo v še vedno čistih vodah Studenčnice."

Slavica Pičerko Peklar

Ribogojstvo je vse bolj družinska dejavnost Hrgovih, saj Dušanu pri delu pomaga njegova družina, pa tako skupaj snujejo načrte, kako dejavnost približati obiskovalcem in tistim, ki pridejo k njim po ribe, ki jih potem doma sami pripravijo. "Ljudje radi povprašajo, kako speči dobro ribo, pa jim povem, da ni nobene skrivnosti. Mi poskrbimo za kvalitetno ribo, na tistem, ki jo pripravlja, tega se radi lotijo tudi moški, pa je, da poskrbi za dovolj veliko posodo, v kateri riba plava napol potopljena v vročem olju. Obrniti jo je treba le enkrat in v desetih, petnajstih minutah mora biti na krožniku. Sam jo, preden jo vržem v olje, le posolim. Česen s peteršiljem in limona sta stvar okusa in izbire jedca, meni je najboljša le ravno prav (za)pečena postrv brez dodatkov, ki jo prav rad pojem tudi, ko je že hladna," v pozdrav pove Dušan Hrga, ki bo tistemu, ki bi želel v živo videti, kako speči dobro ribo, to prav rad kdaj tudi pokazal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta