Tožilstvo ovrglo sume zoper župana Destrnika Franca Pukšiča

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
01.02.2022 14:10

Suma, da naj bi župan Franc Pukšič občinski proračun oškodoval za milijon evrov, okrožno državno tožilstvo na Ptuju ni potrdilo. Na naše vprašanje, ali se zdaj pripravlja za kandidaturo na državnozborskih ali lokalnih volitvah, je odvrnil, da se še ni odločil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poslovni objekt z občinskim prostori, zaradi katerih so se lomila politična kopja. 

Darja Lukman Žunec

Destrniški župan Franc Pukšič je javnosti predstavil sklep Okrožnega državnega tožilstva na Ptuju, ki je zavrglo tako anonimno ovadbo kakor tudi prijavo bivšega župana Vladimirja Vindiša in svetnika Branka Goričana zoper njega. V ovadbah so mu očitali, da naj bi zlorabil uradni položaj in oškodoval javna sredstva v višini milijon evrov. Kot je ugotovilo tožilstvo, vzrokov za pregon ni, saj Pukšič s tem, ko je sklenil poravnavo s podjetjem Em-grad, ki je zgradilo stavbo, v kateri je občina kupila svoje prostore, ni storil nič kaznivega. Kot smo poročali, se je po tožbi podjetja zoper občino, ker ta v času županovanja Vladimirja Vindiša ni izpolnila določil predpogodbe o nakupu občinskih prostorov v novi poslovni stavbi, občinski svet odločil, da sklene poravnavo na ptujskem okrožnem sodišču, po kateri je podjetnik prejel 920 tisoč evrov.

Upa na delo v korist občanov

"Veseli me, da ta poravnava, za katero je tožilstvo ugotovilo, da se je z njo na sodišču bivši župan Vindiš celo strinjal, ne bo več obremenjevala občinskega sveta. Žal pa mi je, da si je občina zaradi neprimernih dejanj bivšega župana nakopala za nekaj manj kot 50 tisoč evrov pravdnih stroškov."

Pukšič se je zahvalil svetnikom, ki so poravnavo potrdili in vse politične predstavnike v občini pozval, naj se iz te izkušnje "nekaj naučijo in stopijo korak naprej v dobro občine in krajanov".

Na naše vprašanje, ali se zdaj pripravlja za kandidaturo na državnozborskih ali lokalnih volitvah, je Pukšič odvrnil, da se še ni odločil. V primeru, da bi bil izvoljen za poslanca bi zaradi nezdružljivosti z županovanjem to nalogo do lokalnih volitev v jeseni opravljal podžupan Robert Simonič.

Dobili koncesijo za dom starostnikov

Direktorica destrniške občinske uprave Vlasta Tetičkovič Toplak je javno predstavila zasnovo doma starostnikov v naselju Zasadi, za katero so pravkar dobili koncesijo ministrstva za delo, družino in socialne zadeve: "Zgradili naj bi ga do decembra 2023, za nas pa je poleg bližine doma za domačine pomembno, da bo prinesel tudi 70 do 80 novih delovnih mest. Za dom, ki smo si ga zamislili že pred desetletjem imamo gradbeno dovoljenje, zasnovali pa smo ga tako, da bo v njem 120 mest za starostnike, ki bodo imeli na voljo 40 enoposteljnih in 80 dvoposteljnih sob. Sodoben dom bo imel velik odstotek prostora urejenega za starostnike z demenco."

Vrednost naložbe ocenjujejo na 9 do 10 milijonov evrov in se zanjo nadejajo tudi denarja iz omenjenega ministrstva. Dom bo izven občinskega naselja v zelenem okolju in je zasnovan tako, da omogoča veliko mero zaščite pred morebitnimi okužbami in ločeno varovanje posameznih od skupno desetih oddelkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta