Svetniki podelili stavbno pravico za dom starejših v Markovcih

09.10.2021 06:15
Na izid razpisa za podelitev koncesije za gradnjo doma upokojencev bo treba počakati do pomladi. V občini bodo do takrat pripravili vse za želeni začetek gradnje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na delu zemljišča, kjer naj bi stal dom, so že uredili park. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Načrtovana gradnja doma upokojencev v občini Markovci je v preteklosti pogosto razdvajala tamkajšnje občinske svetnike pa tudi občane, ki so si želeli le eno: da se svetniki naposled poenotijo in skupaj z županom naredijo korak naprej v načrtovani gradnji. Zdaj kaže, da jim je uspelo. Vprašanje pa je, ali bodo tudi prejeli koncesijo za gradnjo doma starejših.

Rezultati tokratnega državnega razpisa za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše bodo znani februarja prihodnje leto. Takrat se bo z začetkom gradnje že mudilo, saj bo treba dom zgraditi do konca leta 2023.

Podelili stavbno pravico

Markovski svetniki, večino v enajstčlanskem svetu ima opozicija, se dolgo niso mogli zediniti o lokaciji doma. Potem se ni vedelo, kdo bo investitor gradnje oziroma kdo naj se poteguje za koncesijo, da bi dom sploh lahko zgradili. Sredi letošnjega poletja je župan Milan Gabrovec vendarle že lahko napovedoval, da bodo dom gradili s soglasjem občinskega sveta, saj so svetniki nazadnje potrdili izbrano lokacijo sredi vasi, ob šoli, vrtcu in pokopališču, ki so jo izbrali njihovi kolegi v prejšnjem mandatu. Že lani je občina pridobila tudi gradbeno dovoljenje, zdaj nadaljujejo s pridobivanjem preostale potrebne dokumentacije.

Potem ko so že mislili, da bodo lahko začeli gradnjo v navezavi s ptujskim domom upokojencev, jih je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve pred meseci seznanilo, da razpisa, na katerega bi se lahko prijavili kot občina, ne bo. Svetovali so jim, da ustanovijo javni zavod, ki bi naprej vodil omenjeno investicijo. "Takrat sem sklical posebno komisijo, ki so jo občinski svetniki imenovali pred meseci, in člane seznanil z nastalimi razmerami in potjo, ki vodi do pridobitve potrebne koncesije. A večina članov občinskega sveta se je odločila, da ustanovitve zavoda ne podpira, in odločili so, da naj poiščemo investitorja, ki bi se prijavil na razpis ministrstva. Pravega odziva na naše poizvedovanje ni bilo, a zdaj smo - tik pred zdajci - sklenili partnerstvo s podjetjem Team-Ko, oskrba in varstvo starostnikov iz sosednje občine Gorišnica in mu podelili stavbno pravico. Ta je podjetju omogočila, da se je prijavilo na razpis za podelitev koncesije," razlaga župan Gabrovec, ki je tokrat prepričal kar deset svetnikov, da so dvignili roke za podelitev stavbne pravice.

To je pridobilo že omenjeno novoustanovljeno podjetje, ki je le dan pozneje oddalo vlogo za pridobitev koncesije. "Kot že rečeno, je vlogo za koncesijo oddalo podjetje, ki je v lasti in upravljanju Milana Kostanjevca. Njegovo podjetje Ko-trans uspešno posluje že več kot 30 let," razlaga Gabrovec. Podjetje Team-ko bo za stavbno pravico na zemljišču, kjer naj bi v prihodnjih dveh letih zgradili dom starejših v Markovcih, plačalo Občini Markovci 160 tisoč evrov za obdobje 40 let.

V občini Markovci upajo, da bodo prihodnje leto začeli graditi dom upokojencev. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Milan Kostanjevec, solastnik novoustanovljenega podjetja Team-ko, na vprašanje, kakšno bo v prihodnje sodelovanje njihovega novega podjetja z Občino Markovci, še ni želel odgovoriti, saj pravi, da je to stvar pogovorov in iskanja najboljših možnosti za čim bolj racionalno gradnjo in kvalitetno izvajanje storitev.

Zdaj čakajo na koncesijo

"Za našo občino je zdaj najbolj pomembno, da se je lahko izbrano podjetje prijavilo na razpis ministrstva za podelitev koncesije. Sama prijava seveda še ne pomeni, da nam bo ta tudi podeljena. Pa tudi uspeh na razpisu ne pomeni državnega sofinanciranja pri gradnji doma. Mi bomo v naslednjih mesecih - do februarske objave rezultatov javnega razpisa - naredili vse, da bomo gradnjo spomladi lahko začeli. V tem času bomo dorekli tudi naše partnerstvo s podjetjem, ki smo mu podelili stavbno pravico," pojasnjuje Marinka Bezjak Kolenko, direktorica Občinske uprave Občine Markovci.

Spomnimo, da je markovski župan že večkrat poudaril, da lahko občina denar za gradnjo doma s 120 posteljami, ki bo stala blizu 10 milijonov, zagotovi iz lastnega proračuna, a jo tudi pri tem omejuje sklep občinskega sveta, da se gradnja ne more začeti, preden ne zagotovijo vsaj 50 odstotkov nepovratnih sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta