Tek ob sladkem pecivu

Anita Kirbiš
25.11.2018 06:02

Tek Sladkih 6 je dobil ime po kraju, kjer ga pripravijo, in po šesturnem trajanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
TD Brod Sladki Vrh

V Sladkem Vrhu v občini Šentilj so tudi letos organizirali tradicionalni tek Sladkih 6. Idejni vodja in organizator je rekreativni tekač, član Tekaškega foruma in ustanovitelj Vremenskega društva Zevs (postavil je tudi eno izmed redkih zasebnih vremenskih postaj v Sloveniji) Rajko Koražija. Po daljši tekaški odsotnosti se je leta 2007 domislil teka v počasnem tempu, kar je bilo v tujini že poznano. Pri organizaciji mu stojijo ob strani družina, sponzorji, posluh za to prireditev ima občina. Ime teka, ki je iz leta v leto bolj popularen, je nastalo iz imena kraja in dolžine trajanja teka. Posebnost teka so mize, polne domačega sladkega peciva, ki ga prinesejo tekači.

Tek kot prijetno druženje

"Tekmovalcem je na voljo šest ur teka, v tem času pa so možni neomejeni postanki, toda tekmo je treba končati v natanko šestih urah. Tekaška sezona je v tem času skoraj pri kraju, zato mnogi vzamejo ta tek kot druženje. K odličnemu vzdušju nekaj malega prispevamo organizatorji, predvsem na zaključni prireditvi. Za nas sta enako pomembna zmagovalec in tisti, ki konča na repu rezultatske lestvice. Zato na zaključni prireditvi, na kateri ne manjka nihče od tekmovalcev, podelimo medaljo in diplomo z vpisanimi pretečenimi kilometri prav vsakemu tekmovalcu, dodatno pa ga nagradimo z izdelki naših sponzorjev. Aplavz, ki ga je ob tem deležen tekač, je pika na i. S tem je tudi nam organizatorjem poplačan ves trud," je povedal Koražija, ki prav tako vsako leto preteče progo Sladkih 6.

Večina jih je tekla celih šest ur

Letošnji šesturni tek je potekal enajsto leto zapored po že ustaljeni krožni progi v Sladkem Vrhu, ki meri 1035 metrov. Dogodek je bil prvič organiziran pod okriljem Turističnega društva Brod Sladki Vrh in pod pokroviteljstvom Palome. Teka se je udeležilo 66 tekmovalcev iz vse Slovenije pa iz Avstrije in Hrvaške. Večina je tekla celih šest ur. Poleg šesturnega teka tradicija veleva, da si tekmovalci na prireditvi pomagajo z energijskimi prigrizki - sladicami, ki jih spečejo sami. Najstarejša udeleženca sta bila Polde Dolenc (87 let) in trikratna svetovna prvakinja Lojzka Bratuša (79 let), zmagala pa sta Mirko Miklič in Nataša Robnik, ki sta v šestih urah pretekla 72 oziroma 71 krogov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta