Težka odločitev za zeleno trgatev vinogradov in odpis letine

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
02.07.2020 06:05

Ukrep naj bi prišel prav predvsem vinogradnikom, ki imajo polne kleti vina in tudi niso pogodbeni dobavitelji grozdja večjih slovenskih kleti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Običajne trgatve letos zagotovo ne bo v vseh vinogradih.
Darja Lukman Žunec

Med včerajšnjo razpravo upravnega odbora ptujske območne izpostave Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije so med drugim govorili tudi o vplivu koronske krize na kmetijstvo, še posebno na vinogradništvo. Kot je znano, je slovenska kmetijska politika kot pomoč vinogradnikom in vinarjem doslej ponudila dva ukrepa EU. Gre za zeleno trgatev in krizno destilacijo vina, medtem ko se subvencioniranje izvoza vin na tretje trge ali podpora skladiščenju zalog (še) nista uveljavila.
Vinogradniki so za vključitev v ukrep zelene trgatve imeli izredno kratek rok, ki se je iztekel 30. junija, medtem ko imajo večji vinarji za ukrep krizne destilacije nekoliko več časa za odziv.
Kot je pojasnil direktor ptujskega Kmetijsko-gozdarskega zavoda (KGZ) Andrej Rebernišek, gre pri zeleni trgatvi za ukrep EU, ki vinogradniku omogoča pridobitev podpore nekaj manj kot 2 tisoč evrov za hektar vinograda. Zanjo so se lahko prijavili vsi, ki so ob začetku pandemije (13. marca) v registru imeli prijavljenih vsaj 5000 kg grozdja letnika 2019 in prijavljene zaloge vina za leto 2019.

(Pre)pozen ukrep

​Seveda je uničenje pridelka v vinogradu za vinogradnike precej težka odločitev. Na kmetiji Mojce Druzovič, ki obdeluje pet hektarjev vinogradov, se za tak ukrep niso odločili. Čeprav polovico pridelka že vrsto let prodajo v klet Radgonskih goric in so tam zdaj napovedali veliko znižanje odkupne cene. Druzovičeva: "Vem, da je to za vsakega vinogradnika zelo zelo težka odločitev. Sami smo prodajali v Radgonsko klet in zaenkrat po sestanku pogodbenikov z njenim vodstvom vemo samo to, da ob slabi odkupni ceni v kleti ne bodo izvajali sankcij, če se odločimo, da svojega grozdja ne pripeljemo k njim. Kako bo to potekalo, seveda še ne vemo, saj čakamo pojasnila iz kleti. "

Ptujska klet: odkup grozdja pogodbenikov ostaja, a bo cena odvisna od trga.
Darja Lukman Žunec

Opuščanje strmih leg

Kot pravi Andrej Polanec, večji vinogradnik in pogodbenik Ptujske kleti, ima ukrep zelene trgatve več slabosti: "Prvič, nadomestilo upošteva le neto površine vinogradov. To je za tiste, ki imajo terase na strmih legah, precej slabo. Ob tem je ob takih razpisih tudi praksa, da je nadomestilo na koncu odvisno od števila prijavljenih. Morda sprva računaš na skoraj dva tisoč na hektar neto površine vinograda, a to ne pomeni, da boš na koncu toliko tudi dobil. Težko se je odločati ob takih spremenljivih ocenah. Seveda je velik problem še izredno kratek rok za prijavo. Da sploh ne omenim, kako vinogradnika boli, če mora uničiti pridelek. Vendar se je marsikdo verjetno odločil za to, ker se zaveda, kako težko bo letos prodati grozdje po kolikor toliko sprejemljivi ceni, in druge rešitve praktično nima."

Letošnjo trgatev bo spremljalo veliko skrbi vinogradnikov.
Darja Lukman Žunec
Letos bo pogodbenega odkupa grozdja zagotovo manj.
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta